Zevenblad (Aegopodium podagraria), wat kan deze plant jou bieden?
Zevenblad wordt gezien als een gevreesd onkruid, maar wat kan je ermee doen in de keuken en wat is de geneeskrachtige werking? Mijn zus en mijn nichtje hebben allebei heel veel zevenblad in hun tuin staan. Vervelend als je hele tuin onder staat. Maar misschien kun je het juist omdraaien en kijken wat je ermee kunt doen. Misschien is het precies de plant die jij nodig hebt.
De wereld classificeren
Onkruid is natuurlijk helemaal geen 'on'kruid. Dat is een naam die wij mensen bedacht hebben, zoals zoveel zaken in de maatschappij die wij classificeren, omdat het ons helpt de wereld structuur te geven. Het is een verkapte vorm van veiligheid creëren. Je schept orde in de chaos. Maar misschien heeft de chaos een boodschap net zoals met zevenblad.
Want chaos is misschien wel de grootste eigenschap van onkruid. Het zijn planten die niet luisteren. Hun eigen weg bewandelen, maar vaak wel grote geneeskrachtige werking hebben. Dus voor je het weet haal je net die plant weg die goed is voor jouw gezondheid.
Zevenblad
Het is een algemene plant die zich makkelijk vermeerdert via krachtige worteluitlopers. Al sinds de middeleeuwen is zevenblad in gebruik als medicijn tegen jicht. Inwendig zou het ook helpen bij ischias. Uitwendig kan je er een kompres van maken en dit gebruiken bij voetjicht.
Gebruik in de keuken
Van bladeren kun je het hele jaar door rauw eten, in salades (de jonge bladeren zijn wel het lekkerste) of warm in groentegerechten. De bloemen en bloemknoppen, kun je van mei tot augustus rauw eten in salades, soepen of groentegerechten. De smaak lijkt op een combinatie van wortel en peterselie.Je kan er ook heerlijke pesto van maken. Het recept vind je overal:
www.degezondekok.nl/…/bijgerec…/item/373-pesto-van-zevenblad
Geneeskrachtige werking
De hoofdwerking ligt bij reuma en jicht. Door de urinedrijvende, ontkrampende, ontstekingsremmende en ontzurende werking.
LET OP!!!
Zorg altijd dat je echt zevenblad hebt, wat goed te zien is aan het blad. De bladeren zijn lichtgroen en aan de rand getand. Ze lopen spits toe. Ze hebben drie blaadjes aan de top en twee aan de zijkant. Aan de bovenkant van de stengel zijn de bladeren vijftallig, aan de onderkant zeventallig.
Bron: Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer e.a., 2007.