Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium), kijk uit voor je huid!

Door een vraag van iemand over de medicinale werking van berenklauw, heb ik even gekeken naar de mogelijkheden en geneeskrachtige werking van deze plant. Bij de berenklauw is er verschil tussen de reuzen berenklauw en de gewone berenklauw. Elk kind moet weten dat reuzen berenklauw zorgt voor grote blaren op je huid. Dus nooit tussen deze planten moet gaan spelen.

Ook de gewone berenklauw bevat stoffen die zorgen voor een overgevoeligheid van de huid. Kom je in aanraking met het sap van beide planten, bedek je huid dan direct. Want de blaren en problematiek komt tot uiting in combinatie met licht.

Gebruik in de keuken

Van april tot mei worden de bladeren geoogst en van mei tot augustus de stengels. Je ontdoet de stengels van de dikke vezels en verwerkt ze rauw in salades of verwarmd ze door te koken of bakken.

De bloemknoppen kun je van mei tot augustus door salades doen. De onrijpe zaden kun je van augustus tot oktober als smaakmaker gebruiken. In zoete gerechten, maar ze worden ook gebruikt als aroma in een bepaald biersoort.

Ook de wortels kun je eten, vanaf september tot maart. Je kan ze raspen of als groenten koken. De smaak is te vergelijken met zoete wortel, de zaden hebben een scherp aroma, de stengels zijn sappig en de wortel licht scherp.

Geneeskrachtige werking

Het gebruik als medicijn is alleen onder begeleiding veilig.

De werking is gericht op de spijsverteringsklachten en om de bloeddruk te verlagen. Ook bij hoest en heesheid te gebruiken. Verder worden de wortels ingezet als verjongingsmiddel.

LET OP!!!!

De plant is makkelijk te verwarren met andere planten die erop lijken. En contact met de huid zorgt het sap voor lichtgevoeligheid. Je kan een allergische reactie krijgen in de zon.

Bron:
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer e.a., 2007.

Copyright © Sandra Voetelink