De (bloeddruk)regulerende werking van Herderstasje (Capsella bursa-pastoris)

Tijdens mijn wandelingen zie ik regelmatig het herderstasje. Een lief sierlijk plantje. Met hele mooie zaaddoosjes in de vorm van een hartje. Hij zorgt er dan ook voor dat je hart versterkt wordt. Hij groeit op zure grond en helpt om ons lichaam te ontzuren. Hij is breed inzetbaar, wat je kunt zien aan de zaden en bloemen die tegelijkertijd te zien zijn.

De plant en de mens

De plant past bij een vurig mens met veel levensenergie. Iemand die altijd druk is en zichzelf makkelijk voorbij rent. Hij luistert niet naar zijn hart. Door het wegrennen van zichzelf veroorzaakt dit juist leegte. Spijsverteringsklachten en hartproblemen kunnen het gevolg zijn.

Het is belangrijk om te gaan gronden, verbinding te maken met de aarde, jouw energie naar binnen te richten en meer rust te nemen. Zo komt er balans in de energie van Yin en Yang.

JING, QI en SHEN

Wanneer er geen verbinding gemaakt wordt tussen JING, QI EN SHEN, dan is het lichaam niet in balans.

  • Jing: staat voor levensenergie. Jouw basisenergie, meegekregen bij je geboorte.
  • Qi: de stromende energie door je lichaam. Jouw dagelijkse energie.
  • Shen: jouw bewustzijn, contact met de kosmos. Energie van jouw ziel, komt binnen via je hart.

Herderstasje helpt jou om deze verbinding te maken.

Meer over Jing, Qi en Shen, kun je lezen in mijn blog over braam: Braam: maakt verbinding tussen jouw ziel en de aarde, gezien vanuit de chinese geneeskunde.

Gebruik in de keuken

In het voorjaar zijn de blaadjes heerlijk in salades. Ze zijn rijk aan vitaminen A,B en C. Je kan de blaadjes ook als spinazie klaarmaken. De wortel kan dienen als vervanging van gember.

Wanneer de plant nog niet gebloeid heeft kun je de wortels oogsten. Dan zijn de wortels nog mals. Gedroogd gebruik je ze als specerij. De zaden kun je van juni tot september kneuzen en uitpersen.

De bladeren kun je van maart tot juni eten, net als spinazie. Maar ook rauw kun je ze door een salade doen. Thee kan je maken door de gedroogde bladeren te gebruiken.

De smaak is pittig en lijkt op de smaak van rucola of tuinkers. De smaak van de wortel lijkt op gember.

Geneeskrachtige werking

Herderstasje is goed voor de bloedsomloop, het is bloedstelpend en reinigend. De werking is gericht op het stelpen van oppervlakkige wonden, neusbloedingen of een hele sterke menstruatie.

Het versterkt de hartspier en reguleert de bloeddruk. Het reinigt en versterkt de bloedvaten bij aderverkalking en vaatkramp.

Voor het bewegingsstelsel werkt het spierversterkend. Het kalmeert en reguleert ook de vrouwelijke hormonen. Helpt bij nerveuze klachten rond de menstruatie en overgang. Voor de spijsvertering werkt het stimulerend.

LET OP!!!

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Ook niet bij lage bloeddruk en vergelijkbare medicijnen. Herderstasje heeft al een bloedrukverlagend effect.

Veel wildpluk plezier!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer e.a., 2007.

Groot handboek geneeskrachtige kruiden, 9e druk, Geert Verhulst.
Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink