• De Kracht van Kruiden

Veldzuring: ontzuur je lichaam en leef langer!

Ben jij ook benieuwd hoe je langer kan leven? En niet alleen langer, maar vooral ook gezond oud kan worden? Ooit gehoord van de blue zones? Dat zijn plekken op de wereld waar de gemiddelde leeftijd veel hoger ligt dan in de rest van de wereld.

Al jaren lees ik verschillende boeken en artikelen over gezond oud worden. Zijn dat alleen genen, is dat voeding of is er toch iets anders aan de hand? In dit blog lees je hier meer over en zet ik één kruid in de hoofdrol: veldzuring.

De rol van jouw omgeving

De plek waar je woont, wat je eet en je gewoonten, dus leefstijl, hebben een grote invloed op jouw gezondheid. Maar natuurlijk spelen ook je genen mee, je familie en de keuzes die je maakt in je leven. .

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt in je leven.

Kijk eens om je heen. Zie je dan gelijkgestemden, mensen die hetzelfde denken als jij? Of pas jij je aan? Aan de maatschappij, aan je familie, aan alles en iedereen in je omgeving, behalve aan jezelf?

Een gezonde omgeving

Het allerbelangrijkste is dat je een gezonde omgeving zoekt of creëert voor jezelf. En dan bedoel ik niet alleen wat betreft voeding, maar ook op elk ander gebied, De energie die je deelt, de visie op het leven, wat je wilt bereiken en hoe je oud wilt worden. Wat zijn belangrijke normen en waarden voor jou?

Samen zijn met gelijkgestemde mensen geeft energie en hierdoor voel je verbinding met jezelf en je omgeving. En dat is gelijk het belangrijkste punt om je gelukkig te voelen en gezond oud te worden. 

Zes belangrijke punten voor een gezond en lang leven

1 Jezelf zijn!

Kan jij jezelf zijn? Met al jouw gedachten, gevoelens en je gedrag? Voel jij je vrij en verbonden met jezelf? Luister je naar jouw emoties  en je intuïtie?

Uit jezelf, laat jezelf zien. Wees vooral wie jij bent, je authentieke zelf. 

2. Verbind jezelf met mensen die op jou lijken (wat betreft visie en energie!)

Natuurlijk hoeft niet iedereen in jouw omgeving hetzelfde te zijn als jij bent. Maar voor jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld is het wel belangrijk om voldoende gelijkgestemde mensen om je heen te hebben.

Mensen die hetzelfde denken en (aan)voelen. Doe eerst jouw ding (punt 1), maak verbinding met jezelf en daarna met anderen. 

3. Doe dingen die jij leuk vindt!

Geeft jouw werk energie? Heb je leuke hobby's of volg je een studie die energie geeft? Voed je geest met alles wat jou energie geeft. Het leven is te kort om iets tegen je zin in te doen.

Waarmee ik niet bedoel dat je soms weerstand moet overwinnen, of lessen moet leren, niet alles gaat van een leien dakje. Maar luister vooral naar de stem van binnen (punt 1), maak gezonde keuzes en geniet van de dingen die je doet.  

4. Eet gezond!

Je voeding is belangrijk, maar alleen gezond eten zonder de eerste drie punten brengt jou geen gelukkig en lang leven. Natuurlijk is het belangrijk, maar als jij goed voor jezelf zorgt dan volgt dit punt vanzelf. Eet zoveel mogelijk groenten, fruit, granen en noten.

Eet het liefst seizoensgroente uit de moestuin als je de kans hebt, of ga wildplukken en verwerk deze planten regelmatig in je voedingspatroon. Eet rustig, alleen of met mensen waar je van houdt.

Geef je lichaam regelmatig een rustperiode in de vorm van een detox, ga een dagje vasten, drink alleen water of sap of doe intermittent fasting (sla soms een maaltijd over). 

5. Beweeg elke dag!

Bewegen is belangrijk. Dat hoeft niet intensief, liever niet zelfs, maar geef jezelf elke dag aandacht. Ga wandelen, doe aan yoga, of iets anders wat jou plezier geeft.

Het is voor iedereen duidelijk dat een zittend bestaan niet gezond is en dat het heel belangrijk is om elke dag te bewegen. Dus neem de trap (of neem hem tien keer :-) kies eens voor de fiets in plaats van de auto.  Verandering zit vaak in kleine dingen.

6. Neem voldoende rust!

Zorg voor evenwicht en wissel actie af met ontspanning. Denk aan balans in je mannelijke energie (yang) en je vrouwelijke energie (yin).

Laat je leiden door je gevoel en intuïtie (yin) en ga vanuit die energie actie (yang) ondernemen. Leer om mee te gaan met de stroom van het leven. Dat geeft veel rust in lichaam en geest. 

Veldzuring en het belang van ontzuren

In dit deel ga ik in op de invloed van het regelmatig ontzuren van je lichaam. En vertel ik iets meer over veldzuring. Een plant die jou kan ondersteunen in dit proces.

Veldzuring dankt zijn naam aan zijn zure smaak en de aanwezigheid van oxaalzuur.

Veldzuring kun je vinden in graslanden, bermen, waterkanten, vooral op vochtige en voedselrijke grond. Veldzuring staat graag op een vochtige plaats, wat volgens de Chinese geneeskunde duidt op een werking op de vochthuishouding de nieren en de blaas.

De plant heeft een stevige penwortel, wat betekent dat hij een goede aarding heeft. De stengel is bruin, sterk en taai. Het blad is groot rond en langwerpig. Licht gekerfd met rode aders.

Het type mens

Het menstype wat bij veldzuring hoort is attent, kan goed organiseren en denkt overal aan. Is handig in zijn werk, waar hij grote waardering voor krijgt. In gesprekken is het wel eens wat veel van het goede. Hij is snel wantrouwend en heeft de neiging om alles te willen controleren. Dit laat zien dat de lever en nier uit balans zijn. Lees hier meer over in dit blog. CHINESE GENEESKUNDE: LAAT BOOSHEID LOS EN BEVRIJD DE ENERGIE IN JE LEVER

Vanuit de Chinese geneeskunde horen de nieren bij de emoties angst en de lever bij de emotie boosheid.
Als er een disbalans is in je lever dan krijg je een negatieve kijk op het leven. Je houdt alle afvalstoffen bij je. Veldzuring helpt om deze verzuring los te laten. Het is belangrijk om de lever in beweging te brengen. 

Geneeskrachtige werking

Veldzuring is versterkend en zuiverend voor de bloedsomloop. Versterkt de haarvaten en is bloedzuiverend bij huidaandoeningen. Heeft een ontstekingsremmende en laxerende werking op de spijsvertering. Is weerstandsverhogend. Goed in te zetten bij voorjaarskuren, is maagversterkend en urinedrijvend. Goed te gebruiken bij reumatische aandoeningen

Veldzuring werkt ontzurend voor het lichaam

Het belang van ontzuren

Om gezond oud te worden is het van belang om het zuur-base evenwicht van het lichaam in balans te houden. 

Al jaren ben ik geïnteresseerd in 'gezond oud worden'. Ik heb verschillende boeken en artikelen over dit onderwerp gelezen, onder andere over de blue zones, plekken waar mensen gemiddeld een stuk ouder worden dan in de rest van de wereld.

Verzuring

Het is belangrijk om te begrijpen wat verzuring van het lichaam is. Door giftige stoffen in ons eten en vanuit de lucht verzuren we langzaam. Ook ons verbrandingsproces (dus de stofwisseling) zorgt voor afvalstoffen. Je kunt je lichaam zien als een fabriek. Wanneer de afvalstoffen niet verwijderd worden dan hopen deze zich op in je lichaam (lees in je cellen) waardoor deze verouderen. 

Veroudering is dus in het kort, het langzaam verzuren van je lichaam. Dus heel eenvoudig gezegd, we moeten zorgen dat ons lichaam zo gezond mogelijk blijft door regelmatig te ontzuren.

Wat is verzurend?

Alles wat niet zo gezond voor ons is zoals alcohol, vlees, suiker, koffie, maar ook teveel stress en een verkeerde ademhaling (waardoor je de afvalstoffen niet goed kan afvoeren) en te weinig drinken (ook hierdoor hopen afvalstoffen zich op) werkt verzurend. 

Uitscheiding doen we via de longen, de nieren, de darmen en via je poriën. Het is van belang om deze uitscheidingskanalen goed te onderhouden. 

Wat is ontzurend? 

Het drinken van voldoende water (het liefst basisch water, PH neutraal), een goede ademhaling, voldoende rust, goede voeding (veel groente) en regelmatig ontzuren van je lichaam, bijvoorbeeld middels een detox.

Daarnaast kun je naar de sauna gaan of sporten, zo raak je via je zweet afvalstoffen kwijt. 

Veldzuring: Gebruik in de keuken

Veldzuring is een wilde groente en kan van maart tot oktober geoogst worden.

De bladeren kan je in salades gebruiken of toevoegen in soepen. Maar ook in kruidenboter of groentesappen.

De plant bevat oxaalzuur op een vergelijkbaar niveau met dat van rabarber. Het eten gedurende een lange periode (enkele maanden) van oxaalzuur is schadelijk voor de nieren. Wissel altijd af met andere groente.

De verse wortel wordt niet gebruikt. Deze kan aanleiding geven tot braken en diarree. 

Leuk weetje!

De veldzuring staat vaak in de buurt van brandnetels en is in te zetten tegen de jeuk van de brandnetel.

Let op!

Zorg ervoor dat je net als bij andere groenten (zoals bieten of spinazie) met een hoog gehalte oxaalzuur, er niet teveel van eet. Zo af en toe eten werkt positief, teveel eten werkt tegengesteld. 

Geen artikel meer missen?

Lees mijn blogs op https://krachtvankruiden.nl

Volg mij op https://www.facebook.com/Hartkracht

Volg mij op https://www.instagram.com/krachtvankruiden

Bronnen:

Jonger door ontzuren, Sang Whang, 2012

Blue zones kookboek, Dan Buettner, 2019

Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhaer e.a., 2007

Opleiding Total Health academie, Chinherbs, kruidengeneeskunde

Copyright © Sandra Voetelink