• De Kracht van Kruiden

Salie: een wonderplant met ontstekingsremmende kracht

Salie is een bekend kruid wat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Wat we (misschien) niet weten is dat het niet alleen lekker is, maar ook grote geneeskrachtige kracht heeft. De grieken noemde Salie het kruid der onsterfelijkheid. Het was een onmisbaar ingrediënt in de middeleeuwse levenselixers. In Griekenland en Italie wordt het al 2000 jaar culinair en medicinaal gebruikt. Salie wordt beschouwd als een wondermiddel tegen.

Salie of Salvia officinales is inheems in het middellandse zeegebied en Zuid-Europa. In de tuin gedijt hij het beste in de volle zon en goed doorlatende grond met weinig tot matig water.

De naam Salie is afgeleid van Salvare het latijnse woord voor genezen of verlossen. Salie werd beschouwd als een heilig kruid. Een kruid voor alle ziektes. Het is reinigend en men gebruikte het vaak aan het begin van rituelen.

Salie verbetert het geheugen en het is bekend om de slijmoplossende werking van de bovenste luchtwegen. Het is daarnaast breed inzetbaar, je kan zelfs je tanden ermee poetsen.

De signatuur

De stengel van de salie is vierkantig, de vorm van het blad is ovaal en leerachtig. Ze zijn gekarteld en hebben een mooie grijsgroene kleur. De bloeiwijze is rechtopgaand met meerdere bloemen. Meer lezen over de signatuurleer kun je lezen in deze blog.

Geneeskrachtige werking

Salieplanten werken antibacterieel en ontstekingsremmend. Ze worden ingezet bij infecties van de luchtwegen en ontstekingen van de keelholte of een slechte adem. Ook bij allergieën of een overactief zenuwstelsel.

Salie verbetert de functie van de spijsvertering, Het vermindert mentale onrust en verlicht depressie. Het is heilzaam bij jicht en artritis. Reguleert de hormoonspiegel, is krampstillend en helpt bij overgangsklachten zoals slapeloosheid en nachtzweten. Uitwendig wordt het gebruikt bij keelpijn om mee te gorgelen of als mondspoeling bij aften en ontstoken tandvlees.

Contra-indicaties

Mensen met epilepsie moeten voorzichtig zijn met dit kruid. Ook niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Gebruik in de keuken

Je kan salie voor van alles gebruiken. Van het maken van thee tot het verwerken in salades, soepen of kruidenboter. De smaak is kruidig en best sterk. De grootste geneeskracht zit in het blad.

Salie thee

Doe enkele verse blaadjes of een theelepel gedroogde salie in een kop en laat het ongeveer drie minuten trekken. Niet te lang want dan wordt het bitter.

Drink de thee bij keelontsteking, bronchitis of verkoudheid. Ook bij aften, overgangsklachten, slapeloosheid of oververmoeidheid of gewoon als je er zin in hebt.

Pasta met Salie

Een heel lekker simpel receptje:

Fruit een uitje en knoflook in de pan, doe daarbij wat gesneden salieblaadjes en een scheutje slagroom, zout en peper. Neem daarbij pasta naar keuze en je hebt een heerlijke maaltijd.

Eet smakelijk!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer e.a., 2014
Handboek Kruidengeneeskunde, Anne mc Intyre, 2010

Wilde venkel en rabarber, Caroline Zeevat en Ans Withagen, 2007
TotalHealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde/Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink