• De Kracht van Kruiden

De ontstekingsremmende kracht van Salie

Salie is een bekend kruid wat vooral in de Italiaanse keuken veel wordt gebruikt. Wat we misschien niet weten is dat het grote geneeskrachtige werking heeft. Salie of Salvia officinales is inheems in het middellandse zeegebied en Zuid-Europa. In de tuin gedijt hij het beste in de volle zon en goed doorlatende grond met weinig tot matig water. De grieken noemde Salie het kruid der onsterfelijkheid. Het was een onmisbaar ingrediënt in de middeleeuwse levenselixers. In Griekenland en Italie wordt het al 2000 jaar culinair en medicinaal gebruikt. Salie wordt beschouwd als een soort wondermiddel tegen van alles.

De naam Salie is afgeleid van Salvare het latijnse woord voor genezen of verlossen. Salie werd beschouwd als een heilig kruid. Een kruid voor alle ziektes. Het is reinigend en men gebruikte het aan het begin van rituelen. Salie verbetert het geheugen. En het is bekend om zijn slijmoplossende werking van de bovenste luchtwegen. Je kan zelfs je tanden ermee poetsen.

De signatuur

De stengel van de salie is vierkantig, de vorm van het blad is ovaal en leerachtig. Ze zijn gekarteld en hebben een mooie grijsgroene kleur. De bloeiwijze is rechtopgaand met meerdere bloemen. Meer lezen over de signatuurleer kun je lezen in deze blog.

Geneeskrachtige werking

Salieplanten werken antibacterieel en ontstekingsremmend. Ze worden ingezet bij infecties van de luchtwegen en ontstekingen van de keelholte of een slechte adem. Ook bij allergieën of een overactief zenuwstelsel.
Het verbetert de functie van de spijsvertering, Het vermindert mentale onrust en verlicht depressie. Het is heilzaam bij jicht en artritis. Het reguleert de hormoonspiegel en is krampstillend. Het helpt bij overgangsklachten zoals slapeloosheid en nachtzweten. Uitwendig wordt het ook gebruikt bij keelpijn om mee te gorgelen of als mondspoeling bij aften en ontstoken tandvlees.

Contra-indicaties

Mensen met epilepsie moeten voorzichtig zijn met dit kruid. Ook bij zwangerschap en borstvoeding, het remt de borstvoeding en stimuleert stuwing in de onderbuik, waardoor het een bloeding kan veroorzaken.

Gebruik in de keuken

Je kan van alles met salie doen, van het maken van thee tot het verwerken in salades, soepen of kruidenboter. De smaak is kruidig en best sterk. De grootste geneeskracht zit in het blad. Je kan er heerlijk thee van zetten.

Salie thee

Doe enkele verse blaadjes of een theelepel gedroogde salie in een kopje, laat ongeveer drie minuten trekken. Niet te lang want dan wordt het bitter. Drink het bij keelontsteking, bronchitis of verkoudheid. Maar ook bij aften, overgangsklachten, slapeloosheid of oververmoeidheid.

Pasta met Salie

Een heel lekker en simpel receptje: Een uitje en knoflook in de pan, daarbij wat gesneden salieblaadjes. Een scheutje slagroom en zout en peper. En natuurlijk pasta naar keuze.

Eet smakelijk!

 

Bronnen:
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischhauer e.a., 2014
Handboek Kruidengeneeskunde, Anne mc Intyre, 2010

Wilde venkel en rabarber, Caroline Zeevat en Ans Withagen, 2007
TotalHealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde/Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink