• De Kracht van Kruiden

Rode bieten: versterkt je uithoudingsvermogen

Rode bieten hebben een bewezen positief effect voor je uithoudingsvermogen. Ze stimuleren de vorming van rode bloedcellen en mensen met bloedarmoede hebben veel baat bij het drinken van vers bietensap. Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen, versterkt het de immuniteit en vertraagt het verouderingsproces. Genoeg redenen dus om rode bieten regelmatig in je voedingspatroon op te nemen.

Het drinken van bietensap geeft mij altijd een nostalgisch gevoel. Als kind heb ik een periode bloedarmoede gehad. Van de huisarts kreeg ik toen het advies om bietensap te drinken. Ook moest ik eiwitrijk eten om aan te sterken. Twee adviezen die ik nog altijd toepas wanneer ik mij even minder fit voel. In de achtergrond en werking van deze voedingsadviezen heb ik mij pas jaren later verdiept. 

Beta vulgaris

De rode biet oftewel de Beta vulgaris is een wortelgewas. Er bestaan diverse soorten en sommigen worden gekweekt om hun blad, anderen om hun wortel of hun suikerinhoud, zoals de suikerbiet. De meest bekende is echter de rode biet. Van rode biet is bekend dat hij al ver voor Christus werd gekweekt. In de Romeinse tijd en ook in de Middeleeuwen werden de bladeren of knollen van de gekweekte vorm al gebruikt als geneesmiddel. 

De geneeskrachtige werking is groot en is vooral voor de volgende problematiek inzetbaar:

  • gunstige werking bij ontstekingen
  • verbetert duurprestaties
  • houdt de bloeddruk laag
  • verhoogt het niveau van hemoglobine
  • stimuleert de hersenactiviteit.

Geneeskrachtige werking

De geneeskrachtige werking van bieten zit vooral in het nitraatgehalte. In het kort werkt dit als volgt: het nitraat in het bietensap wordt in een paar stappen omgezet via nitriet naar stikstofoxide. Dit stikstofoxide blijkt (onder andere) een positief effect te hebben op de energiehuishouding van de de energiefabriekjes in de spiervezels (mitochondriën). Hierdoor kan je economischer zijn met zuurstofgebruik en zware inspanning langer volhouden.

De bloedcirculatie verbetert en zorgt dat zuurstof efficiënter wordt gebruikt. Het schijnt dat vooral amateursporters baat hebben bij bietensap. Topsporters trainen op zo'n hoog niveau dat de marge miniem is.

Het gaat dus vooral om het gehalte nitraat in bieten. Daarnaast is het belangrijk wanneer en hoe vaak je het eet. De conclusie uit verschillende onderzoeken is dat het drinken van bietensap 2 à 3 uur voor de inspanning het beste resultaat geeft.

Nitraat zit niet alleen in bieten maar ook in andere groente, zoals spinazie en rucola. Variatie is het beste. Gebruik altijd je gezonde verstand en luister goed naar je lichaam.

Naast dat bietensap helpt bij bloedarmoede en duurprestaties verbetert, heeft bietensap nog meer positieve eigenschappen. Vanwege het hoge gehalte aan magnesium en kalium kan bietensap worden ingezet bij mensen met hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire aandoeningen. Ook heeft bietensap het vermogen om het bloed te zuiveren. Het stimuleert de nieren met het afscheiden van urinezuur uit het lichaam.

Gebruik in de keuken

Je kunt de gezonde stoffen van bieten op verschillende manieren tot je nemen. Het drinken van bietensap is een eenvoudige manier, maar je kan hem natuurlijk ook op verschillende manieren eten.

Biet kan rauw en gekookt gegeten worden. Het blad is ook goed te eten en in een salade te verwerken. Bieten die verwarmd zijn hebben minder kracht dan bieten die koud zijn.

Koud kan je er sap van maken of in een smoothie verwerken. Bijvoorbeeld met frambozen en havermout (of maak een combinatie naar keuze). Daarbij nog een schepje kokosvet of een scheutje lijnzaadolie en je hebt een heerlijk gezond drankje. (natuurlijk voeg je ook wat vocht toe zoals, water, yoghurt, kefir of amandelmelk.)

Nog twee simpele recepten voor bietensap:.

  • 2 bieten;
  • 3-4 appels.

Of

  • 2 bieten
  • honing (bij voorkeur direct van de imker)
  • citroensap

Appel-bietensoep

Ingrediënten:

  • 500 gr bieten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 el olijfolie
  • 500 gr appels
  • 1 liter groentebouillon
  • zout, peper
  • crème fraîche

Het maken is heel simpel, snij alles en doe het in een pan. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een beetje sinaasappelsap of honing. Serveer met een schep crème fraîche.

Eet smakelijk!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Wilde venkel en rabarber, Caroline Zeevat en Ans Withagen

Nog een interessant artikel lezen?

De bewezen gezondheidsvoordelen van rode bieten

 

Copyright © Sandra Voetelink