• De Kracht van Kruiden

Plantago versterkt jouw innerlijke kracht en leert je luisteren naar jezelf

Plantago lanceolate, de smalle weegbree, een veelzijdige plant die je makkelijk over het hoofd ziet, zelfs vertrapt of aanziet als onkruid. Kijk eens om je heen en je ziet zoveel planten die we geneeskrachtig kunnen inzetten, maar we tegelijkertijd niet beseffen. Zoek dit plantje volgende keer eens op, dat geeft gelijk een mindfulness momentje, meer rust en focus voor jezelf. Hij groeit namelijk overal, vooral in de berm of tussen het gras. En loop je per ongeluk toch over hem heen dan richt hij zich elke keer weer op. Hij blijft altijd sterk. Op emotioneel gebied versterkt hij jouw ik-kracht. Je leert beter luisteren naar jezelf. Hij wordt dan ook ingezet bij pijn aan je oren en acute middenoorontsteking. Vaak vind je hem ook naast de brandnetel, wat de natuur niet toevallig heeft bedacht. Hij is namelijk goed in te zetten tegen de jeuk van de brandnetel. Gewoon met het verse blad of door het maken van een crème. Het recept daarvan vind je in onderaan deze blog.

Dit kleine plantje is dus super sterk en goed voor onze oren, huid en spijsvertering. Plantago kent twee verschillende soorten. De bekendste zijn de lanceolate, de smalle weegbree en major de grote weegbree. Beide hebben een geneeskrachtige werking, vergelijkbaar, maar de smalle weegbree heeft een hogere concentratie stoffen in het blad. Het groeit langs de weg en is veel te vinden in graslanden en wegbermen. Het blad is ongeveer 20 centimeter lang en kan het hele voorjaar, zomer en herfst bloeiend worden gezien. Het is een veelzijdige plant die je breed kunt inzetten.

grote weegbree

De grote weegbree bevat dezelfde werkzame stoffen als de smalle weegbree. Ook dit blad kan je gebruiken om op insectenbeten te leggen en verzacht bij jeuk en pijn. De looistof in het blad versterkt de huid. Vroeger legde men voor lange wandelingen de bladeren in de schoenen om pijnlijke voeten tegen te gaan. De plant groeit veel op paden. Je bent er vast vaak overheen gelopen, zonder te beseffen dat dit plantje grote geneeskracht heeft.

De plant en de mens

De plantago laat zich makkelijk vertrappen, maar richt zich altijd weer op. En leert jou om meer innerlijke kracht te gaan voelen. Het blad heeft zachte beharing en dit verwijst naar werking op de huid, slijmvliezen en longen. De stengel is vierkant en mannelijk. Het versterkt de yang energie en geeft meer daadkracht. Het blad is smal en lijkt op een mes of dolk, waar je wonden van kan oplopen. Het blad helpt dan ook bij bloedende verwondingen. Het is bloedstelpend wondhelend en pijnstillend.

Het type mens wat erbij hoort is iemand die zich uit zelfbehoud terugtrekt en over zich heen laat lopen. Letterlijk zijn oren afsluit. Hij heeft angst om de waarheid te horen, wil zich afsluiten voor alle indrukken en prikkels. Wanneer dit niet lukt kan dit zich uiten in oorontsteking. Meer lezen over de signatuurleer?

Geneeskrachtige werking

Het is helend voor de luchtwegen, slijmoplossend en antibacterieel bij verkoudheden en middenoorontsteking. Het zorgt voor het versterken van jouw ik-kracht en helpt het nicotine gehalte van het bloed verminderen. Wil je stoppen met roken dan zal het ondersteuning geven in dit proces. Voor de huid heeft het een weefselherstellende functie. Het is bloedstelpend, desinfecterend en bloedreinigend. Ook voor de spijsvertering heeft het positieve effecten. Het is herstellend voor het darmslijmvlies en ontstekingsremmend. Bij chronische darmaandoeningen in te zetten en verstopping.

Gebruik

De tinctuur kun je gebruiken bij oorontsteking. De ingrediënten in de plant hebben een bacteriedodende werking. Je kan de geneeskrachtige werking ook gebruiken om thee van te zetten. Thee trek je van verse of gedroogde bladeren. Dit is vooral in te zetten om het darmslijmvlies te herstellen of als ondersteuning bij het stoppen van roken. Wil je het gebruiken voor de huid dan kun je het verse blad oprollen en kneuzen. Je legt het op de wond of snee en wikkelt er iets omheen zodat het blijft zitten. Het helpt ook bij insectenbeten en brandnetel prikken. Hiervoor kun je de crème maken die ik hieronder heb beschreven.

Weegbreecrème maken

De ontstekingsremmende en anti-allergische werking van weegbree helpt tegen de jeuk van insectenbeten. Als je het leuk vindt om vaker crème te maken dan is het de moeite waard om een aantal van onderstaande ingrediënten aan te schaffen.

Wat heb je nodig

4 el verse weegbreeblaadjes
1,5 dl kokend water
2 el olie (bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie of rijstolie, het liefst van een goede kwaliteit)
2 el amandelolie
1 tl bijenwas
2 tl emulgerende was
2 tl glycerine
1 tl vitamine C-poeder

Hoe maak je het

Snij de gewassen weegbreeblaadjes fijn. De helft zet je apart in een kom en daar doe je het gekookte water bij, laat dit 10 minuten trekken. De andere helft doe je in een pan. Voeg alle oliën toe en breng alles tot net onder het kookpunt. Je kan het ook au bain-marie verwarmen. Dan kan je de temperatuur beter controleren. Als de olie gaat borrelen, haal je de pan van het fornuis en laat je het ongeveer 10 minuten afkoelen. Het aftreksel uit de kom kan je nu zeven. De olie kan in een andere pan en de blaadjes mag je verwijderen. De olie opnieuw verwarmen en voeg de bijenwas en emulgerende was toe. Laat dit al roerend smelten. Nu voeg je 16 el van het weegbree-aftreksel toe uit de kom en klop dit samen tot een schuimige massa. Op het einde voeg je de glycerine en vitamine C-poeder toe. Giet de crème over in een schoon glazen pot of potjes en sluit het goed af.

Je kan de crème zo vaak als je wilt gebruiken en het is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Wil je geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Meer lezen?

De heilzame werking van munt op je spijsvertering

Bietjes de natuurlijke epo

De ontstekingsremmende kracht van Salie

De geneeskrachtige werking van Echinacea helpt je de winter door

Bronnen:
Grow your own drugs, James wong, 2011
Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Totalhealth akademie, kruidengeneeskunde, Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink