• De Kracht van Kruiden

In balans met voeding van het aarde element

De aarde staat voor de kringloop en de schepping. Het staat voor leven, dood en vernieuwing. Bij uitputting keert de energie terug naar de aarde. In de Chinese geneeskunde neemt de aarde een bijzondere positie in binnen de vijf elementen. De aarde staat voor de nazomer en dat is een overgangstijd. In een overgangstijd kan de energie zich vernieuwen.

De aarde zorgt voor het gevoel van verbondenheid, zorg en rust. Is het aarde element uit balans dan voelt men zich nergens thuis, verloren en onzeker. De aarde staat voor het innerlijke midden. Een mens zonder 'aarde' heeft geen plaats van waaruit hij kan handelen en zich terugtrekken. Hierdoor kan je problemen krijgen met de werkelijkheid en voel je jezelf 'niet geaard'. 

De vijf elementen

De vijf elementen zijn onder te verdelen in hout, vuur, aarde, metaal en water. Het zijn de vijf transformaties die ontstaan door beweging van yin en yang. Yin en yang reguleren elkaar, zijn afhankelijk van elkaar en gaan in elkaar over. Ze zijn constant in beweging tussen hemel en aarde. Deze voortdurende beweging maakt een cyclische beweging en hierdoor ontstaan de vijf transformaties. De vijf transformaties zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Ze hebben elk hun eigen energetisch patroon.

Het aarde element

De energie van het aarde-element is naar beneden en naar binnengericht. Een samenbrengende en dichte energie. Het aarde-element staat voor de nazomer, na een zomerbui ruik je de geur van de aarde. In deze tijd kan er geoogst worden en is er voedsel in overvloed. Aarde manifesteert zich in onze buik en het bijbehorende orgaan is milt en maag. De gevoelens die erbij horen wanneer er balans is zijn, rust, inzicht en verstand. De kleur is geel en de smaak is zoet.

De Chinese geneeskunde bepaald voeding niet aan de hand van vitaminen e.d., maar aan de hand van de hoeveelheid Qi* in een voedingsproduct. Alleen de Qi als kosmische energie kan ons lichaam voeden. Het is van belang hoeveel zon kracht en kracht van de aarde er in het voedingsproduct zit. De omzetting van voeding gebeurd in de milt en de maag, de organen van het aarde-element.

*QI is levensenergie

Qi is de bron van beweging, groei en ontwikkeling. Samen met bloed en vocht stroomt Qi door ons lichaam. Qi stroomt door kanalen die we meridianen noemen. Als Qi vrij kan stromen dan is de persoon in balans en in harmonie. Het lichaam wordt gezien als een energiesysteem, waarbij Qi zorgt voor alle beweging. Je hebt verschillende vormen van Qi. Naast Qi hebben we Xue, wat alle vloeistoffen van het lichaam bevat. De functie is het bevochtigen van het lichaam zodat alles soepel blijft. Onderling hebben Qi en Xue een belangrijke relatie.

Het aarde type

Het aarde type is erg gehecht aan stabiliteit en vrede. Het zijn verbinders en houden van lekker eten en routine. Ze zijn zorgzaam en steunend. Ze kunnen goed in het centrum staan, maar hebben geen behoefte om op de voorgrond te treden. Je kan ze zien als de stille kracht.

Aarde types zijn de rots in de branding. Voeding is belangrijk voor aarde types en ze zijn daar veel mee bezig. Een aarde type wat uit balans is, zorgt te veel voor anderen en te weinig voor zichzelf, waardoor ze zich leeg voelen. Om in balans te komen trekken ze zich terug. Ze lossen het graag alleen op maar neigen naar piekeren en zoet eten. Disbalans veroorzaakt te veel piekeren, doelloosheid en lusteloosheid.

Aarde uit balans

Aarde-element is de energie van het denken. Bij een zwakke aarde energie ben je te veel in je gedachten wereld en verlies je de grond onder je voeten. Bij teveel aarde sta je vast in de grond maar verstar je geestelijk. Bij een zwakke aarde energie maak je jezelf overmatig zorgen en daarmee put je jouw milt energie uit. Je komt in een negatieve spiraal.

Je gaat de oplossing buiten jezelf zoeken, je voelt je hulpeloos en klampt jezelf vast aan anderen. Je kan ook teveel voor anderen gaan zorgen om het lege gevoel te compenseren. Bij een disbalans in de aarde energie is concentreren, studeren, focussen en onthouden lastig.

Aarde in balans

Een persoon die het aarde element in balans heeft, is rustig en stabiel in zijn denken en doen. Staat open voor nieuwe ideeën en is gericht op de werkelijkheid. Hij zorgt net zo goed voor zichzelf als voor anderen. Hij trekt zich op tijd terug om zich op te laden en zich opnieuw te voeden. Deze persoon is in het midden.

Aarde element in balans brengen

Om in balans te komen is 'concentratie' een vorm voor het vinden van het midden. Met mindfulness leer je jezelf bijvoorbeeld focussen op het nu. Alles waarin je plezier hebt en waar je jezelf moet concentreren is goed om in balans te komen. Dit kan een sport zijn maar ook een creatieve hobby.

Geef daarnaast aandacht aan je zorgen. Jouw innerlijk wil aandacht. Het wegduwen van je zorgen verergert de symptomen. Zorgen in je hoofd blijven daar ronddraaien. Ga uit je hoofd, maar ga zorgen niet verdringen. Geef ze aandacht. Bekijk wat het is en ga daarna naar je gevoel.

Uit je hoofd, naar je gevoel en daarna naar doen, ga sporten of doe iets creatiefs. Dit brengt je terug naar het nu. Doe ontspanningsoefeningen. Leef in het nu. Eet op vaste tijden en niet meer na 20:00 in de avond. In balans komen door goed voor jezelf zorgen, lekker koken en maak vooral gebruik van gele groente. Zoals pompoen, wortel of zoete aardappel.

Voeding

Aarde staat voor de kleur geel en bruin. Voeding die daarbij past zijn o.a. wortelen, pompoen, aardappelen, champignons en noten. Warme voeding zoals soep past goed bij het aarde element. Maar ook kaneel en gember zijn verwarmend. Goede graansoorten zoals boekweit, haver en gierst. Groente het liefst gekookt of gestoomd eten. Warm ontbijten is ideaal. Bak met goede kwaliteit kokosolie en voeg hennepolie of lijnzaadolie toe voor een goede darmwerking. Vermijd melkproducten en onnatuurlijke suikers.

Recept

pompoensoep

1 ui
1 knoflookteen
1 kleine groene peper
1 flespompoen of ronde pompoen
stukje gember
1 stengel citroengras ( naar keuze)
600 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
3 el gele curry
olijfolie
Toevoeging: een lepel dikke yoghurt, koriander en limoensap

Het maken is, zoals met alle soepen, eenvoudig. Je hoeft de pompoen niet te schillen, veel te veel werk en niet nodig, alleen wassen en in stukken snijden.

Snipper de ui en snijd de knoflook, peper en gember in stukjes. Doe alles in de pan, alles kort aanbakken, peper en zout erbij en daarna de bouillon. Laat het minimaal 20 minuten pruttelen en haal de citroengras eruit. Pureren en als laatste de curry en kokosmelk erbij.
Serveren met een schepje yoghurt, koriander en limoensap.

Eet smakelijk!

 

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

 

 

Bronnen:

Vuurman en watervrouw, Dr. Silvana Schwizer, 2018
Total health academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink