• De Kracht van Kruiden

Engelwortel, het perfecte kruid voor meer rust en ontspanning

Kan jij ook wel wat meer ontspanning gebruiken? Niet alleen elk mens, maar de hele maatschappij zoekt naar een nieuwe balans. Omstandigheden die veranderen geven extra stress. Deze veranderingen vragen om aanpassingen van jouw systeem en van de maatschappij.

De disbalans van jouw innerlijke (fysiologische) processen moeten weer in evenwicht komen. Het is daarom noodzakelijk om rust te vinden. Goed slapen en voldoende ontspanning zorgen dat je lichaam zich weer kan opladen. Weer opnieuw leren luisteren naar het ritme van de natuur zal ons hierbij helpen.

Niet alleen een goed dagritme, voldoende bewegen en momenten van rust, maar ook genoeg ruimte om jouw emoties te delen. Verbinding met elkaar houden is noodzakelijk om nieuwe balans te vinden. Verschillende kruiden kunnen jou ondersteunen in dit proces.

Het ritme van de natuur

Om als mens gezond te blijven is het goed om het ritme van de natuur te volgen. Niet alleen de dag en de nacht, yang en yin, maar ook de seizoenen geven het juiste ritme aan. De natuur heeft een actieve periode, de bloei, en een passieve periode waar bomen en planten zich terugtrekken en innerlijk werk verrichtten.

Net als de seizoenen hebben wij mensen ook een rustperiode nodig. In het voorjaar komt je energie tot bloei. In de zomer ben je in volle kracht. In het najaar ga je oogsten en alles verwerken. En in de winter ga je in rust om daarna weer klaar te zijn voor een nieuwe cyclus. 

Kijk naar dieren die in winterslaap gaan of een wintervoorraad hebben gemaakt. Net als mensen vroeger deden. Zij oogstten in de herfst hun voedsel en maakten een voorraad eten aan voor de winterperiode. De natuur, dieren en mensen keerden naar binnen en namen de tijd om tot rust te komen. Om in het voorjaar weer voldoende energie te hebben om tot bloei te komen. En zo is de cirkel rond.

De kracht van meer rust en ontspanning

Wanneer dit niet gebeurt, begin je in het voorjaar met onvoldoende energie om tot bloei te komen. Als mens zijn we vaak eigenwijs en denken het beter te weten. We leven niet meer met het ritme van de natuur. Gaan non-stop door, denken dat we onoverwinnelijk zijn en geen rustperiode nodig hebben. Het gevolg is een disbalans in lichaam en geest.

Dat kunnen we een tijd volhouden, maar op een gegeven moment worden we ziek of raken overspannen. We krijgen vage klachten waardoor we niet meer genoeg energie hebben om deze levensstijl vol te houden. Om helemaal tot rust te komen moeten we onszelf dan wel aanpassen.

Om deze aanpassing makkelijker te maken kan je gebruik maken van kruiden om jouw lichaam te ondersteunen. Engelwortel is een kruid waar ik in dit blog meer over vertel.

Engelwortel

Engelwortel oftewel Angelica archangelica (wat engel betekent) is een tweejarige plant en heeft zijn naam te danken aan een de geneeskrachtige werking door aartsengel Raphaël aan een monnik werd geopenbaard. De plant gaf bescherming tegen gif, besmettelijke ziekten en heksen. Engelwortel maakt de verbinding tussen het aardse en het hemelse.

De plant en de mens

Engelwortel is krachtig geworteld en reikt naar de hemel, houdt van water en drassige weide. De stengel is hol en dat duidt op positieve werking op de holle organen. De buitenkant van de stengel is hard, dit verwijst naar de afweer-chi, de wei-chi, wat zich in de buitenste lagen van het lichaam beweegt. Het blad is donkergroen en de onderzijde is groen/grijs. De werking van het blad richt zich op de nieren en lever. De geelgroene bloemen wijzen op de werking op maag en milt. 

De plant zit vol met tegenstellingen, hard en zacht, net als het type mens wat erbij hoort. Stoer en zelfverzekerd aan de buitenkant, maar van binnen vaak onzeker en nerveus. Door deze spanning kunnen psychosomatische klachten ontstaan. Engelwortel geeft weer zelfvertrouwen en aarding. En brengt rust en evenwicht voor iemand die (te)veel zorgt en geeft.

Geneeskrachtige werking

Engelwortel werkt kalmerend voor het zenuwstelsel. Maar ook stimulerend wanneer je dat nodig hebt. Hetzelfde voor de spijsvertering, kalmerend enerzijds maar stimulerend anderzijds. En het helpt bij het versterken van je ik-kracht. Het is opbouwend en versterkend voor het hele organisme.

Heel goed in te zetten bij klachten die komen door overbelasting en uitputting, zoals depressie en slapeloosheid. In de Chinese geneeskunde wordt hij ingezet voor de geest en bij overgangsklachten. Engelwortel helpt je bij het vinden van jouw bron en zet je stevig op de aarde.

Spijsvertering, bloedsomloop en mentale helderheid

Engelwortel bevordert de spijsvertering. Verbetert de eetlust en stimuleert het metabolisme van je lichaam. Ook verbetert je bloedsomloop en kan je het inzetten bij bloedarmoede en hoge bloeddruk. Het versterkt het zenuwstelsel, verbetert de stemming en vermindert depressie.

Versterkt mentale helderheid en is ondersteunend voor het ademhalingssysteem. Bij hoest en astma, keelpijn en verkoudheid.
Het ondersteunt bij ontgifting en versterkt de afweer in het algemeen.

Werkt daarnaast antibacterieel, tegen schimmelinfecties in de darm en verhoogt de weerstand. Ook in te zetten bij jicht en reuma, bronchitis en menstruatieklachten.

Contra-indicatie

Niet tijdens zwangerschap gebruiken. Liever niet zelf oogsten, de vloeistof in de stengel kan blaren veroorzaken. Je kan het beste de tinctuur gebruiken. Voorzichtig zijn met het gebruik bij diabetici, het kan de bloedwaarden beïnvloeden.

Gebruik

Voor het gebruik van Engelwortel kies je het liefst voor de tinctuur. De thee van Engelwortel is niet erg lekker, al kan het wel. Voor een optimaal resultaat combineer je engelwortel met passiebloem. In mijn volgende blog lees je hier meer over.

Veel ontspanning en rust gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010

Traditionele Chinese geneeskunde, Dr. Michael Grandjean-Dr. Klaus Birker, 2004

Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink