• De Kracht van Kruiden

Echinacea: de geneeskrachtige werking van rode zonnehoed helpt bij griep en een verminderde weerstand

Griep, verkoudheid en koorts, veel mensen zijn in de winter ziek of hebben een verminderde weerstand. Gelukkig is het een gezond mechanisme van je lichaam om af en toe ziek te zijn. Ziek zijn brengt je terug naar jezelf. Als je tenminste goed naar je lichaam luistert en verplicht gas terugneemt. 

Naast rust nemen kan je in de periode van verminderde weerstand ook wel wat ondersteuning gebruiken, het liefst op een natuurlijke manier. Eén van de geneeskrachtige kruiden die hierbij kan ondersteunen is de rode zonnehoed of Echinacea. Bij de meeste mensen wel bekend als Echinaforce van A. Vogel. Hij was één van de eersten die deze plant naar Europa haalde en hem ging toepassen in zijn producten. Echinaforce is dan ook het bekendste en meest verkochte natuurlijke geneesmiddel in Nederland.

Oorspronkelijk is Echinacea een inheemse plant uit Noord-Amerika. In de tijd dat de indianen Amerika bewoonden was het al een belangrijke medicinale plant. En al van oudsher van waarde door zijn bloedzuiverende werking bij letsel, brandwonden, insectenbeten en gewrichtspijn. De indianen kauwden onder andere op de wortels van de plant, wat verdoving gaf. Onderzoek heeft aangetoond dat Echinacea infecties bestrijd.

De rode zonnehoed bevat pijnstillende infectiewerende en bloedzuiverende stoffen. Het doodt bacteriën en schimmels en verhoogt de algemene weerstand. Te gebruiken bij hoest, verkoudheid en opgezette klieren. Het is een plantje om meer van te willen weten.

Wetenschappelijk onderzoek

Naar de werking van Echinacea is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van Echinacea purpurea stimulerend werkt op de aanmaak van de afweercellen.

Door chronische stress ontstaat een verminderde aanmaak van de afweercellen in het lichaam. In dit onderzoek was duidelijk een positief effect op de weerstand te zien en was er veel minder onderdrukking van de afweercellen.

Echinacea purpurea: A Proprietary Extract of Echinacea purpurea Is Shown to be Safe and Effective in the Prevention of the Common Cold.

De plant en de mens

Echinacea kent net als andere planten vele verschillende soorten. De meest geneeskrachtige is de Echinacea purpurea, degene met de mooie rood-paarse bloemen. Echinacea is afgeleid van het Griekse woord Echinos wat verwijst naar de stekelige bloemkegel. De plant kan 70 tot 100 centimeter hoog worden en houdt van de volle zon.

Tegenwoordig wordt de Echinacea purpurea overal ter wereld gekweekt. De plant kan goed tegen droogte maar wil liever niet in de schaduw. En groeit het liefst op een kalkrijke grond in de volle zon. De bloem is purperrood en deze kleur geeft aan dat hij werkt op het zenuwstelsel en een zuiverende werking heeft op het bloed.

De plant geeft, naar inzicht van de Chinese geneeskunde, troost en warmte. De stengel is hol en dit duidt op de werking op holle organen zoals de longen en darmen. De beharing geeft weer dat de plant werkt op de huid, haren en slijmvliezen. De rechtopstaande stengel geeft levenskracht aan. Meer lezen over de signatuurleer kun je in deze blog.

Het type mens wat bij Echinacea past is iemand die weet wat hij wil en ergens voor staat. Hij moet echter niet teveel hooi op zijn vork nemen dan wordt hij geveld door griep. De plant maakt je assertief en leert je opkomen voor jezelf.

De geneeskrachtige werking van Echinacea

Inwendig: Echinacea verhoogt de weerstand en maakt de witte bloedlichaampjes actiever. Het is goed bij griepverschijnselen en verkoudheden. Het heeft een schimmelwerende en anti-alergene werking. Het wordt onder andere aanbevolen bij Candida en postvirale vermoeidheid.

Echinacea is vooral heilzaam bij een verlaagde weerstand die tot herhaaldelijke infecties en resistentie tegen antibiotica leidt. Het ontstekkingsremmende effect van Echinacea helpt om artritis, jicht en huidaandoeningen te verlichten. Het is heilzaam bij gynaecologische infecties, bekkenontsteking, urinewegontsteking. Het zuivert de huid van infecties steenpuisten en abcessen, verlicht netelroos en eczeem

Uitwendig: een aantal druppels tinctuur in water kan gebruikt worden als gordeldrank en mondspoeling bij keelpijn en ontstoken tandvlees. Uitwendig wordt het gebruikt in ontsmettende zepen en antiseptische zalven.

Contra-indicatie

Een mogelijke overgevoeligheid kan leiden tot anafylaxie, astma of netelroos. Dit komt echter zeer zelden voor. Blijf wel altijd nadenken over het gebruik van natuurlijke middelen. Bij twijfel raadpleeg je een deskundige op het gebied van kruidengeneeskunde.

Gebruik

Het is zeer raadzaam voor het lichaam om de tinctuur van Echinacea niet continu te gebruiken. Maximaal drie weken en dan minimaal 10 dagen stoppen. Je kan ook een periode afwisselend 10 dagen wel innemen en daarna 10 dagen niet nemen. Drie maal daags 20 druppels in een glas water is het gemiddelde om in te nemen. Afhankelijk van jouw gevoeligheid en de reden waarvoor je het wilt gebruiken.

Echinacea is niet geschikt om te gebruiken in thee. Het wordt slecht opgenomen in water.

Een gezonde winter gewenst :-)

Meer lezen?

De ontstekingsremmende kracht van salie
De heilzame werking van munt op de spijsvertering

Bronnen:

Kruiden encyclopedie, nico vermeulen, 1998
Handboek kruidengeneeskunde, Anne Mc Intyre, 2010
Total health akademie, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

 

Copyright © Sandra Voetelink