• De Kracht van Kruiden

De kalmerende werking van Passiebloem

Aankomend weekend is het Pasen. Pasen is een feest van het christendom en staat voor het vieren van een nieuw begin. Het feest is een symbool voor de wederopstanding van Jezus. We vieren het leven uit de dood, het nieuwe leven, vrij van al onze zonden en schulden. Net zoals de energie van de lente laat zien dat het leven in de natuur elke keer opnieuw begint, zo kunnen wij ook opnieuw beginnen.

Een plant die zijn naam te danken heeft aan het lijden van Jezus is de passiebloem. De geneeskracht van de passiebloem is gericht op het kalmeren van de geest. Hij geeft rust en ontspanning in een stressvolle periode. En kan daarmee een schakel zijn om kracht te vinden opnieuw te beginnen.

De Latijnse naam is Passiflora incarnata. De naam Passiflora is afgeleid van Passio wat lijden betekent. Flos betekent bloem. Spaanse missionarissen in Zuid-Amerika zagen de bloem als de belichaming van het lijden van Jezus. De lijdensweg van Jezus wordt ook wel 'de Passie' genoemd. De bloemblaadjes stonden volgens hen symbool voor de tien apostelen (judas was een verrader en Petrus een verloochenaar en die blaadjes telde niet mee). De drie stampers leken dan op de spijkers die gebruikt werden bij de kruisiging.

De passiebloem heeft een kalmerende werking en is goed in te zetten tijdens een stressvolle periode (te zien als lijden van de geest.) Voel jij je rusteloos of heb je moeite met slapen, dan is passiebloem een goede optie om te gebruiken. Lees ook dit blog over slapeloosheid. 

Van oorsprong werd de plant al door de Maya's, Azteken en indianen als medicijn gebruikt. Vooral tegen zenuwpijnen en rusteloosheid. Maar hij is ook breder inzetbaar, zoals bij schimmelinfecties en zwellingen van de huid.

De plant en de mens

Passiebloem is een plant die van de zon houdt en troost en warmte geeft. De dikke wortels ontstaan na jaren, wat aangeeft dat ze tijd nodig heeft om te aarden. Ze heeft een houtige stengel. Dat geeft stevigheid aan en heeft een versterkende werking. Hij zoekt houvast bij andere planten zonder ze te beschadigen. De buitenste blaadjes van de bloem zijn wit, wat de werking op de long weergeeft.

De geur is heerlijk en werkt positief op onze geest. De passiebloem is geschikt voor mensen die hun passie kwijt geraakt zijn. Het leven is lijden geworden en hij gaat gebogen onder de lasten die hij draagt. Trekt zich teveel aan van de mening van anderen. 

Het slapen gaat slecht door alle inzichten en beslissingen die daarvoor genomen moeten worden. Ze hebben moeite met het verwoorden en uiten van hun gevoelens. Onder de laag van lijden, pijn en verdriet zit een enthousiast mens die graag de diepte in gaat met anderen.

Geneeskrachtige werking

Passiebloem werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel, dempt angst bij paniek en een beklemmend gevoel. Het herstelt en verbetert de slaapkwaliteit. Verbetert het doorslapen en helpt bij stress en rusteloosheid.

Werkt krampwerend op het maag-darm stelsel. Versterkt de bloedsomloop, is bloedvat verwijdend, helpt hoge bloeddruk verlagen en hartkloppingen door nervositeit te verminderen.

De werking is vooral gericht op ontspanning, zenuwsterkend, kalmerend, krampwerend en angstwerend.

Werkt ook goed bij spijsverteringsproblematiek door stress. Voor de bloedsomloop verlicht het spanning in de slagaderen. Verlaagt de bloeddruk. Kalmeert nerveuze onrust, rusteloosheid en verbetert de concentratie. Vermindert spiertrekkingen en kramp. Verlicht een prikkelhoest en is goed in te zetten bij astma. Werkt verkoelend bij ontsteking, woede en prikkelbaarheid.

Contra indicatie

Let op bij gebruik met reguliere antidepressiva. Niet nemen tijdens zwangerschap.

Thee

De thee of de tinctuur van de passiebloem hebben een kalmerende en verdovende werking. Het wordt vaak gebruikt bij angstgevoelens, stress en helpt bij slaapproblemen. Ook goed in te zetten bij maagproblemen.

Laat een paar bladeren en/of bloemblaadjes trekken in gekookt (afgekoeld) water. Drink de thee drie keer per dag, als je het medicinaal wilt gebruiken.

Ook in te nemen als tinctuur. Het is een goede combinatie om dit samen met de tinctuur van engelwortel in te nemen. Meer over engelwortel kun je lezen in dit blog

Veel ontspanning en rust gewenst!

Meer lezen? 

SLAPELOOSHEID EN OVERPRIKKELING GEZIEN VANUIT DE CHINESE GENEESKUNDE

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010

Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

 

Copyright © Sandra Voetelink