• De Kracht van Kruiden

De heilzame werking van munt op de spijsvertering

Mentha (munt) komt van het Griekse woord 'Minthos' dat 'sterk riekend' betekent. De geur is ook sterk en fris. Munt laat zich makkelijk kruizen, er zijn dan ook veel soorten munt. De pepermunt, de Mentha peperita is een kruising tussen de Mentha spicata (groene munt) en de Mentha aquatica (watermunt). Het is de belangrijkste munt soort geworden met de sterkste geur. Mentha peperita (pepermunt) wordt van oudsher gebruikt als pijnstiller en veel bij hoofdpijn, verkoudheid en bij de spijsvertering ingezet. Munt werkt goed op de maag en behoord bij het aarde element, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Je kunt munt geneeskrachtig inzetten, maar ook goed gebruiken in de keuken.

Signatuur

Afhankelijk van de soort munt verschilt de signatuur. De stengel van de Mentha peperita is vierkant en donkerpaars. Het jonge blad is paars dooraderd. De bloemen zijn roze-rood. Munt is onuitroeibaar en heeft stevige wortelstokken. Het blad is licht behaard en dat verwijst naar werking op de slijmvliezen, de huid, longen en darmen. De geur werkt via het zenuwstelsel en is enerzijds kalmerend, maar werkt ook stimulerend. De roze bloemen verwijzen naar het bloed, de rode naar werking op het hart en de witte naar de longen en de huid. Meer lezen over 'anders kijken naar planten' vanuit de signatuur kun je hier.

Type mens

Munt past bij mensen die behoefte hebben aan veel bescherming en warmte. Iemand die het liefste in een bekende omgeving is. Hij is gevoelig en kan de vele indrukken niet verwerken. Hij slaat dit op in de maag en milt. Voedsel wordt hierdoor niet meer goed verteerd. Hij wordt humeurig, nerveus en depressief. Munt helpt om beter te verteren. Het versterkt de maag en de geest. Munt is een kruid wat behoord bij het aarde element.

De geneeskrachtige werking van pepermunt

Pepermunt wordt vaak voorgeschreven bij misselijkheid, buikgriep, verkoudheid en griep. Maar ook bij maagzweren, zenuwpijnen en reumatiek. Het is goed voor de spijsvertering, verlicht kramp bij maagpijn, verbetert de eetlust en verlicht reisziekte. Het werkt kalmerend voor het zenuwstelsel, verkoelt de huid en is jeukstillend.

Pepermunt maakt het hoofd helder en verbeterd de concentratie. Verlicht spanningshoofdpijn en wordt vaak gebruikt in olie bij spier en gewrichtspijn. Voor het ademhalingssysteem is het ook erg goed. Het maakt de luchtwegen schoon en vermindert krampen bij astma. .

Je kan pepermuntolie gebruiken om te inhaleren, bij verkoudheid en slijmvliesontsteking. En toevoegen aan lotions bij spierpijn. Als gorgeldrank bij keelpijn en als mondspoeling bij ontstoken tandvlees en aften. Verder in te zetten als thee en tinctuur.

Contra-indicatie:

De olie altijd verdunnen en niet gebruiken bij zwangeren. Niet gebruiken bij baby's en kleine kinderen. Sommige volwassenen kunnen ook niet goed tegen de olie.

Welke munt voor de thee?

Mentha spicata 'Nana' (moroccan) oftewel de Marokkaanse munt wordt vaak gebruikt om thee van te zetten. Het is de lekkerste munt soort om thee van te zetten. Zijn geneeskrachtige werking is te vergelijken met die van de 'peperita'. Thee van de 'peperita' is echter een stuk minder lekker.

Hoe zet je thee?

Thee zetten kunnen we allemaal toch? Ergens hebben we misschien gehoord dat het water eerst moet afkoelen maar meestal doen we dat niet. Wanneer we kokend water over de kruiden gieten kun je de geneeskrachtige werking eigenlijk vergeten, misschien hou je nog 30 procent over maar dat was het wel. Wat is dan wel de bedoeling? Kook het water, laat het afkoelen naar ongeveer 70 graden, doe dan de kruiden erin, laat dit trekken. Afhankelijk van het kruid ongeveer 4 tot 10 minuten. En drink het dan op. Het zal dan vrij lauw zijn, maar dit is de beste manier van thee drinken. In elk geval als je de geneeskrachtige werking ervan wil ervaren.

In de keuken

Munt wordt gebruikt om thee mee te zetten, in salades maar ook bij muntsauzen of nagerechten. Vooral met chocolade is het erg lekker.

Heerlijk nagerecht met munt en chocoladecrème

Deze hoeveelheden zijn voor 4 personen.

  • 100 milliliter slagroom
  • 3 eieren, de eiwitten
  • 100 gram pure chocolade (in stukjes)
  • 1 eetlepel verse gehakte munt
  • circa 8 muntblaadjes (om te garneren)
  • 200 gram aardbeien

Benodigdheden

  • 4 kleine glaasjes

Bereiden

Klop de slagroom op. In een aparte schaal klop je de eiwitten stijf. Smelt de chocolade 'Au bain-marie' en voeg dit door het mengsel van opgeklopte slagroom en opgeklopt eiwit. Roer de gehakte munt erdoor. Giet het mengsel in de glaasjes en laat de chocoladecrème afkoelen en opstijven buiten de koelkast. Leg de aardbeien erop en maal er een vleugje peper over. Garneer met munt. Zo simpel maar erg lekker!

Aardbeien vervang je makkelijk door blauwe bessen, aalbessen of door gehakte nootjes. Wees creatief en maak er jouw variatie van. Ook de eiwitten kun je vervangen, bijvoorbeeld door chiazaadjes.

Eet smakelijk!

 

Bronnen:

Handboek kruidengeneeskunde, Anne McIntyre, 2010

Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

TotalHealth, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

 

 

Copyright © Sandra Voetelink