• De Kracht van Kruiden

Brandnetel, een echte reiniger en onmisbaar in een voorjaarskuur

Brandnetel, misschien niet de meest geliefde plant, maar wel heel nuttig. Super gezond en onmisbaar in jouw voorjaarskuur. De blaadjes bevatten veel vitaminen, mineralen en chlorofyl. In soepen of salades (oprollen of met een deegroller erover en de brandharen zijn verdwenen) geven ze jouw immuunsysteem en oppepper. Soep of een pesto zijn heerlijke gerechten. En bevatten ook nog eens ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Een plantje om meer van te willen weten dus.

Al jaren maak ik in het voorjaar brandnetelsoep. De toppen van de brandnetel komen al omhoog, dus het is tijd om te gaan plukken. Wildplukken geeft mij altijd wel een bijzonder gevoel, maar het resultaat is een heerlijke soep met geneeskrachtige werking. Goed voor de ontgifting en met heel veel vitaminen en mineralen.

Dus doe je handschoenen aan en ga op zoek naar een rustige plek die wat verder van de stad gelegen is. Een plastic zak vol is genoeg. Schoonmaken doe je natuurlijk ook met de handschoenen aan. Maar eenmaal gekookt water over de bladeren heen (oprollen of kneuzen kan ook) en de brandharen zijn verdwenen. Slinger ze daarna droog en ze zijn klaar voor gebruik.

Urtica Dioica

De naam Urtica komt van het Latijnse woord 'Urere' , dat branden betekent. De brandnetel is een winterharde en overblijvende plant. Die van ongeveer 30 tot 1,5 meter hoogte kan groeien. Het is een plant die groeit in heel Europa, Azië, Noord Afrika en Noord-Amerika.

Brandnetel is voor velen een plant waar je op moet letten omdat hij prikt en daarna vreselijk jeukt. De haardunne buisjes op het blad en de stengel van de brandnetel bevatten mierenzuur. Wanneer je deze aanraakt breken ze, dit komt op je huid waardoor je het brandgevoel ervaart. Het gevolg is zwelling en jeuk.

De andere kant van deze plant is dat hij bijzondere eigenschappen heeft. De bladeren bevatten veel bladgroen, wat duidt op een hoog mineralen gehalte. Ook is hij rijk aan vitamine A en C. Brandnetel heeft een versterkende werking op het hele lichaam en is heel geschikt om in te zetten bij bloedarmoede. Het drijft vocht af en lost slijm op. En het is een uitstekende reiniger voor een voorjaarskuur. En dit zijn nog maar een paar voordelen. Daarnaast is hij niet alleen nuttig voor ons, het is een voedselplant voor de mooiste vlinders, zoals de atalanta, kleine vos en dagpauwoog.

De plant en de mens

De brandnetel groeit op vervuilde grond en maakt deze schoon. Een ontgifter voor de omgeving dus. En tevens voor jouw lichaam.

De plant heeft een woekerend wortelstelsel en dit duidt op een enorme weerstand. De vierkante en taaie stengels wijzen op mannelijke kracht en het vermogen om jouw weerstand en kracht te verhogen. De bladeren en stengel bevatten veel haren en dat wijst op werking op huid en slijmvliezen. Het activeert alle organen, laat de Qi stromen en voedt het bloed.

Het type mens wat erbij hoort is een prikkelbaar mens. Dit komt door een disbalans in het lichaam. Brandnetel reguleert dit. Wanneer dit type mens zich niet goed uit, stroomt de Qi (de levensenergie) niet meer en ontstaat er stagnatie. Het lichaam houdt dan afvalstoffen vast en zal verzuren. Brandnetel zorgt voor reiniging en stroming. En helpt ook bij veranderingsprocessen in je binnenwereld en buitenwereld.

Geneeskrachtige werking

De brandnetel heeft veel positieve effecten. Voor het urinewegstelsel helpt hij bij het verminderen van het vasthouden van vocht. Goed in te zetten bij blaasontsteking. Ook bij reumatische aandoeningen, artritis en jicht omdat het de uitscheiding van urinezuur bevordert. Het heeft een bloed reinigende en ontgiftende werking en wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in voorjaarskuren. Voor de spijsvertering heeft hij een goede werking op de darmwand, tegen irritatie en infectie.

Brandnetel verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbeterd de schildklierfunctie. Voor het ademhalingssysteem werkt hij als opruimer bij slijm, hoest, bronchitis, hooikoorts en astma. Hij werkt als een natuurlijk antihistaminicum. Hij geeft een boost aan het afweersysteem en is dus weerstandsverhogend. Helpt ook bij spierkrampen door het hoge mineralen gehalte.

Contra indicatie

Niet gebruiken in combinatie met diuretica en bloeddrukverlagende medicijnen. De werking kan verhevigen. In hele hoge dosering moet men brandnetel vermijden bij zwangerschappen.

Voorjaarskuur

Wanneer je brandnetel in gaat zetten bij een voorjaarskuur, zorg dan dat je tijd voor jezelf hebt. Een periode waarin je rust een aandacht hebt voor jouw innerlijk. Let hierbij op het volgende:

 • Eet gezonde voeding. Dit hoeft niet alleen soep of sappen te zijn. Blijf bij jezelf en doe wat bij jou past. Neem wel een week om af te bouwen en vermijdt koffie, alcohol, toegevoegde suikers, koolhydraten en vlees. Neem daarna ongeveer drie dagen om te ontgiften en bouw de hoeveelheid eten daarna rustig op.
 • Rust, meditatie, yoga. Neem de tijd voor jezelf, keer naar binnen, zorg dat je even rust kan hebben. Doe aan beweging, maar alles op een rustig tempo.
 • Baden, sauna, voetenbaden. Om te ontgiften helpt het ook om dit proces te stimuleren via je huid. Ga naar de sauna, of neem een bad. Voetenbaden kunnen ook rustgevend zijn.
 • Kruiden en mineralen. Drink kruidenthee of (afgekoeld) gekookt water en neem extra mineralen zoals magnesium. Tijdens stress wordt dit mineraal extra verbruikt. Deze tekorten aanvullen is positief voor lichaam en geest.

In de keuken

Van brandnetel kan van alles gemaakt worden. Blancheer de toppen van de plant ongeveer 3 seconden en hak ze daarna fijn, of rol ze voorzichtig met een deegroller uit, zodat ze hun brandharen verliezen. Hierna kun je zo ook in salades verwerken.

Thee

Neem ongeveer 50 gram gedroogde brandnetel blaadjes en giet daar 5 dl gekookt, iets afgekoeld, water op. Laat dit 10 minuten trekken. Drink dit gedurende de dag. Verse blaadjes kan natuurlijk ook. Pluk de jonge toppen, ongeveer 15 cm. Doe een handvol in gekookt water en laat dit trekken.

Brandnetel soep

Brandnetels zijn eenvoudig te herkennen. Bijna iedereen heeft ze wel in de buurt staan. Pluk ze wel het liefst op een plek iets verder van drukke wegen. Pluk alleen de toppen. Wat ongeveer neerkomt op de bovenste 6 blaadjes. Haal met handschoenen de blaadjes van de stengel en maak een heerlijke soep.

Ingrediënten

 • Neem ongeveer 400 gram brandnetelbladeren
 • 2 aardappels
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 liter bouillon, vers of met een bouillonblokje
 • 1 dl room (naar keuze)
 • peper en zout

Wanneer je de bladeren van de stengel hebt gehaald hak je ze fijn. Je hoeft ze niet eerst te wassen. Doe olie in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren en de gesneden aardappelen toe. Daarna voeg je de bouillon toe en laat dit ongeveer 15 minuten koken. Mix de soep met een staafmixer en breng op smaak met een beetje zout en peper. Eventueel kun je er een scheutje room bij doen. 

Eet smakelijk!

Meer lezen?

Op zoek naar meer energie? 5 stappen om jezelf (en je omgeving) te reinigen!

Gooi die voorjaarsmoeheid eruit door je lichaam te ontgiften

Het hooikoortsseizoen komt eraan, gelukkig geeft de geneeskracht van vlier verlichting

Wil je geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Handboek kruidengeneeskunde, Anne McIntyre, 2010

Grow your own drugs, James Wong, 2011

Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Total Health Academy, kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

Copyright © Sandra Voetelink