• De Kracht van Kruiden

Angst, stress of spanningsklachten? Maak dan gebruik van de geneeskracht van Marjolein

Marjolein (oregano), wie heeft er geen potje in zijn keukenkastje staan? Of een plantje in de tuin (of op de keukentafel), nog beter. Alleen de geur is al heerlijk. Ruik je oregano, dan denk je misschien wel aan Italië. Neem een goed glas wijn en het mooie weer doet de rest. Geur en smaak doen veel voor onze geest. En Marjolein is ook nog een super gezond plantje, dus een goede reden om dit kruid (het liefst vers) in huis te halen.

Vreugde van de bergen

Origanum is de botanische naam van Marjolein. Het betekent 'vreugde van de bergen'. Oros betekent berg en Ganos betekent vreugde. Marjolein wordt niet alleen veel gebruikt in de keuken. De oude Grieken wisten al dat er veel geneeskracht schuilging in dit mooie plantje. Ze gebruikten dit kruid om de hersenen te voeden en spijsvertering te helpen.

Daarnaast is hij ook ook in te zetten bij menstruatieklachten en schimmelnagels. Geeft het rust aan een rusteloze geest en helpt het om heerlijk te slapen.

De plant en de mens

De stengel is vierkant en dat verwijst volgens de Chinese geneeskunde altijd naar een versterkende werking. De kleur paars geeft de werking op het zenuwstelsel aan. Het harige blad verwijst naar de huid en werking op de slijmvliezen en longen.

Marjolein past bij een mens die vrolijk aanwezig is en met zijn drukte veel aandacht trekt. Hij of zij heeft een blije energie waarmee ze graag verleidt. Kom je echter te dichtbij dan sluit ze zich af. Ze kan zichzelf op slot zetten, waardoor er stagnatie optreedt van de lever.

de Geneeskracht van Marjolein

Marjolein, origanum, ruikt heerlijk en is bij veel mensen bekend. De blaadjes smaken pittig en worden vaak toegevoegd aan pizza's en in pastasauzen. Marjolein is een vaste plant in warme klimaten. In koelere klimaten, is hij half winterhard.

Het is een kruid wat een brede geneeskrachtige werking heeft. De olie wordt verwerkt in parfums en cosmetica. Toegevoegd aan badwater of wat druppels op je kussen en je zal heerlijk slapen.

Het is ontstekingsremmend. De thee helpt bij problemen met de spijsvertering en verbetert de werking van de galblaas. Het bestrijdt inwendige infecties, helpt bij keelpijn en hoest en wordt voorgeschreven bij menstruatieklachten en spanningshoofdpijn.

Ook in te zetten bij problemen met de luchtwegen en het is bloedzuiverend.

Angst, stress, spanning, hyperactiviteit en slapeloosheid.

Marjolein verlicht slapeloosheid, rusteloosheid, angst en depressie. Pijnlijke spieren en stressgerelateerde klachten met de spijsvertering, hoofdpijn, migraine en menstruatiepijn. Ook goed in te zetten bij slechte concentratie en slechter geheugen.

Het is een antioxidant, vertraagt veroudering, verhoogt de weerstand en verbetert de bloedcirculatie. De etherische olie werkt antibacterieel, beschermt tegen hoest en verkoudheid, ruimt slijm op en verlicht koorts. Het bevordert de uitscheiding van giffen via de urine

Wil je meer lezen over het verlagen van jouw stress en verhogen van je weerstand? Lees dan deze blog.

Contra indicatie

Tijdens de zwangerschap niet gebruiken

Gebruik

Thee

Natuurlijk kun je thee drinken van de blaadjes van oregano, zoals van veel kruiden. Je doet wat blaadjes in een thee-ei, laat het gekookte water iets afkoelen en daarna giet je het in een glas of theepot. Na een minuut of 5 kan je het drinken.

Wil je thee geneeskrachtig gebruiken? Drink er dan drie koppen per dag van, ongeveer drie weken lang.

Gecombineerd met salie, munt en lavendel, bevordert en kalmeert het de spijsvertering. Drink het in de avond, na de maaltijd en voor het slapengaan.

Je kan de thee ook gebruiken als mondspoeling, bij ontstekingen of aften in de mond

Olie

Te gebruiken om pijnlijke spieren, gewrichten kneuzingen mee te masseren. De olie is schimmeldodend en wordt vaak samen met Tea tree olie en kamilleolie gebruikt tegen schimmels voor de huid. Puur kun je de olie gebruiken op schimmelnagels.

Kruidenadvies

Wil jij dat de natuur jouw apotheek wordt? Geneeskrachtige kruiden en bloemen in een ontwerp speciaal op maat gemaakt voor jou?

Of jij nu een kleine of grote tuin hebt (of alleen een balkon), ik geef persoonlijk advies op het gebied van kruiden. Niet alleen welke kruiden of bloemen, maar ook waarvoor ze dienen en hoe je deze kruiden het beste kunt gebruiken.

Meer informatie vind je hier.

Veel rust en (tuin)plezier gewenst!

Meer lezen?

De kalmerende werking van lavendel op jouw zenuwstelsel (+ tips om jouw batterij weer op te laden)

De heilzame werking van munt op de spijsvertering

De ontstekingsremmende kracht van Salie

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen: 

Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019

De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010

Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, chinherbs

 

Copyright © Sandra Voetelink