• De Kracht van Kruiden

Voel vrijheid en energie door de geneeskracht van klaproos! (inclusief tips hoe je meer energie krijgt)

Om je heen zie je nu velden vol met wilde bloemen. Klaproos, margrieten en korenbloemen. Het maakt mij altijd heel blij, de kleuren, vrolijkheid en de vrijheid die deze bloemen uitstralen. Klaproos houdt er niet van om geplukt te worden, dan verwelken ze snel. Deze symboliek betekent voor mij dat ze graag buiten zijn en niet beknot willen worden in hun vrijheid. Dit blog gaat over de geneeskracht van klaproos en ik geef tips hoe je meer energie krijgt. 

Lees verder

Angst, stress of spanningsklachten? Maak dan gebruik van de geneeskracht van Marjolein

Marjolein (oregano), wie heeft er geen potje in zijn keukenkastje staan? Of een plantje in de tuin (of op de keukentafel), nog beter. Alleen de geur is al heerlijk. Ruik je oregano, dan denk je misschien wel aan Italië. Neem een goed glas wijn en het mooie weer doet de rest. Geur en smaak doen veel voor onze geest. En Marjolein is ook nog een super gezond plantje, dus een goede reden om dit kruid (het liefst vers) in huis te halen.

Lees verder

De kalmerende werking van lavendel op jouw zenuwstelsel (+ tips om jouw batterij weer op te laden)

Het is belangrijk om jouw batterij, dus energievoorraad, op peil te houden en je emmer (met jouw emotionele ballast) zo leeg mogelijk. Met andere woorden, hoe blijf jij rustig en vol met energie? Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige situaties heb je gewoon niet onder controle en voor je het weet zit jouw emmer vol. En een volle emmer zorgt uiteindelijk voor een lege batterij. Dit proces omkeren is de kunst. Hoe je dit doet, of nog beter, niet zover komt, lees je in dit blog.

Lees verder

Orden je gedachten met de rust en kracht van kamille

Kamille is een kruid die rust en kracht geeft. Het stimuleert de yin kracht en brengt je terug naar jezelf. Om rust in jezelf te krijgen zal je eerst stil moeten zijn om te ontdekken wat jij nu echt wilt. Geen of minder afleiding zorgt ervoor dat je gaat nadenken wat nu echt belangrijk is. Hiervoor heb je voldoende ruimte nodig van je omgeving, maar ook vertrouwen dat het goed komt.

Lees verder

De kalmerende werking van Passiebloem

Aankomend weekend is het Pasen. Pasen is een feest van het christendom en staat voor het vieren van een nieuw begin. Het feest is een symbool voor de wederopstanding van Jezus. We vieren het leven uit de dood, het nieuwe leven, vrij van al onze zonden en schulden. Net zoals de energie van de lente laat zien dat het leven in de natuur elke keer opnieuw begint, zo kunnen wij ook opnieuw beginnen.

Lees verder

Engelwortel, het perfecte kruid voor meer rust en ontspanning

Kan jij ook wel wat meer ontspanning gebruiken in deze periode? Op dit moment zoekt niet alleen elk mens, maar de hele maatschappij naar een nieuwe balans. Omstandigheden die opeens veranderen geven iedereen extra stress. Deze veranderingen vragen om aanpassingen van jouw systeem en van de maatschappij.

Lees verder

Meer vitaliteit en energie door de bijzondere eigenschappen van de Yerba maté boom

Ben jij ook op zoek naar een drank die gezond is en energie geeft? Ontdek Yerba maté en ervaar de geneeskrachtige werking die eeuwenlang is meegedragen door stammen uit Zuid-Amerika. De geheimen van inheemse planten werden van generatie op generatie doorgegeven. Zo is de Yerba maté boom een belangrijk onderdeel van de cultuur gebleven. De bladeren van de boom geven een drank die staat voor gezondheid, vitaliteit en hoge levensverwachting. Een perfecte combinatie dus.

Lees verder

Versterk je uithoudingsvermogen met de kracht van rode bieten

Rode bieten hebben een bewezen positief effect voor je uithoudingsvermogen. Ze stimuleren de vorming van rode bloedcellen en mensen met bloedarmoede hebben veel baat bij het drinken van vers bietensap. Door het hoge gehalte aan vitamines en mineralen, versterkt het de immuniteit en vertraagt het verouderingsproces. Genoeg redenen dus om rode bieten regelmatig in je voedingspatroon op te nemen.

Lees verder

Brandnetel, een echte reiniger en onmisbaar in een voorjaarskuur

Brandnetel, misschien niet de meest geliefde plant, maar wel heel nuttig. Super gezond en onmisbaar in jouw voorjaarskuur. De blaadjes bevatten veel vitaminen, mineralen en chlorofyl. In soepen of salades (oprollen of met een deegroller erover en de brandharen zijn verdwenen) geven ze jouw immuunsysteem en oppepper. Soep of een pesto zijn heerlijke gerechten. En bevatten ook nog eens ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Een plantje om meer van te willen weten dus.

Lees verder

Het hooikoortsseizoen komt eraan, gelukkig geeft de geneeskracht van vlier verlichting

Loop jij straks ook weer te niezen en met dikke ogen rond? Het hooikoortsseizoen is een ramp voor velen. De els, hazelaar, berk en verschillende grassen zijn de grootste veroorzakers. Opgezwollen ogen, pijnlijke keel en een loopneus zijn de voornaamste klachten. Veel mensen hebben er last van en blijven liever binnen als de pollen van bomen of grassen vrijkomen. Wat ontzettend jammer is, maar misschien is er toch iets te doen waardoor jouw klachten verminderen. De natuur brengt, naast de klacht, namelijk ook een deel van de oplossing. Zoals de bloesem en het sap van de vlier, die samen met andere planten ondersteunend kunnen zijn voor jou.

Lees verder

Plantago versterkt jouw innerlijke kracht en leert je luisteren naar jezelf

Plantago lanceolate, de smalle weegbree, een veelzijdige plant die je makkelijk over het hoofd ziet, zelfs vertrapt of aanziet als onkruid. Kijk eens om je heen en je ziet zoveel planten die we geneeskrachtig kunnen inzetten, maar we tegelijkertijd niet beseffen. Zoek dit plantje volgende keer eens op, dat geeft gelijk een mindfulness momentje, meer rust en focus voor jezelf. Hij groeit namelijk overal, vooral in de berm of tussen het gras. En loop je per ongeluk toch over hem heen dan richt hij zich elke keer weer op. Hij blijft altijd sterk. Op emotioneel gebied versterkt hij jouw ik-kracht. Je leert beter luisteren naar jezelf. Hij wordt dan ook ingezet bij pijn aan je oren en acute middenoorontsteking. Vaak vind je hem ook naast de brandnetel, wat de natuur niet toevallig heeft bedacht. Hij is namelijk goed in te zetten tegen de jeuk van de brandnetel. Gewoon met het verse blad of door het maken van een crème. Het recept daarvan vind je in onderaan deze blog.

Lees verder

De geneeskrachtige werking van rode zonnehoed, Echinacea, helpt je de winter door.

Griep, verkoudheid en koorts, veel mensen zijn in de winter ziek of hebben een verminderde weerstand. Gelukkig is het een gezond mechanisme van je lichaam om af en toe ziek te zijn. Ziek zijn brengt je terug naar jezelf. Als je tenminste goed naar je lichaam luistert en verplicht even gas terugneemt. Je lichaam is uit balans en laat dit merken. Naast rust nemen kan je in de periode van verminderde weerstand ook wel wat ondersteuning gebruiken, het liefst op een natuurlijke manier. Eén van de geneeskrachtige kruiden die hierbij kan ondersteunen is de rode zonnehoed of Echinacea. Bij de meeste mensen wel bekend als Echinaforce van A. Vogel. Hij was één van de eersten die deze plant naar Europa haalde en hem ging toepassen in zijn producten. Echinaforce is dan ook het bekendste en meest verkochte natuurlijke geneesmiddel in Nederland.

Lees verder

De heilzame werking van munt op de spijsvertering

Mentha (munt) komt van het Griekse woord 'Minthos' dat 'sterk riekend' betekent. De geur is ook sterk en fris. Munt laat zich makkelijk kruizen, er zijn dan ook veel soorten munt. De pepermunt, de Mentha peperita is een kruising tussen de Mentha spicata (groene munt) en de Mentha aquatica (watermunt). Het is de belangrijkste munt soort geworden met de sterkste geur. Mentha peperita (pepermunt) wordt van oudsher gebruikt als pijnstiller en veel bij hoofdpijn, verkoudheid en bij de spijsvertering ingezet. Munt werkt goed op de maag en behoord bij het aarde element, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Je kunt munt geneeskrachtig inzetten, maar ook goed gebruiken in de keuken.

Lees verder

In balans met voeding van het aarde element

De aarde staat voor de kringloop en de schepping. Het staat voor leven, dood en vernieuwing. Bij uitputting keert de energie terug naar de aarde. In de Chinese geneeskunde neemt de aarde een bijzondere positie in binnen de vijf elementen. De aarde staat voor de nazomer en dat is een overgangstijd. In een overgangstijd kan de energie zich vernieuwen. De aarde zorgt voor het gevoel van verbondenheid, zorg en rust. Is het aarde element uit balans dan voelt men zich nergens thuis, verloren en onzeker. De aarde staat voor het innerlijke midden. Een mens zonder 'aarde' heeft geen plaats van waaruit hij kan handelen en zich terugtrekken. Hierdoor kan je problemen krijgen met de werkelijkheid en voel je jezelf 'niet geaard'. 

Lees verder

De ontstekingsremmende kracht van Salie

Salie is een bekend kruid wat vooral in de Italiaanse keuken veel wordt gebruikt. Wat we misschien niet weten is dat het grote geneeskrachtige werking heeft. Salie of Salvia officinales is inheems in het middellandse zeegebied en Zuid-Europa. In de tuin gedijt hij het beste in de volle zon en goed doorlatende grond met weinig tot matig water. De grieken noemde Salie het kruid der onsterfelijkheid. Het was een onmisbaar ingrediënt in de middeleeuwse levenselixers. In Griekenland en Italie wordt het al 2000 jaar culinair en medicinaal gebruikt. Salie wordt beschouwd als een soort wondermiddel tegen van alles.

Lees verder

Anders kijken naar planten en kruiden

Wil je kruiden gaan inzetten voor geneeskunde dan is het belangrijk om anders naar planten te gaan kijken. Net als bij mensen hebben ook planten allemaal een ander uiterlijk. En dat uiterlijk is een belangrijk hulpmiddel om te weten waar je het kruid bij kan inzetten. Het kijken naar het uiterlijk van de plant wordt signatuurleer genoemd en Paracelsus, een Duits-Zwitserse medicus en filosoof, die leefde van 1494 tot 1541, was hiervan de grondlegger. De plant wordt ingedeeld naar kleur, het blad, de stengel en wortel, geur en smaak en de grond waar hij groeit.

Lees verder

Copyright © Sandra Voetelink