• De Kracht van Kruiden

Brandnetel, een echte reiniger en onmisbaar in een voorjaarskuur

Brandnetel, misschien niet de meest geliefde plant, maar wel heel nuttig. Super gezond en onmisbaar in jouw voorjaarskuur. De blaadjes bevatten veel vitaminen, mineralen en chlorofyl. In soepen of salades (oprollen of met een deegroller erover en de brandharen zijn verdwenen) geven ze jouw immuunsysteem en oppepper. Soep of een pesto zijn heerlijke gerechten. En bevatten ook nog eens ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Een plantje om meer van te willen weten dus.

Lees verder

Veldzuring: ontzuur je lichaam en leef langer!

Ben jij ook benieuwd hoe je langer kan leven? En niet alleen langer, maar vooral ook gezond oud kan worden? Ooit gehoord van de blue zones? Dat zijn plekken op de wereld waar de gemiddelde leeftijd veel hoger ligt dan in de rest van de wereld.

Lees verder

Engelwortel, het perfecte kruid voor meer rust en ontspanning

Kan jij ook wel wat meer ontspanning gebruiken? Niet alleen elk mens, maar de hele maatschappij zoekt naar een nieuwe balans. Omstandigheden die veranderen geven extra stress. Deze veranderingen vragen om aanpassingen van jouw systeem en van de maatschappij.

Lees verder

Wat wil jij? Orden je gedachten met de rust en kracht van kamille

Kamille is een kruid die rust en kracht geeft. Het stimuleert de yin kracht en brengt je terug naar jezelf. Om rust in jezelf te krijgen zal je eerst stil moeten zijn om te ontdekken wat jij wilt. Geen (of minder) afleiding zorgt ervoor dat je gaat nadenken wat jij nu echt belangrijk vindt. Hiervoor heb je voldoende ruimte nodig van je omgeving, maar ook vertrouwen dat het goed komt.

Lees verder

Klaproos: Geeft jou vrijheid en energie! (inclusief tips hoe dit bereikt)

Om je heen zie je nu velden vol met wilde bloemen. Klaproos, margrieten en korenbloemen. Het maakt mij altijd heel blij, de kleuren, vrolijkheid en de vrijheid die deze bloemen uitstralen. Klaproos houdt er niet van om geplukt te worden, dan verwelken ze snel. Deze symboliek betekent voor mij dat ze graag buiten zijn en niet beknot willen worden in hun vrijheid. Dit blog gaat over de geneeskracht van klaproos en ik geef tips hoe je meer energie krijgt. 

Lees verder

Angst, stress of spanningsklachten? Maak dan gebruik van de geneeskracht van Marjolein

Marjolein (oregano), wie heeft er geen potje in zijn keukenkastje staan? Of een plantje in de tuin (of op de keukentafel), nog beter. Alleen de geur is al heerlijk. Ruik je oregano, dan denk je misschien wel aan Italië. Neem een goed glas wijn en het mooie weer doet de rest. Geur en smaak doen veel voor onze geest. En Marjolein is ook nog een super gezond plantje, dus een goede reden om dit kruid (het liefst vers) in huis te halen.

Lees verder

Lavendel: Kalmeert jouw zenuwstelsel (+ tips om jouw batterij weer op te laden)

Het is belangrijk om jouw batterij, dus energievoorraad, op peil te houden en je emmer (met jouw emotionele ballast) zo leeg mogelijk. Met andere woorden, hoe blijf jij rustig en vol met energie? Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige situaties heb je gewoon niet onder controle en voor je het weet zit jouw emmer vol. En een volle emmer zorgt uiteindelijk voor een lege batterij. Dit proces omkeren is de kunst. Hoe je dit doet, of nog beter, niet zover komt, lees je in dit blog.

Lees verder

De kalmerende werking van Passiebloem

Aankomend weekend is het Pasen. Pasen is een feest van het christendom en staat voor het vieren van een nieuw begin. Het feest is een symbool voor de wederopstanding van Jezus. We vieren het leven uit de dood, het nieuwe leven, vrij van al onze zonden en schulden. Net zoals de energie van de lente laat zien dat het leven in de natuur elke keer opnieuw begint, zo kunnen wij ook opnieuw beginnen.

Lees verder

Yerba maté: de geneeskrachtige werking van deze Zuid-Amerikaanse thee

Ben jij ook op zoek naar een drank die gezond is en energie geeft? Ontdek Yerba maté en ervaar de geneeskrachtige werking die eeuwenlang is meegedragen door stammen uit Zuid-Amerika. De geheimen van inheemse planten werden van generatie op generatie doorgegeven. Zo is de Yerba maté boom een belangrijk onderdeel van de cultuur gebleven. De bladeren van de boom geven een drank die staat voor gezondheid, vitaliteit en hoge levensverwachting. Een perfecte combinatie dus.

Lees verder

Rode bieten: versterkt je uithoudingsvermogen

Rode bieten hebben een bewezen positief effect voor je uithoudingsvermogen. Ze stimuleren de vorming van rode bloedcellen en mensen met bloedarmoede hebben veel baat bij het drinken van vers bietensap. Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen, versterkt het de immuniteit en vertraagt het verouderingsproces. Genoeg redenen dus om rode bieten regelmatig in je voedingspatroon op te nemen.

Lees verder

Het hooikoortsseizoen komt eraan, gelukkig geeft de geneeskracht van vlier verlichting

Loop jij straks ook weer te niezen en met dikke ogen rond? Het hooikoortsseizoen is een ramp voor velen. De els, hazelaar, berk en verschillende grassen zijn de grootste veroorzakers. Opgezwollen ogen, pijnlijke keel en een loopneus zijn de voornaamste klachten. Veel mensen hebben er last van en blijven liever binnen als de pollen van bomen of grassen vrijkomen. Wat ontzettend jammer is, maar misschien is er toch iets te doen waardoor jouw klachten verminderen. De natuur brengt, naast de klacht, namelijk ook een deel van de oplossing. Zoals de bloesem en het sap van de vlier, die samen met andere planten ondersteunend kunnen zijn voor jou.

Lees verder

Plantago versterkt jouw innerlijke kracht en leert je luisteren naar jezelf

Plantago lanceolate, de smalle weegbree, een veelzijdige plant die je makkelijk over het hoofd ziet, zelfs vertrapt of aanziet als onkruid. Kijk eens om je heen en je ziet zoveel planten die we geneeskrachtig kunnen inzetten, maar we tegelijkertijd niet beseffen. Zoek dit plantje volgende keer eens op, dat geeft gelijk een mindfulness momentje, meer rust en focus voor jezelf. Hij groeit namelijk overal, vooral in de berm of tussen het gras. En loop je per ongeluk toch over hem heen dan richt hij zich elke keer weer op. Hij blijft altijd sterk. Op emotioneel gebied versterkt hij jouw ik-kracht. Je leert beter luisteren naar jezelf. Hij wordt dan ook ingezet bij pijn aan je oren en acute middenoorontsteking. Vaak vind je hem ook naast de brandnetel, wat de natuur niet toevallig heeft bedacht. Hij is namelijk goed in te zetten tegen de jeuk van de brandnetel. Gewoon met het verse blad of door het maken van een crème. Het recept daarvan vind je in onderaan deze blog.

Lees verder

Echinacea: de geneeskrachtige werking van rode zonnehoed helpt bij griep en een verminderde weerstand

Griep, verkoudheid en koorts, veel mensen zijn in de winter ziek of hebben een verminderde weerstand. Gelukkig is het een gezond mechanisme van je lichaam om af en toe ziek te zijn. Ziek zijn brengt je terug naar jezelf. Als je tenminste goed naar je lichaam luistert en verplicht gas terugneemt. 

Lees verder

De heilzame werking van munt op de spijsvertering

Drink jij ook vaak munt thee, maar weet je eigenlijk niet hoe het zit met de geneeskrachtige werking? In dit blog lees je meer over de werking van munt, inclusief een lekker recept om te gaan maken.

Lees verder

In balans met voeding van het aarde element

De aarde staat voor de kringloop en de schepping. Het staat voor leven, dood en vernieuwing. Bij uitputting keert de energie terug naar de aarde. In de Chinese geneeskunde neemt de aarde een bijzondere positie in binnen de vijf elementen. De aarde staat voor de nazomer en dat is een overgangstijd. In een overgangstijd kan de energie zich vernieuwen.

Lees verder

Salie: een wonderplant met ontstekingsremmende kracht

Salie is een bekend kruid wat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Wat we (misschien) niet weten is dat het niet alleen lekker is, maar ook grote geneeskrachtige kracht heeft. De grieken noemde Salie het kruid der onsterfelijkheid. Het was een onmisbaar ingrediënt in de middeleeuwse levenselixers. In Griekenland en Italie wordt het al 2000 jaar culinair en medicinaal gebruikt. Salie wordt beschouwd als een wondermiddel tegen.

Lees verder

Anders kijken naar planten en kruiden

Wil je kruiden gaan inzetten voor geneeskunde dan is het belangrijk om anders naar planten te gaan kijken. Net als bij mensen hebben ook planten allemaal een ander uiterlijk. En dat uiterlijk is een belangrijk hulpmiddel om te weten waar je het kruid bij kan inzetten. Het kijken naar het uiterlijk van de plant wordt signatuurleer genoemd en Paracelsus, een Duits-Zwitserse medicus en filosoof, die leefde van 1494 tot 1541, was hiervan de grondlegger. De plant wordt ingedeeld naar kleur, het blad, de stengel en wortel, geur en smaak en de grond waar hij groeit.

Lees verder

Copyright © Sandra Voetelink