10 dagen, 10 lessen, 7 provincies: Deel 1 van mijn reisverslag fietsvakantie 2020!

Met volle bepakking, zo lang mogelijk zelfvoorzienend op pad. Het avontuur tegemoet. Dat is wat ik wil. Maar of dat ook lukt. In dit blog omschrijf ik mijn ervaringen, mijn reis en mijn lessen. Want dat het leuk was is één ding, maar natuurlijk zijn er elke dag lessen te leren. Mijn reisverslag, over wildplukken, fietsen en meer!

Tijd voor nieuw avontuur. Morgen, donderdag 23 juli, vertrek ik voor mijn eerste fietsvakantie alleen, met mijn tent. Al jaren staat dit op mijn wensenlijstje, alleen op fietsvakantie door Europa, maar verder dan twee keer een paar dagen op fietsvakantie met mijn kinderen, is het niet gekomen. Te druk door alle gezinsperikelen, andere gebeurtenissen, verplichtingen en prioriteiten.

Nu eindelijk op pad. Na alle onverwachte uitdagingen voor vertrek (het is ook nooit saai), rond mijn kinderen en corona, te hebben afgewerkt.

De ene nog even ziek voor zijn vakantie naar Finland met zijn Finse vriendin. Toch spannend in deze tijd, want corona. Gelukkig was hij 'gewoon' ziek na een drukke periode. De ander ging Europa in met de trein, de eerste keer een maand weg, dus spannend. En waar kon ze het beste heen in deze tijd? Daar wel, daar niet, gelukkig zit zij uiteindelijk ook op de goede plek.... en ik eindelijk op de fiets.

Doelen en wensen

Dit jaar ga ik dus in Nederland fietsen (met als doel volgend jaar Europa). Mijn conditie is nog niet top, maar dat mag de pret niet drukken, ik ga en zie wel waar het schip strand. Mijn eerste doel ligt in Groningen, waar een vriendin woont. Ik heb vier dagen gepland, dat moet lukken. Daarna ligt mijn reisdoel nog open en dat bepaal ik in Groningen.

Ook deze reis wil ik weer kijken wat ik uit de natuur kan eten, maar daarnaast heb ik wel van alles mee om vooral geen honger te hebben. Ook dat is testen, op welk eten kan ik fietsen voor langere tijd. Ik heb vooral rijst en havermout mee. Daarnaast wat kruiden en gedroogd fruit om alles wat lekker te maken. En toch ook wat sportrepen (weet echt niets anders te bedenken) voor tijdens het fietsen en nog een extra eiwit bron, waar ik later meer over ga schrijven.

Fysieke en geestelijke voorbereiding

Een deel van mijn voorbereiding ligt (voor mij) in de juiste voeding. Dus minder gaan eten, zodat mijn lichaam gewend raakt aan minder voedsel en optimaal gaat verbranden. Zo kan ik langere tijd zonder eten en hou ik het fietsen ook langer vol.

Minder eten (wel voedzaam en gezond) in combinatie met bewegen, zorgt voor een optimaal gebruik van voedingstoffen en geeft de juiste energie. Het is gezonder en fysiologische processen in je lichaam werken dan optimaal. Je produceert minder afvalstoffen en maakt beter gebruik van het (vet)verbrandingsproces in je lichaam.

In juni ben ik al een paar dagen op pad geweest met een busje (Lees mijn blog: Eten uit de natuur, wildplukken, wat kan wel en niet? (inclusief mijn ervaring en reisverslag) en daarvoor ben ik al extra op mijn eten gaan letten. Tijdens mijn laatste fietsritjes merkte ik dat ik geen honger meer kreeg tijdens het fietsen en na het fietsen, dus dat zit wel goed (hoop ik).

Growth mindset

Mijn fysieke fietsvoorbereiding is niet optimaal. Alleen de laatste week heb ik drie keer gefietst (iedereen weet dat dit niet echt goed is, meer het was 'laatste week paniek'). Verder heb ik gemiddeld één rondje per week gefietst van ongeveer 30 kilometer, niet echt veel dus.

Vorig jaar had ik nog een blessure aan mijn knie waar ik minimaal een half jaar last van heb gehad, daarna een nek/schouderblessure en eigenlijk ben ik nog maar een paar maanden hersteld. Dus ik wil ook niet teveel verwachten van mijzelf. Ik heb er vooral veel zin in, mijn mindset is goed, dat is eigenlijk het belangrijkste. Kijken wat wel kan, in plaats van wat er allemaal niet kan.

Ik wil ongeveer 50 kilometer per dag fietsen (gewoon iets meer dan ik getraind heb, de laatste kilometers red ik dan wel). Daarbij tent opzetten, koken en uitrusten. Ik wil dus niet te laat aankomen, het moet vooral leuk zijn. Het is zoeken naar de juiste balans.

Dag 1: Mijn vader en insecten

Noord-Holland: Zaandam - Enkhuizen

De eerste dag fietst mijn vader een stuk mee. Ik ben super trots op hem, hij is inmiddels 80 en fietst 3 keer per week 50 tot 80 km. Ik doe het hem nu nog niet na.

Tot nu toe heb ik echt te weinig gefietst. En ik ben benieuwd of ik goed genoeg herstel om elke dag te fietsen. Hopelijk valt het mee. En ik kan altijd stoppen. Toch?

Na heerlijk koffie met appeltaart te hebben gegeten in Hoorn, gaat mijn vader in Hoogkarspel richting huis. Ik ga nu echt alleen op pad.

Vandaag sta ik op een boerencamping in Enkhuizen om de volgende dag de boot naar Stavoren te nemen.

Meelwormen, sprinkhanen en huiskrekels

Al jaren ben ik vegetariër en een jaar of vijf geleden heb ik weleens gekeken naar de mogelijkheid om insecten te eten. Zou dat een vervanger gaan worden van vlees? Durf ik het uit te proberen? Ik wil toch verschillende voedingstoffen binnenkrijgen en dit is een mooi moment (insecten zijn gevriesdroogd, dus makkelijk mee te nemen).

De drie zakjes kijken mij aan, meelwormen, sprinkhanen en huiskrekels. Nu dan gelijk maar proberen? De sprinkhanen zien er best akelig uit, maar op andere delen van onze planeet worden ze volop gegeten. Dus, hup vleugels eraf en eten. Het smaakt niet verkeerd, een beetje noot-achtig. Wel laat ik het bij één, dat is voorlopig wel genoeg.

Gelijk doe ik het tweede zakje insecten in mijn rijstgerecht, ik wil voorkomen dat de zakjes ongebruikt mee terug gaan.

Meelwormen in mijn rijstgerecht zien er wat vreemd uit. Alsof ze zo kunnen bewegen. Ik maak mijzelf wijs dat het garnalen zijn en eet alles braaf op. Het heeft geen bijzondere smaak, hopelijk geeft het mij wel extra kracht en energie, daar doe ik het toch voor.

Les 1
Doe wat jij wilt.
Belemmeringen zijn er altijd, maar van uitdagingen aangaan, word je sterker.
Gebruik stimulerende overtuigingen voor jezelf.

Dag 2 Verbinding met de aarde

Provincie Friesland: Stavoren – Heeg

Vandaag fiets ik niet zo ver. Eerst met de boot naar Stavoren en eer ik daar ben is het al bijna half drie. De boottocht was heerlijk. Leuke mensen, leuke gesprekken, en daarna met windje mee richting Heeg.

Navigatie, kaart en een stoel

De laatste vijf minuten stopt mijn navigatie ermee en is mijn powerbank leeg. Ik mis mijn ouderwetse kaart. Dat ga ik in het vervolg anders doen.

En al na twee dagen mis ik een stoel. Ben ik dan toch oud? Een boek lezen, eten of kopje thee drinken, word rechtop zittend een zware beproeving, zeker na een eind fietsen. Dus online een stoeltje besteld (ja best luxe, lang leven internet) en laten opsturen naar Groningen, mijn eerste doel.

Natuurgeluiden en aarden

Wat is het toch heerlijk om wakker te worden met het geluid van de natuur. Koeien, ganzen, wind of regen, wat het ook is, het maakt mij blij. Het compenseert alle andere geluiden van de camping; rits open, rits dicht, huilende kinderen en pratende mensen.

Gelukkig is het op de meeste campings voor 11 uur stil. Heerlijk. Zo in de natuur op de grond in mijn tent voel ik de verbinding met de aarde.

Les 2
Wanneer je doet wat je graag wilt, dus jezelf bent, trek je mensen aan die dat ook leuk vinden (en de rest laat je gewoon ook zichzelf zijn).

 

Dag 3 Van tegenslag word je sterker

Provincie Friesland: Heeg – Alde Feanen

Vandaag fiets ik richting natuurgebied Alde Feanen in Friesland, via IJlst en Sneek. Het weer is niet zo mooi, vanaf 11 uur wordt er veel regen verwacht. De derde dag, regen en het laatste deel wind tegen is geen goede combinatie (vooral ongetraind niet). Het laatste kwartier lijkt wel een uur.

Als ik eindelijk aankom moet ik mijn tent nog opzetten. In de regen. Maar eenmaal alles opgezet, inclusief de tarp voor mijn fiets (wat een mooie beschutting is en gelijk privacy geeft), ben ik erg trots op mijzelf. En na bouillon met wat extra rijst, een heerlijke douche, lig ik ontspannen in mijn tent en luister naar het tikken van de regendruppels op het tentdoek.

Eindelijk wildplukken

Eindelijk een natuurcamping, zonder koeien en drukte. Dit was mijn kans om te gaan wildplukken. Kijken of ik gezond groen uit de omgeving kan vinden voor het avondeten. Na een korte wandeling in de omgeving heb ik volgende planten gevonden: plantago (blog: Plantago versterkt jouw innerlijke kracht en leert je luisteren naar jezelf), rode klaver, paardenbloem, Sint janskruid, heermoes en duizendblad. Alles gemengd met wat olijfolie en ik heb een heerlijke salade.

Les 3
Al is het soms zwaar, je kan meer dan je denkt.
Gewoon doorgaan er komen altijd betere tijden.
(op mijn tarp staat: no heaven without hell ;-)

Genieten en afzien liggen soms dicht bij elkaar

 

In de volgende twee blogs lees je de rest van mijn avontuur en lessen.

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

 

Copyright © Sandra Voetelink