• De Kracht van Kruiden

Zo bereik je jouw doelen! Kijk naar de oerkracht van het madeliefje!

Het madeliefje staat symbool voor jouw oerkracht. Het is een heel sterk plantje, hij richt zich elke keer weer op. Al loop je over hem heen, hij blijft stralen. Ook jij hebt deze kracht in jezelf. Soms weet je alleen even niet waar je deze kracht vandaan moet halen om jezelf opnieuw op te richten. Dit blog gaat over het (her)ontdekken van de oerkracht in jezelf.

De kracht van het madeliefje

Het madeliefje zie je overal en is niet weg te denken uit de natuur. Vaak lopen we over het madeliefje heen, maar altijd blijft hij vrolijk staan.

Het madeliefje geeft je oerkracht, troost en zelfvertrouwen. Het is oersterk, het verdraagt tot wel 17 graden vorst. Ze bloeien soms het hele jaar. Het is dan ook een weerstandsverhogend kruid. Het werkt op spijsvertering, de lever, gal, milt en maag. En is goed bij verkoudheid, leverreiniging, stofwisseling en stimuleert de urinewegen.

Het madeliefje is goed te verwerken in verschillende gerechten, heerlijk in salades en soepen, maar ook in groente gerechten, thee of vers sap.

Het type mens

Wanneer je mentaal in een dip zit en je het gevoel hebt er niet meer bovenop te komen, dan geeft madeliefje opnieuw zelfvertrouwen. Wanneer de grond onder je voeten wegvalt, dan heeft dit zijn weerslag op jouw gezondheid. Jouw levensenergie is weg en je Qi kan niet meer goed door je lichaam stromen. Dit opnieuw activeren is van belang.

Jouw oerkracht activeren

Jouw kracht (opnieuw) activeren kost tijd. je moet geduld hebben en de juiste stappen nemen. Eerst moet je zorgen dat je de energie in jezelf opbouwt. Hoe je dit doet heb ik omschreven in mijn boek 'Stressloos leren, de weg naar optimale talentontwikkeling' (2017). Hieronder heb ik de stappen in het kort omschreven.

Wie ben ik

De eerste stap is om te ontdekken wie je bent. Hoe ben jij geworden tot wie jij bent. Wie hebben allemaal invloed op jouw denkbeelden en ideeën gehad en/of hebben dit nog steeds?

Wie jij bent is afhankelijk van de ervaringen in jouw leven en de kansen die je krijgt. Dit legt een belangrijke basis voor het inzicht dat jij in jezelf hebt, maar ook het inzicht dat je in anderen hebt.

Ik ben in balans

In deze stap ga je dieper in op jouw gevoelens en gedachten en de invloed die deze hebben op jouw gedrag. Luisteren naar jouw gevoelens en sturing leren krijgen over jouw gedachten, helpen je om in balans te blijven.

Ik ken mijzelf

Weten wat jij kan en dit delen met de maatschappij is één van de doelen in het leven. Iedereen wil zijn aandeel leveren en zijn talenten delen. Het gebruiken van jouw talenten en kwaliteiten zorgt ervoor dat jij je voldaan voelt, gezien en erkend.

Dit onderzoek is een proces dat je leven lang zal duren. Gedurende je leven zal jij veranderen. En jouw talenten en kwaliteiten zullen zich duidelijker ontwikkelen. Wanneer jij jouw kompas volgt, dan volg je het pad die het beste bij jou past.

Mijn weg

Jouw koers volgen is de mooiste weg voor jou. Soms raak je echter door omstandigheden van je pad. Hoe kom je dan weer terug op jouw pad en hoe herken je dit?

Wanneer je ver van je pad afdwaalt, merk je dit doordat je niet lekker in je vel zit. De kunst is om dit zo snel mogelijk om te keren en te luisteren naar jouw gevoelens. Wanneer jouw energie versterkt wordt, ben je op de goede weg.

De stappen om jouw kracht te versterken

1 Wie ben ik

Om je veilig te voelen in de wereld is het goed om te begrijpen wie je bent. Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Door wie ben je opgevoed?
 • Welke normen en waarden zijn je bijgebracht?
 • Wat zijn jouw overtuigingen? Zijn deze van jou of heb je deze overgenomen van je familie?
 • Hoeveel invloed heeft jouw familie op jou?
 • In welke tijd leef je en welke invloed heeft dit op jou?
2 Ben ik in balans

Emotionele balans is belangrijk. Je voelt je in evenwicht en luistert goed naar je intuïtie. Niet je emoties wegduwen, maar juist toelaten en jezelf kwetsbaar opstellen is het doel.

 • Hoe ga je om met de emoties die jij ervaart?
 • Herken jij al jouw emoties en waar komen ze eigenlijk vandaan? Leer luisteren naar jezelf.
 • Wat denk je doorgaans? Ben jij jezelf bewust van al je gedachten?
 • Hoeveel invloed hebben jouw gedachten en gevoelens op je gedrag? Hoe leer jij invloed krijgen op je gedrag.
3 ken ik mijzelf

Weten wat jouw sterke kanten zijn, maar ook jouw belemmeringen, is een proces dat je hele leven duurt en verandert. Het ontdekken van jouw sterke kanten is echter onmisbaar voor een sterk zelfvertrouwen.

 • Wat zijn jouw sterke kanten, je talenten? Wees trots op jezelf.
 • Wat vind jij leuk om te doen? Waar je plezier in hebt is nog belangrijker dan veel talent hebben.
 • Op welke manier leer jij graag? Ben jij een denker, doener of een dromer? Leer jij graag uit boeken of liever door ervaringen? Ben jij creatief of analytisch?
 • Wat is jouw temperament? Ben je rustig of druk, een leider of een volger? Welk type mens ben jij?
 • Wat is jouw mindset? Ontwikkel een groeimindset. Je leert overal van. Fouten zijn leermomenten en neem je mee in de volgende ervaring.
4 wat is mijn weg

Als laatste in dit proces (al lopen de stappen natuurlijk ook door elkaar heen) is het belangrijk om te weten wat je wilt en hoe je dit wilt. Ook dit is natuurlijk een proces dat steeds kan veranderen of ontwikkelt zich naarmate je meer leert.

 • Wat wil jij? Stel haalbare doelen.
 • Hoe wil je dat doen? Hoe bereik je flow (moeiteloos ontwikkelen, en meegaan in de stroom)
 • Met wie wil je dat? Welke mensen wil jij om je heen?
 • Wat is jouw plan? Ga stap voor stap jouw doel bereiken.

Veel succes!

In mijn boek Stressloos leren heb ik al deze stappen uitgebreid omschreven. Inclusief 12 lessen. Deze lessen zijn geschreven voor het onderwijs, maar kan natuurlijk door iedereen gebruikt worden. 

De rode draad door jouw leven (en in mijn boek)

De rode draad door mijn boek is om balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Voldoende bewegen op een dag, maar ook genoeg rust nemen. Vormen van meditatie, ademhalingsoefeningen en/of mindfulness zijn een belangrijk onderdeel van de dag. Zo blijf je in balans.

Veel kracht en energie gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Stressloos leren, de weg naar optimale talentontwikkeling, Sandra Voetelink, 2017
Total health Academie, opleiding kruidengeneeskunde, chinherbs

 

 

Copyright © Sandra Voetelink