• De Kracht van Kruiden

Yin en Yang, harmonie in lichaam en geest

In het leven draait het om behoud van evenwicht en energie. Evenwicht binnenin jezelf maar ook in je omgeving. Innerlijke balans zorgt voor harmonie in je buitenwereld. Wat niet wil zeggen dat er geen disbalans meer zal zijn. Echter, hoe meer innerlijke balans jij ervaart, des te sneller disbalans uit jouw omgeving verdwijnt. Wanneer dit niet het geval is, is dit vaak de aanzet voor een nieuwe balans. In jezelf en jouw omgeving. Alles en iedereen is de hele tijd in beweging. Verandering is een gegeven waar we ons elke keer opnieuw aan moeten aanpassen.

YIN en YANG

Alles is yin en yang, ontspanning en inspanning, rust en actie.Het voelen en denken en ga zo maar door. Voor alles is er een tegenstelling om balans te houden. En dit principe komt heel duidelijk terug in de Chinese geneeskunde. Het hele leven is opgebouwd uit de balans tussen yin en yang. Neem de dag en de nacht. De dag is yang en de nacht is yin. Het mannelijke aspect is yang en het vrouwelijk is yin. Yang is naar buiten gericht, yin naar binnen.

 • Yin
  koud
  bleek
  rustig
  traag
 • Yang
  warmte
  roodheid
  druk/rusteloos
  snelheid

Yin en Yang in de maatschappij

Deze aspecten zijn niet alleen te zien in onszelf, maar ook in de maatschappij. Ook daar is het belangrijk dat er een balans is tussen yin en yang. In de geschiedenis is er eeuwenlang een overheersing geweest van Yang energie. Je kan dit nu nog zien in de maatschappij, al zijn er veel veranderingen gaande. Vrouwelijke eigenschappen of Yin energie mag meer naar de voorgrond komen. Dit proces mag zich eerst in onszelf voltrekken, waarna het zich kan laten zien in de buitenwereld.

Niets is echter alleen maar yin of yang. In het yin ontspringt het yang en andersom. Bij teveel yang krijg je vanzelf yin. Als voorbeeld kun je een burn-out nemen. Dit ontstaat door disbalans. Teveel yang energie, actie, doorzetten en controle gericht. Maar ook door een disbalans in de yin energie, veel geven en te weinig grenzen aangeven. Op den duur raakt de energie opgebrand en moet je beide energieën weer balanceren. Eerst is er gedwongen harmonie, daarna moet je leren om zelf deze harmonie te behouden. En uiteindelijk blijf je licht schommelen tussen yin en yang om het lichaam in harmonie te houden.

Om yin en yang in balans te houden zul je al jouw dagelijkse bezigheden in evenwicht moeten houden. Je actiegerichte activiteiten en ontspannende activiteiten. Voldoende beweging, daarnaast ontspanning, gezonde voeding en ook vervullend werk en leuke hobby's. Dit zal ertoe leiden dat je een gezonde structuur in de dag hebt. Een goed slaappatroon, dag en nachtritme zorgt er daarnaast voor dat je lichaam zich kan herstellen, waardoor er ook balans blijft.
Elke keer zijn er onverwachte omstandigheden waar je op moet reageren. Als jij jezelf goed kunt aanpassen en flexibel bent, dan is dit geen probleem. Als er echter teveel tegelijk komt, of je bent langere tijd uit balans, dan zal het ook langer duren voordat er opnieuw harmonie is.

Levensenergie activeren met yin en yang

De Chinese geneeskunde wordt vaak afgekort als TCM wat staat voor Traditional Chinese Medicine. Het is een samenhangend stelsel van gezondheidszorg. Het gaat uit van Chinese filosofie die wordt verwoord in de I Tjing. In de I Tjing staat de basis van het gehele Chinese denken. In de I Tjing is Yin een onderbroken lijn en Yang een volle lijn. Deze worden gesplitst van vier naar acht tot vierenzestig hexagrammen. Dit vormt samen alle fenomenen uit het universum.
In de TCM wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke methodes, zoals kruidengeneeskunde, voeding, meditatie, oefeningen, massage en acupunctuur. De basisgedachte is dat alles bestaat uit Qi, wat levensenergie betekent.

TAO

Yin en yang zijn handvatten van Qi. Ze zijn complementair, tegenovergesteld en ontsproten uit TAO.
Yang vertegenwoordigt de hemelse energie, yin de meer aardse energie. Yin en Yang reguleren elkaar, zijn afhankelijk van elkaar en gaan in elkaar over. Ze zijn constant in beweging tussen hemel en aarde. Deze voortdurende beweging maakt een cyclische beweging en je komt hierbij uit op de vijf transformaties. De vijf transformaties zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Ze hebben elk hun eigen energetisch patroon.

De twaalf organen

In de Chinese geneeskunde wordt er heel anders naar organen gekeken dan in de westerse geneeskunde. In de westerse geneeskunde vormt het lichaam een anatomisch model en wordt elk orgaan apart bekeken. En de Chinese geneeskunde kijkt men naar een reeks van functies die het orgaan uitoefent in het totale lichamelijke systeem.
Organen worden onderverdeeld in yin organen en yang organen. Yin organen regelen de structuur en yang organen de functie.

QI is levensenergie

Qi is de bron van beweging, groei en ontwikkeling. Samen met bloed en vocht stroomt Qi door ons lichaam. Qi stroomt door kanalen die we meridianen noemen. Als Qi vrij kan stromen dan is de persoon in balans en in harmonie. Het lichaam wordt gezien als een energiesysteem, waarbij Qi zorgt voor alle beweging. Je hebt verschillende vormen van Qi. Naast Qi hebben we Xue, wat alle vloeistoffen van het lichaam bevat. De functie is het bevochtigen van het lichaam zodat alles soepel blijft. Onderling hebben Qi en Xue een belangrijke relatie.

Meridianen

Het energetisch netwerk wordt meridianen genoemd. Het is een afgebakende weg waar energie doorheen stroomt. Meridianen stromen door het hele lichaam en vertakken zich als takken aan een boom. Elke cel heeft verbinding met een aftakking van een meridiaan. Elke meridiaan heeft een verbinding met een inwendig orgaan en is verbonden met andere meridianen. Zo vormen ze een systeem waar ze elkaar voeden en ondersteunen. De hoeveelheid energie in een orgaan bepaald de gezondheid van de mens.
Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. En er ontstaan gekoppelde meridianen doordat tussen yin en yang organen een kringloop van energie ontstaat.

 

Bronnen:

De grondslagen van de chinese geneeskunde, Giovanni Maciocia, 2016
Total health Academy, opleiding kruidengeneeskunde/ Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink