• De Kracht van Kruiden

Yin en Yang, harmonie in lichaam en geest

In het leven draait het om behoud van evenwicht en energie. Evenwicht binnenin jezelf maar ook in je omgeving. Innerlijke balans zorgt voor harmonie in je buitenwereld. Wat niet wil zeggen dat er geen disbalans meer zal zijn. Echter, hoe meer innerlijke balans jij ervaart, des te sneller disbalans uit jouw omgeving verdwijnt. Wanneer dit niet het geval is, is dit vaak de aanzet om nieuwe balans te zoeken. In jezelf en jouw omgeving. Alles en iedereen is de hele tijd in beweging. Verandering is een gegeven waar we ons elke keer opnieuw aan moeten aanpassen.

YIN en YANG

De Chinese geneeskunde werkt volgens het principe van yin en yang. Een doorlopende cyclus om balans te houden. Het hele leven is opgebouwd uit deze balans. De dag en de nacht, mannelijk en vrouwelijk, actie en rust, naar binnen richten en naar buiten richten. Het is een continu streven naar evenwicht. 

  • Yin
    koud
    bleek
    rustig
    traag
  • Yang
    warmte
    roodheid
    druk/rusteloos
    snelheid

Yin en Yang in de maatschappij

De aspecten van yin en yang zijn niet alleen te zien in onszelf, maar ook in de maatschappij. Ook in de maatschappij is het belangrijk dat er een balans is tussen yin en yang.

In onze geschiedenis is er eeuwenlang overheersing geweest van Yang energie, actie, daadkracht en manifesteren. Energie die naar buiten gericht is. Je kan dit nog steeds zien, al zijn er veel veranderingen gaande. Vrouwelijke eigenschappen of Yin energie mag meer naar de voorgrond komen. Dit proces mag zich eerst in onszelf voltrekken, waarna het zich kan laten zien in de buitenwereld.

Zoek de juiste balans

Niets is alleen maar yin of yang. In het yin ontspringt het yang en andersom. Bij teveel yang krijg je vanzelf yin. Neem als voorbeeld een burn-out. Dit ontstaat door disbalans op verschillende vlakken in je leven. Een lange tijd teveel yang energie; actie, doorzetten en controle gericht. Maar daarnaast is er disbalans in de yin energie, veel geven en te weinig grenzen aangeven.

Op den duur raakt jouw energie opgebrand en moet je beide energieën weer balanceren. Eerst zal je verplicht rust moeten nemen, daarna moet je leren om zelf evenwicht te behouden. Uiteindelijk blijf je licht schommelen tussen yin en yang om het lichaam in harmonie te houden.

Wat kan ik doen?

Om yin en yang in balans te houden zul je al jouw dagelijkse bezigheden in evenwicht moeten houden. Je actiegerichte activiteiten en ontspannende activiteiten. Voldoende beweging en ontspanning, gezonde voeding, maar ook vervullend werk, leuke vrijetijdsbesteding en relaties waar positieve energie wordt uitgewisseld. 

Dit zal ertoe leiden dat je een gezonde structuur in de dag krijgt. Een goed slaappatroon en dag en nachtritme zorgt ervoor dat je lichaam zich kan herstellen, waardoor je ook in balans blijft.

Natuurlijk zijn er elke keer onverwachte omstandigheden waar je op moet reageren. Kan jij jezelf goed aanpassen en ben je flexibel? Dan is dit geen probleem. Komt er echter teveel tegelijk, of ben je langere tijd uit balans, dan zal het ook langer duren voordat er opnieuw harmonie is. Neem je tijd, dan komt het uiteindelijk goed.

Levensenergie activeren met yin en yang

De Chinese geneeskunde wordt vaak afgekort als TCM wat staat voor Traditional Chinese Medicine. Het is een samenhangend stelsel van gezondheidszorg.

In de TCM wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke methodes, zoals kruidengeneeskunde, voeding, meditatie, oefeningen, massage en acupunctuur. De basisgedachte is dat alles bestaat uit Qi, wat levensenergie betekent.

TAO

Yin en yang zijn handvatten van Qi. Ze zijn complementair, tegenovergesteld en ontsproten uit TAO. Yang vertegenwoordigt de hemelse energie, yin de meer aardse energie. Yin en Yang reguleren elkaar, zijn afhankelijk van elkaar en gaan in elkaar over.

Yin en yang zijn constant in beweging tussen hemel en aarde. Deze voortdurende beweging maakt een cyclische beweging. Deze cyclische beweging komt uit op vijf elementen. Dit zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Ze hebben elk hun eigen energetisch patroon.

De twaalf organen

In de Chinese geneeskunde wordt er heel anders naar organen gekeken dan in de westerse geneeskunde. In de westerse geneeskunde vormt het lichaam een anatomisch model en wordt elk orgaan apart bekeken.

In de Chinese geneeskunde kijkt men naar een reeks van functies die het orgaan uitoefent in het totale lichamelijke systeem.
Organen worden onderverdeeld in yin organen en yang organen.

QI is levensenergie

Qi is de bron van beweging, groei en ontwikkeling. Samen met bloed en vocht stroomt Qi door ons lichaam. Qi stroomt door kanalen die we meridianen noemen. Als Qi vrij kan stromen dan is de persoon in balans en in harmonie. Het lichaam wordt gezien als een energiesysteem, waarbij Qi zorgt voor alle beweging.

Naast Qi hebben we Xue, wat alle vloeistoffen van het lichaam bevat. De functie is het bevochtigen van het lichaam zodat alles soepel blijft. Onderling hebben Qi en Xue een belangrijke relatie.

Meridianen

Het energetisch netwerk wordt meridianen genoemd. Het is een afgebakende weg waar energie doorheen stroomt. Meridianen stromen door het hele lichaam en vertakken zich als takken aan een boom. Elke cel heeft verbinding met een aftakking van een meridiaan. Elke meridiaan heeft een verbinding met een inwendig orgaan en is verbonden met andere meridianen.

Zo vormen ze een systeem waar ze elkaar voeden en ondersteunen. De hoeveelheid energie in een orgaan bepaald de gezondheid van de mens. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan, en er ontstaan gekoppelde meridianen zodat tussen yin en yang organen een kringloop van energie ontstaat.

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

De grondslagen van de chinese geneeskunde, Giovanni Maciocia, 2016
Total health Academy, opleiding kruidengeneeskunde/ Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink