• De Kracht van Kruiden

Hoe breng je balans in jouw onderste chakra's? En maak verbinding met de aarde!

 De hoeveelheid energie die we hebben bepaald onze balans en wat wij kunnen manifesteren in de buitenwereld. Het balanceren van evenwicht in deze energie is onze dagelijkse uitdaging. Wij als mensen zijn het middelpunt tussen het universum en de aarde. Volgens de principes van de Chinese geneeskunde stroomt de energie, oftewel Qi, door ons fysieke lichaam. Chakra's zijn energiepunten die deze energie ontvangen en interpreteren naar het lichaam. In dit blog lees je meer over de onderste chakra's en wat je zelf kunt doen om elke dag het evenwicht te herstellen.

Energie beweegt zich met de snelheid van het licht en elke stukje energie heeft zijn eigen frequentie. Het beïnvloed jouw fysieke lichaam, zowel van buiten naar binnen, als van binnen naar buiten. Wat je doet, denkt en voelt beïnvloed jouw energielichaam en daarmee jouw gezondheid. 

Energie heeft een bepaalde snelheid en frequentie. De vibraties van de frequenties van de chakra's is in de onderste chakra's lager en wordt hoger in de bovenste chakra's. Het bestaan van chakra's is door verschillende onderzoeken bevestigd. Dr. Valerie Hunt is hierbij een pionier. Deze Amerikaanse fysiologe en psychologe, 1916-2014, heeft 20 jaar gewerkt aan het meten van energievelden van mensen en heeft daarvan verslag gedaan in haar boek: Infinite Mind: Science of the Human Vibration of Consciousness (1996).

Eén van Hunts concepten is dat het lichaam vanuit kwantumperspectief meer is dan enkel systemen. Maar dat alle weefsels en systemen georganiseerd zijn door energie. Hetgeen waar de Chinese geneeskunde op gebaseerd is. Het onderzoek van Hunt wijst erop dat chakra's betrokken zijn bij de fysieke, emotionele en energetische aard van ons bestaan.

Afhankelijk van tradities en cultuurverschillen zijn er verschillende interpretaties van het begrip chakra. In dit blog baseer ik mij op een overzicht van de zeven hoofdchakra's.

Het eerste chakra of wortelchakra noemen we Muladhara.

Het onderste chakra ligt ter hoogte van je stuitbeen. Balans in dit chakra is van vitaal belang voor de lichamelijke en geestelijke grondslag van je leven. De energie staat voor het hanteren van je leven, accepteren van de flow, verandering en het neerzetten van jouw kwaliteiten.

Wanneer dit chakra in balans is voel je jezelf veilig geaard op deze wereld en kun je jezelf goed manifesteren. Je bent dan vrij om te kiezen hoe je wilt leven. Balans in dit chakra biedt een fundament om iets neer te zetten in de fysieke wereld.

Kleur: rood

Disbalans: de Muladhara legt het verband tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je je in de wereld beweegt. Op lichamelijk gebied is het gerelateerd aan problemen met de onderrug, dikke darm, botten, heupen, bekken en billen. Emotioneel gezien ervaar je problemen met jezelf veilig voelen. Je bent gericht op zekerheid, bijvoorbeeld met geld en wil alles vasthouden en bij het oude laten. Verandering maakt je angstig en onzeker.

Balans: wanneer dit chakra in balans is, kun je het resultaat loslaten en vertrouwen hebben in het proces. Om deze balans te bereiken maak je letterlijk contact met de aarde. Jezelf gronden door op blote voeten te lopen en veel de natuur in te gaan. Richt jouw energie op de aarde, denk niet teveel na en geef aandacht aan je voeten. Wees je bewust van het nu en vertrouw het proces.

Kruiden thee : gember 

Een paar plakjes gember in gekookt afgekoeld water, is goed om jezelf heerlijk te ontspannen. Gember thee is verwarmend. Wanneer je dit niet prettig vindt kun je ook gebruik maken van salie of paardenbloemwortel.

Hormonale stelsel: klierstelsel

Het tweede chakra of sacraal chakra noemen we Swadhishthana

Dit chakra staat voor iemands individualiteit. Het is gelegen ter hoogte van het heiligbeen of geslachtsorganen. Het tweede chakra staat voor ontwikkeling van jezelf en verbinding maken met anderen. Genieten van het leven en het delen van creativiteit. Onze geest uit zich middels dit chakra.

Dit chakra staat ook voor onze seksuele energie wat gelinkt is aan onze vrije creatieve stroom. Is dit in balans dan kunnen we creëren vanuit ons hart. Dit heeft niets te maken met seksualiteit met anderen, maar meer met de intimiteit en verbinding die je naar jezelf hebt.

Swadhisthana betekent ook zoetheid. Dus hoe kun jij genieten van de zoetheid van het leven. Het stimuleert de ontwikkeling van onze persoonlijkheid, ons vermogen om te scheppen en onze behoefte naar zoetheid en liefde.

Kleur: Oranje

Disbalans: wanneer je disbalans ervaart in dit chakra kan dit zich uiten middels problematiek in het bekkengebied. Overmatig gericht zijn op seksualiteit of juist remmingen op dit gebied duidt op disbalans in dit chakra. Het chakra is verbonden met de geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, maar ook met de baarmoeder, nieren, blaas. Tevens de bloedsomloop en waterhuishouding.

Balans: je bent in balans als je jouw creativiteit kunt uiten en het stroomt. Eerlijk bent naar jezelf en jouw gevoelens aanvaard. Geef jezelf aandacht, geniet van de mooie dingen in het leven en wees vooral niet te streng. Laat intimiteit toe en zoek verbinding met jezelf en je omgeving. Dit chakra is gebaat bij rust, ruimte en vrijheid. Geniet van alles om je heen en wees lief voor jezelf.

Kruiden thee: goudsbloem

Een beetje gedroogde goudsbloemen in een thee-ei, (iets afgekoeld) gekookt water erop en laat het een minuut of 10 trekken.

Hormonale systeem: eierstokken en teelballen

Het derde chakra of de zonnevlecht noemen we Manipura 

De Manipura, ook wel de zonnevlecht, wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Het is het centrum van het lichaam. Dit chakra regelt de spijsvertering en bijbehorende organen. Tevens beïnvloed het jouw zenuwstelsel en immuunsysteem. De spijsvertering staat voor het verteren en opnemen van alles.

Niet alleen voeding, maar ook gedachten en alle gebeurtenissen uit je leven. Dit chakra bepaalt voor een groot deel jouw gezondheid. Wanneer onze geest en ervaringen georganiseerd zijn dan is dit chakra in balans.

Wat behouden we en wat snijden we uit ons leven? Wat kunnen we verteren? Doelen stellen en onszelf concentreren bij het verwezenlijken van onze ambities, gebeurd makkelijker wanneer dit chakra in balans is. Manipura is het centrum van onze persoonlijke kracht. In dit chakra ligt de sleutel naar de wijze waarop we ons levensdoel zullen behalen.

Kleur: geel

Disbalans: dit chakra wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, de buikholte en vegetatieve zenuwstelsel. Het regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van de maag, lever en milt.

Geestelijk ervaar je disbalans in dit chakra door een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen. Wat vaak gecompenseerd wordt door te hard werken. Je gedrag wordt te perfectionistisch en het is nooit goed genoeg. Door controle te willen hebben over de situatie probeer je jouw onzekerheid te compenseren.

Balans: wanneer je balans ervaart in dit chakra, dan heb jij een gezond zelfvertrouwen en is je spijsvertering in balans. Door niet te streng te zijn voor jezelf en innerlijke leiding te zoeken, kom je in balans. Vooral niet te perfectionistisch zijn. Gezond hard werken is goed, bereikbare doelen stellen ook, maar wanneer de doelen met jou aan de haal gaan raak je uit balans.

Haal het applaus en de voldoening uit jezelf. Falen is prima, je blijft altijd dezelfde persoon. Stel jezelf de vraag waarom je iets wilt. Is dat omdat je dit innerlijk zo voelt of omdat de omgeving dit wilt? Krijg je misschien status en aanzien voor jouw prestaties? Haal jij je zelfvertrouwen uit anderen of uit jezelf? Loslaten en luisteren naar je innerlijke leiding zorgt ervoor dat alles gaat zoals de bedoeling is.

Kruiden thee: venkel

De thee van venkel is heerlijk en brengt rust in het middelpunt, de maag en spijsvertering van je fysieke lichaam. Breng wat afgekoeld gekookt water over de venkel en geniet van deze ontspannende thee. Kaneel heeft ook een goede invloed op dit chakra.

Hormonale systeem: bijnieren en alvleesklier

Samenvatting:

De onderste chakra's maken verbinding met de aarde. Ervaar jij balans in deze chakra's dan ben jij goed verbonden met fysieke werkelijkheid en kun jij manifesteren wat je heel graag wilt.

Wortelchakra: Laat het resultaat los en vertrouw het proces. Maak contact met de aarde. Grond jezelf, loop veel op blote voeten, het liefste in de natuur. Denk niet teveel na en geef aandacht aan je voeten. Wees je bewust van het nu en richt je energie naar beneden. Voel je veilig.

Sacraalchakra: Geef jezelf aandacht, geniet van de mooie dingen in het leven en wees vooral niet te streng. Laat intimiteit toe en zoek verbinding met jezelf en je omgeving. Zoek rust, ruimte en vrijheid. Wees lief voor jezelf.

Zonnevlechtchakra: Wees niet te perfectionistisch. Haal voldoening uit jezelf en niet uit anderen. Luister naar jouw innerlijke leiding en vertrouw op jezelf. Je bent goed zoals je bent.

In deel twee van deze blog lees je meer over de balans in het vierde en vijfde chakra. In deel drie vind je informatie over het zesde en zevende chakra.

Bronnen:

Het subtiele lichaam, Cyndi Dale, 2009

Copyright © Sandra Voetelink