• De Kracht van Kruiden

Versterk jouw nierenergie en innerlijke balans met de bijzondere kracht van Heermoes!

Heermoes is voor sommigen een gevreesd onkruid, voor anderen is het precies de plant die nodig is en helende kracht biedt. Het is maar net hoe je naar een situatie kijkt. Zie je de boodschap en de tekens die op je pad komen? Of wil je zo snel mogelijk verder en door in oude patronen? In dit blog lees je meer over het herkennen van jouw pad en de geneeskrachtige werking van Heermoes. 

Waar ik vroeger gewoond heb, groeide heel veel Heermoes. Ik zag het toen nog als vervelend onkruid en haalde het regelmatig weg. Niet wetende welke geneeskrachtige werking het heeft.

Had ik deze kennis wel gehad, dan zou ik deze plant nooit in de groenbak gegooid hebben. Ongemerkt staan de planten die je nodig hebt vaak om je heen. Het is de kunst om dit te zien en te weten wat je ermee kan doen. Meer kennis is de eerste stap. 

De natuur heeft zoveel geheimen waar we (althans de meeste mensen) nog te weinig van weten. Door het verspreiden van deze kennis hoop ik een bijdrage te leveren aan het vergroten hiervan.

Maar eerst moet je weten hoe jij jouw intuïtie en gevoel kunt volgen. Om zo te herkennen wat goed is voor jou.

Het herkennen van tekens op je pad

Ben jij je bewust van de tekens op jouw pad? Weet jij wat jouw innerlijke leiding jou verteld? Of ga jij maar door en negeer je wat je innerlijk misschien allang weet?

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste boodschap uit de wirwar van gevoelens te halen en/of te herkennen wat jouw omgeving spiegelt. In mijn blog Kijk in de spiegel en zoek de passie en blijdschap van jouw hartsenergie, lees je meer over de kracht van spiegelen.

Puur op je gevoel en intuïtie leven is de in deze maatschappij niet altijd makkelijk. Ons rationele brein wordt van jongs af aan gestimuleerd en ons hart en handelen blijft daarin vaak achter. Het gevolg is (kan zijn) een scheiding tussen hart en hoofd.

Hoe kom je hier nu uit?

Opnieuw contact maken met je gevoel, intuïtie en hart vraagt tijd en moed. Binnenin jezelf ligt de kern van wie je bent. Om bij deze kern te komen moet je langs aangeleerde overtuigingen, vanuit jouw opvoeding en/of vanuit de maatschappij. En langs onverwerkte trauma's, groot of klein, die opgeslagen liggen in jouw lichaamscellen.

Dit aanpakken is geen makkelijke weg. En soms heb je eerst een heftige ervaring nodig, zoals een ziekte, scheiding of burn-out.

Proces van bewustwording

Het proces van bewustwording gaat langs een aantal stappen. Natuurlijk lopen deze stappen door elkaar heen en kunnen zich ook regelmatig herhalen in jouw leven.

  • Stap 1
    Word jezelf bewust van jouw normen en waarden, oordelen, overtuigingen, herinneringen en kennis. Waarom doe je zoals je doet en waar komt jouw gedrag vandaan?
  • Stap 2
    Word jezelf bewust van de uitstraling die je hebt op anderen (door de bagage die je meeneemt). Jouw energie heeft invloed op anderen. Waarom trek je altijd bepaalde situaties aan? Wat zegt dit over jou en wat spiegelt het?
  • Stap 3
    Werk aan jouw innerlijke balans en leer jezelf steeds beter kennen. Geef jezelf aandacht, doe waar jij blij van wordt. Dit versterkt jouw kracht en energie. Hierdoor trek je situaties aan die bij je passen. En geef je anderen de ruimte om dit proces ook te volgen. 
  • Stap 4
    Geef vanuit je hart, stel je kwetsbaar op en leer door de feedback uit je omgeving. Je leeft nu in balans met jezelf. Er blijft altijd een lichte schommeling (tussen yin en yang), door de situaties die op je pad komen, maar elke keer kom je sneller terug naar het midden.

Uit: 'Stressloos leren' de weg naar optimale talentontwikkeling, 2017. 

Versterk jouw innerlijke kracht

  • Wie ben ik
  • Ben ik in balans
  • Ken ik mijzelf
  • Wat is mijn weg

Het versterken van jouw innerlijke kracht is een weg en geen einddoel. Hierboven staan de verschillende stappen die belangrijk zijn. Natuurlijk lopen ook deze stappen door elkaar heen. Of herhalen zich wanneer je een nieuw levenspad op gaat.

De uitgebreide uitleg van deze stappen vind je in mijn boek 'Stressloos leven' de weg naar optimale talentontwikkeling, wat in 2017 is uitgekomen bij uitgeverij Panta Rhei.

Om jouw innerlijke kracht te versterken kan de geneeskracht van Heermoes ondersteunend werken.

Heermoes, gezien vanuit de chinese geneeskunde

Equisetum Arvense, de latijnse naam van Heermoes is afgeleid van 'Equus' wat paard betekent. En 'Setrum' wat staart betekent. Paardenstaart is de andere benaming voor Heermoes.

Heermoes groeit op vochtige grond. Dit geeft aan dat het een werking heeft op de vochthuishouding. Bij voorkeur staat hij op zure grond, wat de ontzurende werking aangeeft. Het is een oerplant, een Jing plant, en werkt op het versterken van jouw levenskracht. Het is een sporenplant en behoort tot de schimmelplanten.

Heermoes heeft een onuitroeibaar wortelgestel, hij heeft een aardende werking op jouw lichaam. De stengel is hol wat verwijst naar holle lichaamsdelen zoals, de luchtwegen, darmen en blaas. De vorm is vierkant en dat geeft de werking op de weerstand aan. De naalden staan voor prikkeling en stimulering van de lever.

De plant en de mens

Volgens de Chinese geneeskunde past heermoes bij iemand die niet lekker in zijn vel zit en zich voortsleept door het leven. Het lijkt alsof hij de ellende van generaties lang mee draagt.

Zijn zwakke plekken zijn de longen, de huid en wervelkolom. Dit duidt op Jing tekort. Jing is de levensenergie die je hebt meegekregen bij de geboorte. En deze kracht is aangedaan.

Het altijd maar doorgaan heeft de persoon uitgehold. Nieuwe kracht opdoen is van levensbelang. Heermoes kan hierin ondersteunen.

Geneeskrachtige werking

Heermoes heeft helende werking op de nieren, botten, blaas en is helend bij klachten zoals reuma en jicht. Heermoes bevat een rijke bron aan mineralen en sporenelementen.

Heermoes heeft een samentrekkende werking en kan worden ingezet als niertonicum en anti-niersteenmiddel. Het werkt verjongend, versterkend en helend.

Te gebruiken bij tekenen van voedingstekort, zoals vlekjes in de nagels, dof haar, haarverlies of breekbare nagels. Heermoes bevat kiezelzuur, dit bevordert de absorptie en opname van calcium. Helpt bij het herstel van klachten aan kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden. Het kan de botdichtheid vergroten bij osteoporose na overgang en maakt tanden en nagels sterker.

Het heeft een stimulerende werking en is versterkend voor de urinewegen. Stimuleert de nieren en lever. Voor huid en haar is het beschermend en helend. Ook goed in te zetten bij schimmelinfecties op de huid. Het verhoogt de weerstand van het bindweefsel.

Heermoes is aanvullend en verhoogt de weerstand. Versterkt alle organen, is goed voor het herstel na ziekte en bij chronische aandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem.

Gebruik

Heel goed als thee te gebruiken. Doe een ruime theelepel van de kruiden in 250 ml water en drink, afhankelijk van de klachten, twee tot zes koppen thee verspreid over de dag. Je kan ook regelmatig kleine slokjes nemen.

De tinctuur is goed in te zetten om mineralen aan te vullen bij botbreuken, osteoporose en letsel aan pezen.

Als kompres of voetenbad is Heermoes heel goed en heeft een sterk helende werking. Maak een sterk aftreksel van de kruiden en gebruik dit voor de baden. De werkzame stoffen zijn hoofdzakelijk; flavonoïden, saponinen en kiezelzuur. Opgelost in badwater versterken zij het bindweefsel, zorgen voor een betere doorbloeding en dempen zwellingen en reumatische klachten. Daarnaast verhogen ze de algehele weerstand.

Contraindicatie

Let op dat je de juiste soort gebruikt, niet te verwarren met de giftige Lidris.

Let op met medicijnen die mogelijk bloedverdunnend kunnen werken.

Veel balans gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Stressloos leven, de weg naar optimale talentontwikkeling, Sandra Voetelink, 2017

Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019

Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntry, 2010

Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischaier e.a., 2014

De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, chinherbs

 

 

Copyright © Sandra Voetelink