• De Kracht van Kruiden

Slapeloosheid en overprikkeling gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Durf jij te vertrouwen op je intuïtie? Luisteren naar jouw gevoelens en de fysieke aanwijzingen van je lichaam? Of voel jij je vaak rusteloos en/of heb je slaapproblemen? Dit kunnen namelijk tekenen zijn dat je meer mag luisteren naar de stem van je hart.

Het valt niet altijd mee om te ontwarren wat nu wel of niet 'waarheid' is. Of 'weet' je het allang, maar is hierop vertrouwen (en naar handelen) de uitdaging? Dit heeft vaak ingrijpende consequenties en misschien weet je niet hoe je dit vorm moet geven. Dus stel je beslissingen uit en hoop je op een aanwijzing. Luisteren naar je hart zal uiteindelijk de juiste weg zijn.

In de Chinese geneeskunde herbergt jouw hart de Shen, de ziel. Het hart is de verbinding van jouw lichaam met de kosmos. Hiernaar luisteren kan alleen wanneer de deur naar jouw hart open is. Deze wijsheid volgen (en naar handelen) vergt moed. Maar zal wel zorgen voor stroming van energie en evenwicht (dus rust) in jouw lichaam. Maar hoe doe je dit als je door het leven gekwetst bent en niet meer weet wat de waarheid is?

Slapen en energie

Slapen is belangrijk om weer energie op te doen voor de volgende dag. Maar ook om te herstellen van alle prikkels, zowel mentaal, fysiek als emotioneel. Goed slapen is misschien wel de belangrijkste tool om in balans te komen. Slaapstoornissen duiden dan ook vaak op een disbalans in jouw energiestroom. Deze disbalans weer in balans brengen is belangrijk. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt slapeloosheid of stoornissen op dit gebied gerelateerd aan de energie van het hart. Door emotionele overprikkeling, waardoor de ziel uit balans is geraakt.

Slaap jij goed, kun jij je goed focussen en heb je voldoende energie? Dan ben jij in evenwicht en stroomt de energie door jouw lichaam. We zijn echter niet de hele dag, de hele maand of onze hele leven in balans. Er komen uitdagingen op ons pad waar we onze weg in moeten vinden en die ons voor korte of langere tijd uit balans brengen. Hoelang dit is, is afhankelijk van de wijze waarop je reageert en/of deze disbalans herkent.

Flow

Gedurende de dag en ons leven zijn we voortdurend op zoek naar balans, in onze uiterlijke wereld, onze aardse wereld. Maar ook binnenin onszelf, onze spirituele wereld. Deze twee werelden spiegelen elkaar, jouw uiterlijke wereld laat jou lessen zien waar jij innerlijk aan moet werken. Ben jij innerlijk in balans dan zal dit zich manifesteren in jouw buitenwereld.

Het is de kunst om jouw innerlijke en uiterlijke wereld in evenwicht te krijgen. Dan ben je gezond en ga je vloeiend door het leven. Je volgt de flow van het leven en reageert flexibel op veranderingen. Wat niet wil zeggen dat je geen tegenslag krijgt, maar je gaat de uitdagingen aan. Ze leiden jou ergens heen en je hebt vertrouwen in de uitkomst. Niet eenvoudig, maar wel een interessant pad.

Balans

Hoe weet je nu of je in balans bent? Stel een aantal vragen aan jezelf en je krijgt meer inzicht.

Fysiek
  • Hoe is je slaappatroon, slaap je meestal goed of minder goed?
  • Voel jij je vaak rusteloos?
  • Heb je blessures, ben je stijf of stram?
  • Heb je veel trek in zoet of koffie?
  • Beweeg je voldoende, voel je jezelf fit?
Emotioneel
  • Hoe ga jij om met emoties?
  • Luister jij naar je gevoelens en intuïtie?
  • Pieker je veel?
Mentaal
  • Denk jij vaak negatief? Ben jij je hiervan bewust? Of zijn dit vaak onbewuste patronen?
  • Maak jij jezelf zorgen om de toekomst en/of denk je vaak aan het verleden?
  • Is er chaos in je hoofd?
  • Kun je jezelf goed concentreren?
Spiritueel
  • Volg jij jouw pad of het pad van een ander?
  • Volg je jouw wensen en verlangens? Doe je wat je wilt?
  • Ben jij in het nu?
  • Voel je dat de energie stroomt in jezelf?
sociaal
  • In hoeverre ben je afhankelijk van jouw omgeving om jezelf goed te voelen?
  • Geeft jouw omgeving je ruimte om te doen wat jij wilt?
  • Krijg je vertrouwen van je omgeving?

Schrijf het eens op, zo krijg je inzicht in patronen waar jij je misschien niet bewust van bent. 

Chinese geneeskunde

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt niet alleen naar het fysieke lichaam gekeken, maar ook naar het emotionele en spirituele lichaam. De Chinese Geneeskunde werkt met het principe van de vijf elementen; water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk element behoort bij een orgaan, maar ook bij een spiritueel aspect. Hun is de etherische ziel en hoort bij het element hout, in dit blog lees je meer over het houtelement. Shen is de geest en hoort bij het hart. Hun en Shen reizen samen door de kosmos en door het lichaam.

Het kalmeren van de Shen en de Hun is belangrijk om goed te kunnen slapen. De Hun hoort bij het houtelement en het orgaan lever. Daarom is het zo belangrijk om de energiestroom en stagnatie in de lever op te lossen. Dan gaat je levensenergie weer stromen zoals je hebt kunnen lezen in mijn blog over het houtelement. Wanneer je flexibel en daadkrachtig kan reageren op hetgeen je voelt dan ben je in evenwicht en stroomt je energie.

Emoties en gevoelens worden eerst door het houtelement, dus de lever, verwerkt. Worden deze emotionele prikkels goed verwerkt dan wordt dit doorgegeven aan het hart. Het hart hoort bij het element vuur en vertegenwoordigt de emotie blijdschap.

Open je hart, breng je energie op gang en laat jouw creativiteit weer stromen.

 
Zoals je in dit blog kunt lezen is Tao de weg naar gezondheid en evenwicht. Volg dus altijd jouw hart. Jouw hart, dus je verlangens en wensen, geven de weg aan. Zo hou je evenwicht en blijft de energie stromen in jouw lichaam en geest.

Een kruid wat stagnatie van de zielswereld losmaakt is goudsbloem oftewel Calendula officinalis.

Goudsbloem

Deze mooie bloem is éénjarig en groeit vooral in Europa en Azië. Sinds de tijden van de Romeinen werd hij al geprezen om zijn medicinale werking. Vooral voor de spijsvertering, tegen infecties en de pest. Het is een uitstekend eerste hulpmiddel.
Hij stelt geen bijzondere eisen aan de grond. Staat het liefste in de volle zon, uit de wind.

De plant is versterkend en werkt opbouwend. Ze heeft een penwortel en verbindt goed met de aarde. De stengel is rond, stevig en behaard. De bladeren zijn ook behaard wat aangeeft dat het werkt op de slijmvliezen en longen. De felgroene kleur geeft aan dat er veel mineralen aanwezig zijn en het werkt op lever en galblaas.

De plant en de mens

De bloem draait met de zon mee, dit duidt op de mens die extravert is en optimaal energie wil opnemen. Goudsbloem past bij een blij en optimistisch mens met veel energie.

Als de omstandigheden ervoor zorgen dat hij zijn 'IK' niet kan laten zien dan zorgt dit voor stagnerende energie. Langdurige leverstagnatie kan uiteindelijk ziektes veroorzaken.

Goudsbloem kan bij gekwetste mensen (die hun hart op slot gedaan hebben) de sleutel tot het hart zijn. Door de stagnatie op te heffen gaat het hart weer open.

De geneeskrachtige werking

Goudsbloem werkt goed op de spijsvertering. Vermindert ontstekingen bij maagzweren. De bitterstoffen stimuleren de werking op de gal en de lever. Het werkt antimicrobieel.

Op de bloedsomloop werkt het positief. Verlicht spataderen en het verbetert de veneuze terugstroom. Het verbetert de bloedsomloop en gifstoffen worden beter afgevoerd.

Het is zuiverend en ontstekingsremmend, dit heeft ook een positief effect op reumatiek, artritis en jicht.
Voor het afweersysteem werkt het als antioxidant en ruimt het vrije radicalen op. En het reduceert lymfatische verstopping.  

Het brengt de hormoonspiegel in balans, reguleert de menstruatiecyclus en verlicht menstruatiekrampen. Het verlicht overgangsklachten, werkt samentrekkend bij heftige menstruatiebloedingen.

Het stopt uitwendige bloedingen, voorkomt infectie en versnelt de genezing van wonden, schaafplekken en zweren.

Het is zuiverend voor de huid, herstellend en schimmelwerend.

Contra-indicatie

Niet gebruiken op open wonden en of vuile wonden. Omdat goudsbloem snel helend werkt blijft het vuil in de wond achter. Ook niet gebruiken tijdens zwangerschap, het stimuleert de weeën.

Gebruik

Goudsbloem kan je op verschillende manieren gebruiken. Het geeft heerlijke thee. Je gebruikt hiervoor de bloemblaadjes. Ook kun je de bloemen door een salade gebruiken.

Goudsbloem als tinctuur kun je inzetten om wonden schoon te wassen en te desinfecteren. Gebruik het echter nooit op open wonden. Het is wel heel goed als de wond dicht is om de huid te laten herstellen.

Verder te gebruiken als olie, creme en zalf, bij droge huid, wondjes of spataderen.

Volg je hart!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Traditionele Chinese Geneeskunde, Dr. Michael Grandjean, Dr. Klaus Birker, 2004

De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010

Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Copyright © Sandra Voetelink