• De Kracht van Kruiden

Op zoek naar meer energie? 5 stappen om jezelf (en je omgeving) te reinigen!

Het voorjaar komt eraan en dat is een mooi moment om jezelf (en je omgeving) te reinigen. Ontwaak langzaam uit jouw winterslaap en maak jezelf klaar voor een nieuw begin. Welke stappen kan jij nemen om jouw energie opnieuw te laten stromen?

Jezelf reinigen doe je niet alleen intern, maar ook je omgeving is belangrijk. Wie of wat past er nog bij jou? Geeft je werk nog voldoende energie? En hoeveel oude spullen (dus energetische ballast) heb jij nog in huis?

Innerlijke reiniging is net zo belangrijk, wat je eet, doet, denkt en voelt, Oude ballast, of het nu emoties zijn of spullen, stagneren jouw proces en groei.

Mijn proces

Het afgelopen half jaar heb ik vooral mijzelf aandacht gegeven. Ik heb niet alleen veel rust genomen, maar ook mijn huis (oude spullen die ik niet meer gebruikte en dozen die te lang dicht waren :-) opgeruimd. De stilstand en rust, maar ook het opruimen gaf veel ruimte om te reflecteren. 

Inmiddels merk ik dat dit veel nieuwe energie en ruimte geeft. Het voelt letterlijk lichter naarmate ik meer spullen weg doe en goed voor mijzelf zorg. Mijn voornemen is om zoveel mogelijk op te ruimen, zodat uiteindelijk de basis overblijft. Oude spullen verzwaren jezelf en houden veel energie vast.  

Naast het opruimen van jouw omgeving zijn de volgende punten belangrijk voor innerlijke reiniging: Het uiten van emoties, gezond eten, goed ademen, voldoende beweging en ontspanning.

Lees ook deze blogs:

Brandnetel, een echte reiniger en onmisbaar in een voorjaarskuur

Gooi die voorjaarsmoeheid eruit door je lichaam te ontgiften

1. Voeding

Stop eens een tijdje met voedsel en drank die je lichaam belasten. Vlees, alcohol, koffie, zuivel en suiker zijn producten die je best even kan missen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Ga in plaats daarvan meer water drinken, eet veel groente en kijk vooral waar jij energie van krijgt. Wil je veganistisch eten? Of liever vegetarisch? Doe wat goed bij jou past. 

Iedereen is verschillend en jij zal zelf op zoek moeten gaan wat het beste is voor jou. Voor mijzelf geldt dat ik het beste functioneer bij voldoende groente in de vorm van soepen en sappen en veel water en thee drink. Daarnaast eet ik geen vlees, maar wel eieren, vis, en honing. En wisselend koolhydraten, afhankelijk van mijn gevoel en balans op dat moment. 

2. Bewegen

Bewegen is belangrijk, dat is niet nieuw, maar hoe krijg je het in je dagelijkse patroon? Zeker nu de sportscholen dicht zijn, blijft buiten en thuis sporten over. En dat vergt meer discipline.

Ook ik ben mijn ritme regelmatig kwijt. Soms door het weer, maar ook andere omstandigheden blijven wisselen, dus mijn ritme ook.

De lat wat lager leggen en beter iets doen dan niets, werkt het beste. En elke keer weer opnieuw beginnen, het leven blijft vol met verassingen. 

3. Ademen

Jouw ademhaling is heel belangrijk om alle afvalstoffen uit je systeem te krijgen. Neem dus voldoende tijd om te ontspannen en doe regelmatig niks. Ga rustig zitten, neem een kop thee en adem rustig in en uit. Rustig ademen is van belang om gezond en fit te blijven.

De fysiologische balans en disbalans in je lichaam wordt veroorzaakt door de balans in jezelf (emoties, ademhaling en voeding). Voel jij je goed? Dan is je ademhaling rustiger en eet je gezonder. Voel jij jezelf minder goed in balans, ervaar je veel stress, dan raakt jouw ademhaling ook verstoort.

Het gevolg is meer spierspanning en een fysiologische disbalans in je lichaam. Hierdoor krijg je meer behoefte aan ongezond eten. En kom je in een negatieve spiraal. Dit proces omkeren is dus van belang. 

Hoe ouder we worden, des te meer moeite we moeten doen om gezond te blijven. We verzuren langzaam steeds meer, cellen verouderen en uiteindelijk overlijden we. 

Het is van belang om je lichaam goed te onderhouden en regelmatig te ontzuren. Uit je emoties, neem regelmatig een detoxperiode en let op een goede ademhaling. 

4. Emoties

Het uiten van gevoelens staat op nummer vier, maar dat wil niet zeggen dat het minder belangrijk is. Misschien is dit wel het belangrijkste en meest onderschatte punt.

Gevoelens die je niet uit, zetten zich vast in je lichaam. Als eerste in de buitenste laag van je lichaam. Dit merk je aan de spanning van je spieren. In een later stadium zetten emoties zich ook vast in organen, pezen en gewrichten.

Wil je hier meer over weten? Lees dit blog: VIND NIEUWE BALANS, LAAT FRUSTRATIES LOS EN BEVRIJD DE ENERGIE IN JE LEVER 

5. Gedachten 

Jouw (vaak onbewuste) gedachten, overtuigingen en oordelen hebben meer invloed op je leven dan je misschien denkt :-) Je hiervan bewust worden, weten waar ze vandaan komen en dit proces daarna omdraaien is belangrijk. 

Natuurlijk gaat dit niet vanzelf en kan iedereen weleens handvatten gebruiken om verder te komen. 

Wandel coaching

Ben jij op zoek naar meer balans in je leven? Loop jij regelmatig tegen dezelfde patronen aan? Wil je weten welke stappen je kan nemen om hieruit te komen? Dan is wandelcoaching misschien iets voor jou. Buiten, in de natuur en actief!

Ontspanning, afgewisseld met beweging en gesprekken zet jou letterlijk en figuurlijk in beweging.

Nieuwsgierig of dit wat voor jou is? Lees hier meer over mijn aanbod.

Heb je vragen, je kan altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Veel balans gewenst!

Meer artikelen lezen:

BLIJF RUSTIG IN EEN STRESSVOLLE PERIODE EN VERHOOG JE WEERSTAND MET DEZE TIPS!

HET OVERWINNEN VAN ANGST VERSTERKT JOUW NIEREN!

 

 

 

Copyright © Sandra Voetelink