• De Kracht van Kruiden

Braam: maakt verbinding tussen jouw ziel en de aarde, gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Wil jij meer vertrouwen hebben in jezelf, luisteren naar jouw dromen, wensen en verlangens en deze ook waarmaken? De geneeskracht van braam helpt jou om evenwicht te vinden tussen de kosmische en aardse energie. Hij geeft jou kracht en doorzettingsvermogen, maar leert ook om jezelf kwetsbaar op te stellen. Dit geeft balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf. Wat aangeeft dat je naar je intuïtie luistert, keuzes maakt en knopen doorhakt. Zodat je jouw kracht en energie kan delen, zonder bang te zijn veroordeeld te worden om wie je bent. Hoe je dit doet lees je in dit blog. 

Braam verbindt de hemel en de aarde. Hij leert jou om contact te maken met je ziel en tegelijk gegrond te blijven. Zodat jij ook daadwerkelijk op aarde kan manifesteren waar je van droomt. Jezelf laten zien geeft kracht en (nieuwe) levensenergie. 

De maatschappij

Wat je in deze tijd, juni 2020, op grote schaal in de maatschappij ziet gebeuren, speelt zich ook in jezelf af. Mensen staan op voor hun waarheid en spreken zichzelf uit.

Het uitspreken van jouw waarheid en het afgooien van maskers en rollen geeft kracht en energie. Vaak ga je echter mee in de waan van de dag en het verhaal wat je speelt. Nu is echter het moment om op te staan voor jouw waarheid en te laten zien wat je vindt. Opkomen voor jezelf, voelt goed en geeft kracht.

Wanneer dit, om welke reden dan ook, niet lukt, zitten er vaak (onbewust) blokkades in de weg. Stagnatie is het gevolg en dit zorgt ervoor dat de Qi in je lichaam niet goed kan stromen. Je hebt vaak moeite om jouw waarheid te spreken en maakt beslissingen die niet altijd goed zijn voor jou.

Hoofd, hart en handen

Of je nu te veel droomt of te aards bent, beide kanten zorgen ervoor dat hoofd en hart niet in balans zijn. Zo ontstaat er een tweedeling in jezelf. Het gevolg is dat je teveel gaat vasthouden aan zekerheden en de aardse werkelijkheid, zoals routines, veiligheid en bestaande structuren. 

De andere kant is dat je teveel open staat voor de kosmos, maar de aardse werkelijkheid verliest. Je kan niet waarmaken wat je heel graag wilt en sluit je af van de maatschappij. In het ergste geval krijg je wanen en verlies je alle begrip van de realiteit.

De kunst is om het midden te vinden door jezelf te verbinden met beide energieën. De kosmos en de aarde.

Shen, Qi en Jing

Een vrije doorstroming tussen de energie van de kosmos, via jouw lichaam, naar de aarde, zorgt ervoor dat jij volledig in jouw kracht staat. De Shen van de kosmos, de Qi die door je lichaam stroomt en jouw Jing (jouw levenskracht) om ook daadwerkelijk te laten zien wie jij bent.

Om dit voor elkaar te krijgen zal je goed moeten aarden, jouw blokkades opruimen en leren vertrouwen op jouw innerlijk weten. Dit is een reis die vaak niet makkelijk is. In de loop van jouw leven heb jij allerlei overtuigingen en patronen opgebouwd, waar jouw waarheid op gebaseerd is.

Jouw levensverhaal

Een groot deel van je leven speelt zich inwendig af. Wat je denkt, voelt en voor waarheid aanziet. Jouw onzekerheden, angsten en identiteit. Het zit allemaal in jezelf, het is jouw verhaal. 

Wat vertelt jouw Jeugd

Jouw verhaal is ontstaan in je jeugd. Als je geboren wordt heb je nog geen referentiekader. Ouders, familie en naaste omgeving zorgen voor jouw eerste vorming. Later zijn dit vriendjes, vriendinnetjes, sport, hobby's en school.

Al deze mensen (met ieder zijn of haar ervaringen en bagage) en jouw ervaringen maken samen jouw verhaal. Onbewust neem je bagage over van je ouders en familie. Ondertussen leef jij je leven, word je gekwetst, ervaar je leuke dingen en bouw jij een identiteit op (jouw verhaal). Zo ontstaan jouw reacties, patronen en overtuigingen.

Kom tot jouw kern

Alles wat je hebt opgebouwd opnieuw afpellen om tot jouw kern te komen, is een hele reis. Soms gebeurt dit langzaam doordat je vragen stelt over het leven, soms sneller door een heftige gebeurtenis.

De maatschappij is continu een spiegel van wie jij bent. Je krijgt altijd te zien wat er innerlijk in jou speelt. Daar bewust van worden, afstand van nemen en andere keuzes maken is niet eenvoudig. Door de spiegels om jou heen te herkennen leer jij jezelf kennen. Wat je wilt en wat je niet wilt. Wat je talenten en belemmeringen zijn, alles ontstaat door de spiegeling met jouw omgeving.

Verbinding maken met de kosmos en de aarde

Dit afpellen (van blokkades, overtuigingen en patronen) zorgt ervoor dat jij langzaam tot de kern van jouw ziel komt. Jouw ziel is jouw innerlijk weten, de leiding en de stem van je hart. Vrij van oordelen en overtuigingen. En in evenwicht met de kosmos en de aarde.

Als jij contact maakt met jouw ziel en jouw dromen neerzet op aarde, dan stroomt de energie door je lichaam. En is jouw Shen, Qi en Jing in evenwicht. Braam kan jou ondersteunen in dit proces.

Braam

Braam of Rubus fruticus betekent letterlijk stekende struik. De vruchten zijn heerlijk maar ook de blaadjes zijn geneeskrachtig. Je kan op de blaadjes kauwen tegen bloedend tandvlees of voor een frisse adem. Ze zijn donkergroen wat aangeeft dat ze veel mineralen bevatten. De braam heeft knoppen, bloemen, onrijpe en rijpe vruchten. Het is een constitutiekruid, heeft een brede werking en is weerstandsverhogend.

De braam stelt weinig eisen aan de grond. Hij heeft kruipende wortels en is een onuitroeibare struik. Hij heeft veel Jing kracht (zorgt voor levensenergie).

De stengel is woekerend en heeft lange armen. Hij reikt naar de kosmos en komt weer terug naar de aarde. Deze symboliek vertelt dat het een hemel en aarde verbinder is. De braam geeft evenwicht in voelen en doen. Hij verbindt de de drie belangrijkste bronnen in de Chinese geneeskunde, Jing, Qi en Shen.

  • Jing: staat voor levensenergie. Jouw basisenergie, meegekregen bij je geboorte.
  • Qi: de stromende energie door je lichaam. Jouw dagelijkse energie.
  • Shen: jouw bewustzijn, contact met de kosmos. Energie van jouw ziel, komt binnen via je hart.

Geneeskrachtige werking

Braam is reinigend, stimuleert de levenskracht en helpt de weerstand verbeteren. Goed in te zetten bij beginnende verkoudheid, griep en keelontsteking.

Voor de spijsvertering is het stimulerend. Het helpt bij ontstekingen in de mond, zoals aften en ontstoken tandvlees. Het is goed bij bloedarmoede, huiduitslag en wondreinigend.

Braam heeft een positieve werking op het hormoonstelsel en de urinewegen. Positief voor het lymfesysteem. In te zetten bij opgezette klieren en beginnende ontstekingen.

Thee en tinctuur

Gebruik het volwassen blad in de thee. Je kan vers of gedroogd blad gebruiken. Of kauw op de jonge blaadjes. Let er dan wel op dat er geen stekels op zitten. Goed tegen diarree en tegen ontstekingen in de mond. Ook voor een frisse adem.

Heb je bloedende wonden of schrammen, leg er dan een gekneusd bramenblad op.

Bij tandwortelontstekingen spoel je met een sterke thee. Ook bij ontstoken amandelen, keel en bloedend tandvlees helpt het gorgelen met een aftreksel van bramenblad.

Bij opgezette klieren kun je beter de tinctuur gebruiken, zowel inwendig als uitwendig.

Veel hartsenergie gewenst!

Meer lezen?

Kijk in de spiegel en zoek de passie en blijdschap van jouw hartsenergie

Open de deur naar jouw hart en krijg rust in lichaam en geest

Depressie of sombere gevoelens? Zoek verbinding met jezelf en alles gaat weer stromen

Vind nieuwe balans, laat frustraties los en bevrijd de energie in je lever

Het overwinnen van angst, versterkt jouw levensenergie en helpt je vrijheid te vinden

Maak dit jaar een mooie start, laat verdriet los en heel de energie van je longen

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019

Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

 

Copyright © Sandra Voetelink