• De Kracht van Kruiden

Hoe breng je balans in jouw hartchakra en keelchakra? (de verbinding tussen de aarde en het universum)

In het eerste deel van deze blog heb je kunnen lezen hoe je de onderste chakra's in balans kunt brengen. Het volgende chakra is het hartchakra, wat het centrum is van de bovenste en onderste chakra's. Wanneer alle chakra's in balans zijn kan jouw energie vrij doorstromen en ben je verbonden met de aarde en het universum. De levenskracht stroomt dan door jou heen. 

Het opschonen van de energie in jouw chakra's noemen we kundalini proces. Dit proces is de weg naar verlichting. Dat is waar yogi's naar streven en lang niet zo onbereikbaar als wij misschien denken. 

Je kan deze materie heel spiritueel benaderen maar ook vanuit psychologisch en kwantumperspectief is het goed mogelijk om deze staat te bereiken. Het gaat vaak gepaard met heftige emoties maar kan ook spontaan ontstaan. Eckart Tolle heeft hier in zijn boek 'de kracht van het nu' , over geschreven. Balans creëren in elk chakra helpt je op weg in dit proces.  

Het vierde chakra of het hartchakra noemen we anahata.

Het hart is het meest vitale orgaan van het menselijk lichaam. Het hart zend duizend keer meer elektriciteit en magnetisme uit dan de hersenen. Het hearthmath instituut doet hier al jarenlang onderzoek naar. Meer informatie hierover kun je lezen op: https://www.heartmath.org of https://www.heartmathbenelux.com

Anahata betekent 'ongedeerd' en verbindt de onderste drie chakra's met de bovenste drie chakra's. Eenmaal in balans stroomt de energie door alle chakra's en wordt een sterke energie uitgezonden via het hartcentrum. Psychisch is het hartchakra gericht op liefde en mededogen en het streven is volledige vereniging van de mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf.

Kleur: groen

Disbalans:

Wanneer het hartchakra uit balans is heb je moeite met het voelen van liefde, ben je sneller jaloers en wil je graag controle houden. Je zoekt liefde buiten jezelf in plaats van binnenin jezelf. Fysieke klachten zijn gerelateerd aan het hart.

Maar ook klachten met de longen duiden op problematiek met het hartchakra. In de longen zit verdriet opgeslagen. Wanneer je moeite hebt met een diepe ontspannen ademhaling, voel je verkramping in het borstgebied. Hierdoor kan de energie in het hart niet vrij doorstromen. Lees hier meer over in mijn blog: CHINESE GENEESKUNDE: LAAT VERDRIET LOS EN HEEL DE ENERGIE VAN JE LONGEN

Balans:

Dit chakra is verbonden met het uiten van liefde, compassie en vergeving. Het regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is. Emotioneel gezien voel je met een open hart onvoorwaardelijk liefde voor jezelf en anderen.

Kruiden thee: roos 0f jasmijn

Voeg gedroogde jasmijnknoppen toe aan een kop gekookt en afgekoeld water. Rozenblaadjes zijn ook geschikt om de balans in je hartchakra te herstellen.

Hormonaal stelsel: thymus

Het vijfde chakra of keelchakra noemen we Vishuddha

Vishuddha is het klank of spraakcentrum, middels dit centrum dragen we de waarheid over aan de wereld. Wat willen we horen en hoe communiceren we dit met de buitenwereld. Dit chakra stelt zich open voor de hogere waarheid van onze ziel.

Wanneer we kunnen luisteren naar onze innerlijke waarheid, dan kunnen we deze dromen manifesteren. En laten we ons leven leiden door onze ziel. Het keelchakra wordt gezien als bemiddelaar tussen het denken en het voelen. Dit chakra stemt ze op elkaar af en zorgt ervoor dat het denken niet de overhand krijgt.

Kleur: blauw

Disbalans:

Wanneer er geen balans is in dit chakra heb je moeite met het uiten van jouw wensen en dromen, luister je niet goed naar je gevoelens en probeert het denken dit proces over te nemen. Er is disbalans tussen wat je denkt en voelt. Jouw innerlijke en uiterlijke wereld komt niet overéén.

Wat jij denkt en voelt wordt niet gecommuniceerd met anderen. Je draagt een masker en verbergt je ware zelf. Fysieke klachten bevinden zich in en rond de keel. Keelontstekingen, maar ook problematiek met de schildklier behoren bij het keelchakra. Jezelf uiten, schreeuwen, huilen en alle emoties toelaten helpt om deze disbalans te herstellen.

Balans:

Als het keelchakra in balans is heb jij geen moeite met zelfexpressie, laat jij je ware aard zien, voel je jezelf vrij in deze wereld en is jouw denken en voelen in balans. Je hebt geen moeite met het spreken van jouw waarheid en communiceert in alle openheid. Jij bent je authentieke zelf. Vrijuit kunnen zingen helpt bij het vinden van balans in dit chakra.

Kruidenthee: citroenmelisse, eucalyptus

Citroenmelisse en eucalyptus zijn heel goed voor je keelchakra. Rust en een fris gevoel is het resultaat. Gekookt en iets afgekoeld water over een eetlepel van verse of gedroogde kruiden. Laat het ongeveer 10 minuten trekken.

Hormonale systeem: schildklier en bijschildklier

Samenvatting:

De middelste twee chakra's maken de verbinding tussen het denken en het voelen, tussen jouw binnen- en buitenwereld. Leef jij vanuit je hart en laat je je authentieke zelf zien? Dan zijn deze chakra's in balans.

Hartchakra: haal ontspannen adem, concentreer je daarbij op je hart. Voel en denk aan mensen waar je van houdt. Laat dit gevoel door je heen stromen. Blijf diep in en uit ademen en voel dat je lichaam zich ontspant. Heb een open hart en hou onvoorwaardelijk van jezelf. Uit je liefde, heb compassie met je omgeving en vergeef anderen en jezelf voor de fouten die gemaakt worden.

Keelchakra: laat jezelf zien, je ware aard. Voel je vrij om te communiceren over jouw waarheid. Zorg voor balans in jouw denken en voelen. Spreek jouw waarheid en communiceer in alle openheid. Jij bent je authentieke zelf.

In deel één van dit blog lees je meer over de onderste drie chakra's. In deel drie vind je meer informatie over het zesde en zevende chakra.

Bronnen:

Het subtiele lichaam, Cyndi Dale, 2009

 

Copyright © Sandra Voetelink