• De Kracht van Kruiden

Het ritme van de maan en de invloed op de natuur

Vandaag is het volle maan. Voel jij heftige energieën en heb jij vaker slapeloze nachten rond volle maan? In ziekenhuizen schijnen er meer geboorten te zijn en de politie ervaart vaker incidenten en conflicten rond de periode van volle maan. Bewustwording van het ritme van de maan zal inzicht geven in het ritme van de natuur. Wanneer voel jij dat jouw energie meer naar buiten gericht is? Of neem je juist rust en keer je naar binnen? Rekening houden met het ritme van de maan heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van ervaringen en kennis van de mens. Hippocrates vond het al belangrijk om in de geneeskunde rekening te houden met de beweging van de sterren en de maan. Ook natuurvolken, heksen, indianen en sjamanen leefden met het ritme van de maan. De maan zien we als een vrouwelijke kracht. Het beïnvloedt het water op aarde, eb en vloed, en de sapstromen van planten.

Biodynamica

Alles om ons heen is een dynamische cyclus. Dag en nacht, de seizoenen, het hele jaar is een cyclus van uitzetting en samentrekken. De aarde is is één groot levend organisme. Het ritme van de aarde heeft dagelijks een opwaartse beweging als de zon opkomt en een neerwaartse beweging als de zon onder gaat. Je kan het zien als inademen en uitademen. Je wordt actief en gaat weer ontspannen. Ook bloemen en planten hebben hun eigen ritme gedurende de dag. En elke plant heeft daarbij weer zijn eigen ritme. Het sap van een plant komt in de ochtend omhoog en gaat in de middag naar beneden. Met plukken hou je hier rekening mee. In de ochtend pluk je groente zoals sla, als de bladeren nog fris zijn. In de namiddag als de sapstroom zich weer terugtrekt kun je wortelgewassen het beste oogsten.

De zon

De zon is de bron van al het leven op aarde. De warmte en het licht hebben we nodig om te leven.
De zon heeft invloed op de planten. Afhankelijk van de stand van de aarde ten opzichte van de zon zorgt ervoor dat planten omhoog getrokken worden. De aarde heeft invloed op planten door de zwaarte kracht. Dit is per dag maar ook gedurende het jaar een cyclus. In het najaar zit er genoeg levenskracht in de planten en kan er geoogst worden.

De maan

De maan heeft invloed op het water op aarde. Op de getijden, eb en vloed, en ook op bij vrouwen is het bekend dat het invloed heeft op de menstruatiecyclus, een maancyclus is 29 dagen, ongeveer de lengte van de vrouwelijke cyclus. Bij volle maan worden er meer kinderen geboren en dat is niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. De maan heeft invloed op al het water op aarde. Met het plukken van kruiden kan je beter rekening houden met de maanstanden want dit heeft invloed op de geneeskracht van het kruid.

Leven met het ritme van de maan

Ooit hadden mensen contact met het ritme van de maan en de natuur. Deze kennis werd overgedragen van generatie op generatie. In de 18e eeuw veranderde dit langzaam. Mensen gingen horloges dragen en tijdzones werden ingevoerd. Kijken en luisteren naar het ritme van de maan werd afgedaan als ouderwets of bijgeloof. Om weer terug te gaan naar de natuur is kennis over de maan en de invloed op jezelf en planten een leuke aanvulling om rekening mee te houden.

De verschillende maanfases ontstaan door de stand van de maan ten opzichte van de aarde. De afstand naar de aarde bepaalt de trekkracht naar de aarde. En daarbij dus de invloed die zij heeft. De maanfases kun je opdelen in wassende maan, volle maan, afnemende maan en nieuwe maan wanneer hij niet te zien is. We benoemen de volgende fases:

  • Nieuwe maan: tijd voor nieuwe ideeën en plannen maken, tijd voor ontkiemen
  • Wassende maan: een periode van opnemen, groeien en krachten opbouwen
  • Volle maan: een periode van volle wasdom, vol met kracht en energie
  • Afnemende maan: een tijd om naar binnen te keren, loslaten en tot rust komen

Planten en de maan

Net als bij mensen en dieren, heeft de maan ook invloed op planten. Als de maan klimt gaat het sap omhoog en wordt de energie geconcentreerd in delen van de plant die boven de grond zit. Als de maan daalt worden de samenwerkende krachten sterker en gaat energie naar delen onder de grond, de wortels. Het sap wordt naar beneden getrokken.

Er zijn vele kalenders die aangeven hoe de maancycli verloopt en wat je het beste kunt doen. Vlak voor volle maan kiemen zaden het beste, dat is dus een goede zaaitijd. Het schijnt dat planten meer sap bevatten wanneer ze de dagen voor volle maan worden geplant. Na volle maan worden de stengels houteriger.

Tuinieren en de maan

Wanneer je zelf groenten kweekt ben je bewust van de seizoenen en invloeden van de natuur. De grondsoorten, het weer, wat er wel en niet bij elkaar kan staan en de uitputting van de grond na een jaar. Het wisselen van gewassen en rekening houden met de standplaats is normaal wanneer je zelf groente kweekt.

De meeste onder ons zullen hierbij geen rekening houden met de stand van de maan. Maar invloed heeft het wel. In de biodynamica wordt alle kracht gebundeld om elk stukje land te verbeteren. In het woord biodynamica zit de biologische wereld en zijn dynamiek, de voortdurende verandering.

Niets blijft onveranderd, alles is continu in beweging. Planten en bomen maken een verandering door met de seizoenen, ze bloeien, dragen vruchten en sterven. Sommige planten verdwijnen geheel om het volgende seizoen gewoon weer tevoorschijn te komen. Begin eens met observeren van de natuur, jezelf en de stand van de maan en kijk vervolgens wat je ziet voelt en hoort. Zo zal je steeds meer bewustwording krijgen van het ritme van de natuur en de invloed op alles om je heen.

 

Bronnen:

Biodynamisch tuinieren, Hilary Wright

Copyright © Sandra Voetelink