• De Kracht van Kruiden

De helende werking van wandelen. Wat is het geheim?

Heb jij ooit gehoord van bilaterale therapie? Waarschijnlijk niet. Maar misschien wel van EMDR. Een therapievorm waar het verwerken van trauma's centraal staat. Hoe wandelen ditzelfde effect kan hebben, leg ik uit in dit blog. .

Wandelen vinden de meeste mensen heerlijk. Het is ook makkelijk en je kan het overal doen. Maar wist je dat het ook helend werkt? En daar hoef je geen lange wandeltochten naar Santiago de Compostella voor te maken. Regelmatig 3 tot 5 km wandelen is al genoeg. In de stad, park of de natuur. Natuurlijk heeft wandelen in de natuur wel voordelen. 

De natuur en blote voeten

De natuur heeft een helend effect. De energie die je voelt van de zee, de duinen of het bos, de kracht van de aarde. Loop je dan ook op blote voeten, dan ben je direct verbonden met de energie van de aarde. Dit heeft een extra positief effect op jouw gezondheid. Meer weten over de positieve werking van aarden?

Bostherapie

In Japan bestaan er veel bostherapeuten. Shinrin-yoku is een ervaring die wordt omschreven als bostherapie. Het gebruik van zintuigen staat centraal. Je wandelt langzaam, haalt diep adem en kijkt rustig om je heen. Je ruikt, kijkt en luistert. Het is aangetoond dat de cellen die een grote rol spelen bij je immuunsysteem positief worden geactiveerd. Dit effect blijft tot zeven dagen zichtbaar in je bloed. 

Mijn inzicht

Ook ik merk het positieve effect van wandelen en maak er vaak bewust gebruik van. Als ik ergens mee zit en ik kom er niet uit, ga ik of schrijven of wandelen. Na ongeveer een half uur kom ik tot rust en heb vaak het probleem verwerkt. Ik krijg inzicht door de combinatie van wandelen, maar praat soms ook met mijzelf.

Het voordeel van hardop praten is dat je niet in je hoofd blijft zitten. Je benoemt het probleem, waardoor je niet meer in kringetjes blijft ronddraaien. En al wandelend kom je tot inzicht. De voordelen van fysiek bezig zijn stimuleert het verwerkingsproces. 

Laatst moest ik denken aan een boek 'loop je zorgen uit je lijf' van Thom Hartman (2008). In zijn boek legt hij uit waarom wandelen zo goed is en wat er gebeurd in je lichaam. In dit blog geef ik een beknopte weergave.

Bilaterale therapie

Jouw lichaam is een slim geheel die zichzelf kan helen. Alleen zijn we dit vergeten en leggen we onze gezondheid vaak in handen van doktoren. Natuurlijk is dat vaak heel goed, maar we moeten ook niet vergeten hoeveel we zelf kunnen. Autonomie, dus zelf verantwoordelijkheid nemen, is een belangrijke stap in een genezingsproces.

Emotionele genezing

Emotionele genezing gaat over het helen van trauma's groot of klein die iedereen in zijn leven opdoet. Veel onderzoekers gaan ervan uit dat tijdens de remslaap (rapid eye movement, waar tijdens de slaap de ogen snel heen en weer bewegen) de meeste gebeurtenissen (en trauma's/pijnlijke gebeurtenissen) verwerkt worden.

Wanneer een gebeurtenis te heftig is dan wordt het trauma in ons onderbewustzijn begraven (wat Freud verdringing noemde).

Bij een vergelijkbare situatie reageer je alsof er gevaar dreigt, inclusief de bijbehorende gevoelens en fysiologische reactie van je lichaam.

Ook gebeurenissen uit de kindertijd kunnen op deze manier doorwerken in de rest van je leven. zonder dat jij jezelf bewust bent van dit effect. 

De helende werking van wandelen

Het mechanisme wat helend werkt is de ritmische bilaterale stimulering van het lichaam. Deze afwisselende of bilaterale beweging zorgt ervoor dat zenuwimpulsen met een specifieke snelheid en frequentie kruiselings heen en weer gaan van de linker-naar de rechterhersenhelft.

Dit brengt een integratie teweeg van de 'denk' functies van de linkerhersenhelft met de 'gevoels' functies van de rechterhersenhelft en de hersenstam. Deze integratie is noodzakelijk om een trauma emotioneel en geestelijk te kunnen genezen.

Verschillende therapieën zijn op dit mechanisme gebaseerd zoals EMDR en EFT.

EMDR en EFT 

Bij EMDR (eye movement desensitisation ande reprocessing) therapie wordt gebruik gemaakt van de links-rechts-stimulering om een trauma te genezen. Ook bij EFT (emotional freedom technique) wordt er gebruik gemaakt van de stimulans van links en rechts. Nu alleen door het geven van tikken links en rechts op het lichaam.  

Wandelen is daarentegen eenvoudig, gratis en heeft extra voordelen van de energie van de natuur.

Geef het door, de beste dingen in het leven zijn gratis!

Hoe het werkt

Je gaat wandelen en neemt het trauma (gebeurtenis of probleem) groot of klein, in gedachten. Je voelt daarbij de emoties en geeft dit een cijfer. Tijdens het wandelen hou je het beeld, de gedachten en het gevoel aan het incident in beeld.

Je gaat verder met wandelen, loop lekker door, stop niet en luister geen muziek. Gebruik de juiste kruisloop. Dus je wandelt met ontspannen armen die je rustig naar voren en achter zwaait. (denk hier vooral niet teveel over na :-)

Dit is alles wat je hoeft te doen, tijdens het wandelen zal je gaan ervaren dat je probleem lichter wordt en er andere gedachten in je opkomen. Uiteindelijk zal het probleem verdwijnen. Na een minuut of 20-30 afhankelijk van de zwaarte van het trauma. Het kan ook langer duren, maar dan ga je de volgende dag weer op pad. Zorg ervoor dat je minimaal drie kwartier wandelt.

 De stappen:
  1. Definieer het probleem. Dit kan groot of klein zijn.
  2. Laat het verhaal naar boven komen. Je gedachten hierover en je gevoel. Je kan eventueel een cijfer geven aan de heftigheid van het probleem.
  3. Ga wandelen met het probleem. Wandel minimaal een half uur tot drie kwartier.
  4. Bemerk hoe het probleem verandert. Vervaagt het verhaal? Krijg je meer inzicht? Kan je het een plek geven?
  5. Veranker de nieuwe toestand.

Het Is eenvoudig en iedereen kan het. Je kan alleen wandelen, in stilte of juist hardop pratend, met een vriend of vriendin, maar natuurlijk kan je ook samen met een coach gaan wandelen. Doe vooral wat bij jou past.

 Als afsluiting nog een mooi verhaal wat ik jaren geleden eens in een workshop kreeg. 

 Een mooi verhaal

 Er was eens, in een ver warm land, een man die heel veel gezondheidsklachten had.

Hij had een hoge bloeddruk, zijn gewrichten deden hem pijn, hij was veel te zwaar en had voortdurend last van zijn maag en ingewanden.

Omdat hij een druk leven leidde en nergens tijd voor had, had hij een dokter uitgezocht (weliswaar ver weg) die goed stond aangeschreven. Hij belde op om om zo snel mogelijk een afspraak te maken.

Helaas had de dokter pas over 6 weken tijd. , maar dit kwam volgens haar goed uit, want dan kon de man intussen wat voorbereidingen treffen.

Zij adviseerde de man om terstond op weg te gaan, te voet, en een pannetje mee te nemen om dagelijks een speciale soep in klaar te maken, als eten voor onderweg. Daarnaast mocht hij zoveel water drinken als hij wilde.

Mopperend pakte de man zijn spullen en ging op pad. Al gauw begonnen zijn voeten pijn te doen en raakte hij buiten adem van inspanning. Na een paar uur hield hij het dan ook voor gezien en begon vloekend zijn soepje te koken boven één van de vuurtjes langs de weg, waar anderen ook gebruik van maakte.

Na het eten rolde hij zich in zijn slaapzak en viel in slaap. De volgende dag kwam hij kreunend en steunend overeind, waste zich, dronk zijn water en vervolgde zijn weg. Onderwijl dacht hij aan alle zaken die hij misliep en werd steeds chagrijniger.

Zo gingen een aantal dagen voorbij, waarin zijn lichaam intens pijn deed en ongemak gaf: hij had last van hoofdpijn en misselijkheid en kreeg ook nog eens diarree.

Maar geleidelijk voelde de man dat het iets lichter begon te worden. Hij kon langer lopen en de pijn en de kortademigheid verminderden.

Nu zag hij ook anderen die net als hij onderweg waren, en viel het hem op hoe mooi het om hem heen was. Hij begon te neuriën en maakte af en toe een praatje.

Geleidelijk begon zijn lichaam licht en opgewekt te voelen, hij sliep prima en allerlei naargeestige gedachten verdwenen. Met kwieke pas bereikte hij na 6 weken de praktijk van de dokter. Hij besefte dat zijn reis zijn behandeling was geweest en na een groet ging hij terug naar huis.

 Bron: onbekend.

Wandel coaching

Ben jij op zoek naar meer balans in je leven? Loop jij regelmatig tegen dezelfde patronen aan? Wil je weten welke stappen je kan nemen om hieruit te komen? Dan is wandelcoaching misschien iets voor jou. Buiten, in de natuur en actief!

Ontspanning, afgewisseld met beweging en gesprekken zet jou letterlijk en figuurlijk in beweging.

Nieuwsgierig of dit wat voor jou is? Lees hier meer over mijn aanbod.

Heb je vragen, je kan altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Veel balans gewenst!

Bron: Thom Hartmann, loop je zorgen uit je lijf, 2008.

Meer lezen?

Klaproos: Geeft jou vrijheid en energie! (inclusief tips hoe je dit bereikt)

Leer meer over de twee belangrijkste energiebronnen! De symboliek van malva helpt daarbij. 

Copyright © Sandra Voetelink