• De Kracht van Kruiden

Leer meer over de twee belangrijkste energiebronnen. De symboliek van Malva helpt daarbij!

Malva leert ons hoe wij onvoorwaardelijk kunnen geven zonder op te branden. De vraag is, welke energiebronnen kunnen we dan gebruiken? Om te kunnen geven is het noodzakelijk om jouw energie steeds aan te vullen. Zo blijf jij in balans, zoals yin en yang. Malva geeft oneindig zonder zichzelf te verliezen en verwacht niets terug. In dit blog vertel ik meer over de twee belangrijkste energiebronnen die er zijn.

Van horizontale verbinding naar verticaal verbonden (met de aarde en het licht)

Bomen en planten zijn goed geaard. Ze halen hun energie uit de aarde en van het licht. De natuur zorgt goed voor zichzelf en blijft opgeladen. Dat is ook de reden dat wij ons beter voelen als we in de natuur zijn. Je voelt de rust en je ontvangt de energie. Precies datgene wat wij willen.

Waarom kunnen we dit dan niet zelf? Wat is het geheim van de natuur?

De twee energiebronnen

In onze aardse werkelijkheid zijn we vaak horizontaal verbonden. Met anderen en de omgeving. We zijn afhankelijk van onze identiteit, uiterlijkheden en andere mensen. Ons werk, school, sport, vrienden, familie, kinderen, relatie, huis, auto, en ga zo maar door. Maar wanneer één of meer van deze factoren wegvallen, kunnen we onszelf kwijtraken. Soms met een depressie of burn-out als gevolg en heb je jaren nodig om te herstellen.

Door deze afhankelijkheid van de omgeving, maak jij ook (onbewust) keuzes op deze gronden. Je bent horizontaal verbonden. Het geeft echter niet het echte geluk en de (innerlijke) rust. Je wordt beïnvloed en blijft vaak zoeken. Opnieuw in de omgeving, dus naar buiten gericht (teveel yang).

Het is niet wie jij bent! Jouw kern, los van alle uiterlijkheden, daar gaat het om.

Door de weg naar binnen te nemen (yin), kom jij al jouw overtuigingen, normen en waarden tegen. De weg naar binnen, met als doel innerlijke rust, gaat langs het afbreken van oude patronen. Waarom doe jij wat je doet en is dit wat echt bij jou past? Deze weg brengt je uiteindelijk naar jezelf en wie jij echt bent.

Jouw ego (je denken, identiteit, pijnpunten) wil zich echter graag vasthouden en vindt het eng om los te laten. Loslaten voelt alsof je in een schijnbare leegte stapt. Uiteindelijk geeft die stap juist heel veel energie en vrijheid.

de beschikbare energiebronnen: de aarde en het licht

Op deze plek vind je rust. En hoef je alleen maar naar jezelf, jouw intuïtie, te luisteren. Van horizontaal verbonden ben je langzaam naar een verticale verbinding gegaan. Je leert om jouw energie continu aan te vullen via de aarde en het licht (het universum).

Ben je goed verbonden met het licht, dan luister jij naar de roep van jouw hart (en ziel). Ben je goed verbonden met de aarde? Dan maak jij jouw plannen waar. Beide energieën zorgen voor de juiste balans in lichaam en geest, de Qi zal vrij kunnen stromen en het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam werkt optimaal.

Hoe maak je contact met deze energiebronnen?
De aarde
 • Ga veel naar de natuur (of in elk geval naar buiten)
 • Ga veel (alleen) wandelen.
 • Loop als het kan op blote voeten. (Combineer deze bovenste drie, bijvoorbeeld op het strand)
 • Beweeg voldoende; dansen, yoga, zwemmen, fietsen. (alles wat jou plezier geeft)
 • Geef aandacht aan je voeten (en je lichaam), voel de energie naar beneden gaan.
Het licht
 • Heb vertrouwen in een goede uitkomst. (laat de controle los)
 • Vertrouw op je gevoel en intuïtie, maak contact met je hart. (adem rustig in en uit en voel)
 • Maak stappen die jij voelt te moeten nemen, doe het zonder de uitkomst te weten.
 • Ga mediteren, doe ademhalingsoefeningen, luister naar je ingevingen, verlangens en wensen.
 • Leef in het moment, laat de toekomst los, doe wat nu goed voelt.
 • Doorleef jouw emoties, laat ze toe en geef het verleden een plek.

Malva kan jou ondersteunen in dit proces.

Malva Sylverstris (groot kaasjeskruid)

De Nederlandse naam van Malva is kaasjeskruid. Hij heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis van de vrucht met een edammer kaasje. De latijnse naam Malva betekent in het Latijns 'zacht'. De plant heeft een verzachtende (yin) werking.

De Chinese geneeskunde

Malva is een uitbundige bloeier en geeft veel bloemen. Het is een twee- tot driejarige plant. Het is een plant die van mensen houdt. Hij zaait makkelijk uit. Heeft een lichtbehaard blad wat duidt op werking op de huid en slijmvliezen. De wortel zit diep in de grond, met een penwortel. Hij is moeilijk te verplanten en heeft een aardende werking.

Hij heeft ronde bladeren en dit geeft yinkracht. Hij geeft veel bloemen en behoudt daarbij zijn energie, door de de diepe penwortel haalt hij kracht uit de aarde.

Deze symboliek geeft aan dat je alleen kan geven wanneer je zelf goed geaard bent, zo laad je jouw batterij elke keer opnieuw op. Zonder jezelf te verliezen, blijf je in jouw kracht. Je kan dan onvoorwaardelijk geven vanuit het hart.

De roze kleur duidt op een brede werking. De werking wordt verzacht omdat het een mengeling is van meer kleuren. Rood staat voor energie en werkt op het hart en bloedvaten. Blauw is kalmerend en werkt op de nieren en geeft ook harmonie aan het zenuwstelsel en het hoofd. En wit werkt verzachtend en kalmerend op de vrouwelijke organen.

De plant en de mens

Malva Sylvestris (groot kaasjeskruid) is goed voor mensen die verkrampt en verhard zijn, door steeds maar te geven en daarvoor iets terug te verwachten, wat niet gebeurd, raken ze verbitterd. Hierdoor stagneert de doorstroming van Qi.

Malva zorgt ervoor dat alles weer gaat stromen. De plant geeft onvoorwaardelijk zonder zichzelf te verliezen. Hij kan geven vanuit het hart doordat hij verticaal verbonden is met de aarde en het licht. Mensen die geven om te ontvangen zullen altijd teleurgesteld raken, en kunnen verbitterd raken omdat ze niet krijgen wat ze willen. Anderen kunnen jou echter nooit geven wat je wilt. Dat moet je zelf doen.

De geneeskrachtige werking van Malva

Malva is goed voor de luchtwegen, slijmafvoerend en ontstekingsremmend. Verzacht verharde bronchiën. Ook voor de spijsvertering is het slijmvliesherstellend. En ontstekingsremmend. Positief voor de huid, de urinewegen en vrouwelijke organen.

Door de slijmstoffen in de plant werkt het verzachtend en is het goed voor irritatie bij verkoudheid, hoest en keelontsteking. Ook bij spijsverteringsklachten.

Malva Sylvestris werd heel lang gezien als een belangrijk medisch kruid. Het heeft een brede werking en is geschikt voor vele kwalen. Het is goed in theemengsels, tegen hoest en andere aandoeningen van de longen.

Gebruik in de keuken

De thee van Malva is lekker en goed te drinken. Je kan het combineren met andere kruiden zoals, tijm, salie en vlier bij keelklachten of luchtwegproblematiek.

De bloemen en bladeren worden gebruikt in salades of verwerkt in andere gerechten. Van mei tot augustus kan je de bloemknoppen eten, of de groene vruchten in augustus en september. Vanaf september kan je de wortel eten.

Hele fijne zomer (en vakantie) gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019

Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischaier e.a., 2014

De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, chinherbs

 

Copyright © Sandra Voetelink