• De Kracht van Kruiden

Depressie of sombere gevoelens? Zoek verbinding met jezelf en alles gaat weer stromen

Wie ben jij nu de maatschappij er heel anders uit gaat zien? Een identiteitscrisis of depressie ligt op de loer wanneer jouw omgeving (en/of jouw rol in het geheel) heel sterk verandert. Angst voor de dood zorgt ervoor dat we geconfronteerd worden met onszelf en onze sterfelijkheid. Hoe reageer jij? Welke gevoelens komen naar boven en hoe ga je ermee om? Afscheid nemen, om welke reden dan ook, vraagt om een rouw proces. Maar hoe pak je dit aan?

Het is de kunst om te leren in het nu te zijn, alleen aan vandaag te denken. Te voelen wat je wilt en mee te gaan in de flow van het leven. Maar daarnaast wel je angsten en andere gevoelens aan te kijken, te doorvoelen, naar te handelen en los te laten. Best een uitdaging. Nu we minder afleiding hebben kunnen er veel gevoelens naar boven komen.

Ontmoet de duisternis in jezelf

Eén van de boeken die mij heel veel heeft gebracht en geleerd heeft over emoties is het boek 'de ontknooping' van Marinus Knoope. In zijn boek ontrafelt hij het geheim van emoties, wat ze jou vertellen en hoe we ermee kunnen omgaan.

Elke emotie heeft een tegenovergestelde emotie en wil jou iets vertellen. Maar wel alleen als je jezelf durft open te stellen en deze emotie volledig durft te omarmen. Hij geeft aan om de emotie die je dwars zit uit te spelen, dus te gaan overdrijven. Er helemaal in op te gaan en alles wat je voelt toe te laten. Zo ga je de diepte in, maar kan je het uiteindelijk ook doorvoelen en loslaten.

Depressieve gevoelens komen voort uit 'de zin van het bestaan kwijt zijn'. Er helemaal even geen zin meer in hebben. De oplossing ligt niet in het onderdrukken van deze emotie, maar er naartoe gaan. Het duister in jezelf opzoeken. Tijdens de zoektocht naar het duister in jezelf vind je na enige tijd juist de zin en betekenis van het bestaan.

In dit proces zal je de volgende fases doorgaan:

rouwverwerking

Dit proces kun je inzetten voor elke vorm van afscheid en rouwverwerking.

Veerkracht

Wat kunnen we leren van mensen die langdurig opgesloten zaten en hebben laten zien over veel veerkracht te bezitten? Ze hebben geleerd om met de dag te leven. Ze wisten dat ze geen invloed hadden op het eindresultaat en minimaal op het proces. En hebben zich daaraan overgegeven, maar tegelijkertijd niet opgegeven. Ze keken waar ze wel invloed op hadden en keerden met hun aandacht naar binnen.

Daarnaast zorgden ze voor ritme in hun dag en zochten verbinding met hun omgeving zover dit kon. Ze overstegen de dualiteit, goed en slecht, en zagen dat er in elk verhaal een waarheid school. Ze leerden hun lot omarmen en er het beste van te maken, ze hadden geen keuze.

Hetzelfde zie je vaak gebeuren in het proces naar ouderdom en/of overlijden.

Jung stelde deze ontwikkeling voor als het individuatie proces:

Individuatie is een begrip uit de jungiaanse psychoanalyse. Volgens Jung gaat het om een groeiproces, volwassen worden, waarbij de mens zich bewust wordt van zijn uniekheid tegenover andere mensen. Uit het individuatieproces ontstaat het "Ik" of "ego" .Het doel van individuatie is zichzelf te leren kennen, wat leidt tot zelfverwerkeling. Ook wel gezien als bewustzijnsverruiming. Wat heel belangrijk bij de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Het gaat om de interactie tussen IK en BEN. Het proces van manifesteren, uiterlijke ontwikkeling, naar ZIJN, innerlijke ontwikkeling. Dit kun je zien in verschillende fases. In de dag en nachtcyclus, de maan(d) cyclus, maar ook in je hele levenscyclus. Van geboorte tot de dood.

"Dit individuatieproces beantwoordt eigenlijk aan de natuurlijke loop van het leven, waarin het individu datgene wordt, wat het altijd al was."
— C.G. Jung: Archetypen p.54

Van loslaten naar vrijheid

Het leven is een continu proces van afscheid nemen. Als je dat hebt geaccepteerd en volledig kan omarmen, dan ben je vrij. Vrij voor de angst wat de toekomst brengt en heb je geleerd om los te laten wanneer dit nodig is. Je overwint daarbij ook de angst voor de dood en leeft in het nu. Waar je geen invloed op hebt, laat je los. Je laat het leven zijn natuurlijk verloop, wat niet wegneemt dat je elke dag keuzes maakt die jouw leven verder beïnvloed.

Wat ligt er in jouw invloedssfeer? Wat wil jij? Voor jezelf en jouw naasten? Gezondheid, liefde en verbinding zijn belangrijke waarden. Het eerste bereik je door je weerstand te verhogen en de stress te verlagen. Lees hier meer over in mijn blog: Blijf rustig in een stressvolle periode en verhoog je weerstand met deze tips!

Het tweede, liefde en verbinding, kun je vooral richten op jezelf. Zoek verbinding met jezelf, keer naar binnen, naar wat je voelt en wilt. En kom er op deze manier achter wat echt belangrijk is in jouw leven. Wat zijn jouw belangrijke waarden? Tips die hierbij kunnen helpen vind je in deze blog.

Een plant die in dit hele proces kan ondersteunen is Sint Jans kruid. Hij lost vastzittende energie op en laat het opnieuw stromen.

Sint Janskruid

Sint Jans kruid oftewel Hypericum perforatum heeft gele bloemen. Deze gele bloemen bevatten rood pigment wat wijst op het vermogen wonden te genezen en bloedingen te stelpen. Rood geeft verder aan dat het een werking heeft op het hart.

De grootste werking ligt op het mentaal emotionele aspect. Het is zenuwsterkend bij zenuwuitputting spanningen onrust en depressie. Het reduceert winterdips, bevordert slaap en concentratie.

Het is wel noodzaak dat je het plantje langere tijd gebruikt voordat je verbetering ervaart. Anders dan bij reguliere medicijnen duurt het weken tot maanden. Geef het de tijd dus.

Voor kinderen kan het ook goed ingezet worden. Zeker bij hyperactieve kinderen of juist kinderen met een geblokkeerde energie. Het geeft rust aan rusteloze kinderen. 

Het lost naar binnen gaande boosheid op en daarmee de stagnatie van energie. Alles gaat weer beter stromen.

De plant en de mens

Sint Jans kruid houdt van droge zonnige plaatsen. De blaadjes slaan veel zonnekracht op. Het past bij een enthousiast type mens. Iemand die snel reageert op prikkels, maar waardoor het zenuwstelsel ook uitgeput kan raken.

Ook het tegenovergestelde type mens hoort bij Sint Jans kruid. Iemand die in wezen enthousiast is, maar doordat hij dit niet kan uiten star en neerslachtig is geworden. Sint Jans kruid maakt dit los en lost deze stagnatie op. Ook ouderen die depressief zijn en kouwelijk zijn gebaad bij dit mooie plantje.

De geneeskrachtige werking

Sint Jans kruid is heel breed in te zetten. De belangrijkste invloed ligt op het zenuwstelsel. Het is kalmerend en versterkend.

Het stimuleert de bloedsomloop en heeft verwarmend effect op koude voeten en handen. Ook bij spierpijn en gewrichtsaandoeningen. Het geeft doorstroming bij de klieren, werkt kalmerend op de spijsvertering.

  • Spijsvertering: bij maag en darmontstekingen in te zetten, beschermt de lever tegen gifstoffen.
  • Positieve werking op de bloedsomloop, verlaagt de bloeddruk en zwakte van de haarvaten.
  • Vermindert zenuwpijnen, en is ook in te zetten bij fibromyalgie.
  • Het werkt goed bij het verbeteren van de weerstand en het afweersysteem.
  • Het wordt ingezet bij bedplassen van kinderen.
  • Ook bij zware en onregelmatige menstruatie in te zetten.
  • Als olie te gebruiken om te masseren. Verzacht pijn en versnelt genezing.
  • Verder bij ischias, gordelroos, brandwonden, spataderen, zweren en zonnebrand.

Contra-indicatie

Houdt bij Sint Jans kruid rekening met de werking op andere medicijnen. Sint Jans kruid werkt sterk helend en dit kan andere stoffen in het lichaam teniet doen. Zoals het gebruik van de pil, antidepressiva en chemotherapie.

Het is dus een kruid om in te zetten voordat je aan reguliere medicijnen begint.

Thee

De thee van Sint Jans kruid is lekker. En kan langdurig gebruikt worden. Het bevordert een gezonde nachtrust en helpt om innerlijke onrust te verminderen. Het heeft invloed op wisselende stemmingen en geeft rust.

Laat de kruiden vijf tot tien minuten trekken en gekookt (het liefste iets afgekoeld) water. wanneer je de thee medicinaal wilt inzetten drink je drie keer per dag een kop voor ongeveer drie weken. Mag ook langer maar tijdelijk even stoppen geeft het lichaam even de tijd om zelf de balans te vinden. 

Veel ontspanning en rust gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

De ontknooping, over de helende rol van ongewenste emoties, Marinus Knoope, 2009

De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010

Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

 

 

Copyright © Sandra Voetelink