• De Kracht van Kruiden

De winter zonnewende, het omslagpunt naar nieuwe balans in 2020

De winter zonnewende is het feest van het licht. Dit jaar om precies te zijn op zondag 22 december om 05:19 uur. De zonnewende staat voor een omslagpunt. De terugkeer van het licht. Onze voorouders vierden dagen feest en de rituelen hebben allemaal met de terugkeer van het zonlicht te maken. Het hele leven op aarde is afhankelijk van de zon. De terugkeer van de zon geeft aan dat de natuur weer tot bloei komt. Niet alleen de natuur maar ook ons persoonlijke leven komt weer tot bloei. We starten een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Het jaar 2020 wordt het jaar voor een nieuwe balans. We gaan onze aandacht verleggen van 'altijd druk' naar meer rust en ontspanning.

Yin en Yang

De kracht van de vrouwelijke energie komt meer tot bloei. Vrouwelijke energie behoort niet alleen aan vrouwen, maar hebben we allemaal in ons.

Mannelijke energie staat voor actie en doen, manifesteren. Het is een energie die naar buiten gericht is. Vrouwelijke energie staat voor rust en naar binnen keren, meer luisteren naar je intuïtie en gevoelens. Het gaat om de balans in jezelf tussen beide energieën.

Vrouwelijke energie is yin en mannelijke energie is yang. In beide energieën ontspringt de andere energie. Zo blijf je in evenwicht. Zorg voor voldoende tijd alleen, waar je tot rust komt en aandacht geeft aan jezelf. Daarna verbind je jezelf weer met de buitenwereld. Het evenwicht vindt plaats door een wisselwerking van beide energieën in jezelf.

Gezonde balans

De gezonde vrouwelijke energie is naar binnen gericht, luistert naar gevoelens en intuïtie en vanuit deze staat helpt de innerlijke mannelijke energie om te manifesteren in de buitenwereld. De gezonde mannelijke energie is daadkrachtig en kan manifesteren vanuit zijn innerlijke vrouwelijke energie, intuïtie en gevoel. In de westerse wereld zijn we gewend ons teveel naar buiten te richten en weinig aan innerlijk werk te doen. Je ervaart balans wanneer jouw mannelijke en vrouwelijke energie in evenwicht is. Dit is een doorlopend proces en verandert met het ritme van de dag, maand en jaar. 

Balans herstellen

Problemen of klachten worden niet opgelost in je buitenwereld. Kijken naar jouw innerlijke wereld geeft inzichten. Met behulp van voldoende rust en stilte, genoeg gezonde beweging, het liefste in de natuur en meditatie. Daarnaast gezonde voeding en eventueel aangevuld met geneeskrachtige kruiden.

Teveel activiteit leidt uiteindelijk tot oververmoeidheid. Om balans te houden zal je dus tot rust moeten komen. Het streven is om dit evenwicht te houden zonder eerst uit balans te zijn.

Om yin en yang in evenwicht te houden zal je meer naar binnen moeten keren. Niet alleen je binnenwereld maar ook jouw uiterlijke wereld zal meer in balans moeten komen. Gelukkig zijn er al veel veranderingen gaande in de maatschappij en wordt de noodzaak om meer te ontspannen steeds vaker gehoord.

Innerlijke balans

Jouw gedrag is afhankelijk van innerlijke processen. Stel jezelf de eens volgende vraag: wat zijn jouw overtuigingen en waar komen ze vandaan? Vaak ontstaan overtuigingen in je jeugd. Je hiervan bewust worden is helend. Het geeft je veel inzichten naar de oorsprong van jouw gedrag.

Ook jouw gedachten, gevoelens en sociale omgeving spelen een grote rol. In welke omstandigheden jij je bevindt zegt iets over jezelf. Wat is de wisselwerking met relaties om je heen en welke lessen zitten erin. Wat zie jij in je buitenwereld? En wat zegt dit over jezelf? De ander spiegelt jou wat je zelf vaak niet ziet. Het is jouw pijn, jouw overtuigingen. Behandelt een ander jou niet zoals je wilt, keer dan eens naar binnen. Geef eerst aandacht aan jezelf. En geef jezelf wat je wilt ontvangen van de ander.

Inspanning versus ontspanning

Een goede verhouding tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om lichaam en geest in balans te houden. Voldoende beweging, maar zeker ook voldoende rust. Neem dan ook echt rust, richt de aandacht op jezelf, verlaag je hartslag en adem rustig in en uit.

Voldoende slaap zorgt voor herstel van je lichaam. Vooral slaap van goede kwaliteit, dus inclusief een diepe slaap. Wanneer je lange tijd te actief bent geweest, fysiek of mentaal, dan raakt je lichaam zo verstoord dat slapen niet meer goed lukt. Je energie stroomt niet meer goed door en je uiteindelijk krijg jij te weinig energie.

voeding en kruiden

Een groot deel van jouw gezondheid wordt bepaald door wat je eet. Voeding heeft invloed op processen in je hele lichaam. De innerlijke balans of disbalans van je hormoonhuishouding, darmflora en hersenen. Wat je eet, maar ook hoe jij denkt en welke gevoelens je hebt heeft invloed op dit hele proces.

Ben je eenmaal goed uit balans, dan neem je vaak geen tijd meer om gezond te eten. Je eet te snel, even tussendoor, ongezond of helemaal niet meer. Dit zorgt voor extra stress in je lichaam. Wat niet erg is bij een gezond lichaam, maar wel als er disbalans is. Goede voeding zorgt dan voor rust in je lichaam. Geneeskrachtige kruiden kunnen hierbij ondersteunen.

Zoek het met herstel dus niet buiten jezelf, maar neem zelf verantwoordelijkheid. Het draait om jou en jouw kracht. Pas dan kun je geven aan anderen en niet andersom. Dan raakt je energie op, raak je overspannen of burn-out. En heeft een ander niets meer aan jou. Alles draait om het vinden van het juiste evenwicht en een goede stroming van jouw energie.

Een heel mooi 2020 toegewenst en een fijne jaarwisseling!!

Meer lezen:

Yin en yang, harmonie in lichaam en geest.

Tao de weg naar gezondheid en evenwicht

Bronnen:

www.praktijk-hartkracht.nl

In mijn praktijk staat het bevorderen van jouw gezondheid en het vinden van evenwicht centraal. Mijn werkwijze is gericht op het stimuleren van jouw zelfhelend vermogen. Door middel van coaching op verschillende vlakken ga je aan de slag om de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen.

Copyright © Sandra Voetelink