• De Kracht van Kruiden

Meidoorn heeft een boodschap: het uiten van emoties versterkt je hart!

Leren om je gevoelens te uiten en kwetsbaar te zijn, zorgt ervoor dat jouw hart en lichaam kalmeert. Onrust verdwijnt. Dit versterkt jouw gezondheid en maakt je krachtig. Openheid en kwetsbaarheid geven dus juist kracht. Altijd sterk zijn en doorgaan (teveel yang), is in sommige situaties handig, maar om vooruit te komen (en niet te blijven hangen in dezelfde patronen) zal je aan de slag moeten gaan met jouw emoties en pijnpunten, dus naar binnen moeten keren.

Yin en Yang in balans

Yin en yang zijn twee tegengestelde krachten die in elkaar overgaan en elkaar versterken. Yin is de vrouwelijke energie, yang de mannelijke energie. Yang richt zich naar buiten, yin naar binnen. Balans krijgen in beide energieën geeft rust.

Wanneer jouw energie teveel naar buiten gericht is (teveel yang), dan ben je altijd bezig. Jouw omgeving is bepalend voor je gedrag en je hebt moeite met het nemen van rust. Op deze manier neem je geen of te weinig tijd voor wat er innerlijk bij jou speelt. Gevoelens en gedachten zijn vaak onbewuste patronen, waardoor jij je laat leiden.

ooJouw energie naar binnen richten (yin), zorgt ervoor dat jouw innerlijk meer aandacht krijgt. Je leert voelen waar jouw pijnpunten zitten en krijgt meer inzicht in de patronen van jouw gedachten en gevoelens. Onderzoek doen naar de oorsprong van jouw emoties (en deze ook toelaten) werkt helend.

Het gekwetste kind

Vrijwel iedereen is op enige wijze gekwetst in zijn jeugd. Bewust of onbewust, in grote of kleine mate. Soms zijn het alleen al familiepatronen (traumatische ervaringen, geheimen of gewoonten) die doorgegeven worden. Pijnpunten die al vele generaties in stand worden gehouden en een belangrijke rol spelen in jouw familie.

Van deze patronen ben jij je vaak niet bewust, of ga je pas veel later in je leven zien. Het zijn vaak patronen die je heel lang als 'normaal' beschouwd, maar waar je wel, in meer of mindere mate, last van hebt. Vaak heb je horen zeggen 'zo zijn wij nu eenmaal', of 'dat hebben we allemaal in de familie'. Zien dat je deze patronen kunt doorbreken is de eerste stap.

Het heeft jouw gedrag en keuzes die je maakt (en gemaakt hebt) in je leven, onbewust beïnvloed. Gelukkig kan je dit proces stoppen, oplossen en omdraaien.

Dit helingsproces gebeurt in jezelf. Maar iedereen die in verbinding staat met jou, en dit toelaat, wordt hierdoor beïnvloed. Jouw familielijn en degene in jouw omgeving die mee willen veranderen. Jezelf ontwikkelen en helen blijft natuurlijk een vrije keuze.

Verbondenheid

Wij zijn allemaal onderling verbonden. Tussen families, vrienden en relaties die we in ons leven aangaan, lopen energetische verbindingen die we niet zien.  Sommigen zijn blijvend, anderen zijn tijdelijk (voor korte of langere tijd). Elke verbinding leert ons iets over onszelf.

Je trekt mensen aan die op dezelfde energiefrequentie zitten. Ze hebben dezelfde thema's in hun leven, onbewuste problematiek, of juist tegengesteld aan die van jou. Met als doel om elkaar een spiegel voor te houden en zo van elkaar te leren, te helen en groeien.

Nu gebeurt het vaak in relaties of vriendschappen dat één van beide sneller groeit. Hierdoor ontstaat een disbalans in de energieoverdracht. Je begrijpt elkaar niet meer, want je zit letterlijk op een ander level. Toch blijf je elkaar spiegelen tot jouw les geleerd is en één van beide (of allebei) loslaat.

Het loslaten van familiepatronen, relaties en vrienden die niet meer met jou resoneren kan een moeilijk en pijnlijk proces zijn. Van sommigen zal je definitief afscheid nemen, met anderen is dit tijdelijk. Loslaten lukt alleen als de lessen geleerd zijn en de pijn genoeg is geweest. De ziel wil verder om te groeien.

Emoties verwerken

Het proces, om bij de kern van jouw ziel te komen (het verwerken van jouw emoties), is een lang proces. Elke keer leer je wat, heb je even rust om daarna weer een nieuwe les te krijgen. Tot je bij de kern van je ziel bent gekomen (of in elk geval dichtbij).

Eenmaal bij je kern, ben je vrij en sta je volledig in jouw kracht. Je blijft rustig in het midden en laat je niet snel meer uit balans brengen door situaties. Soms heel kort, maar je weet snel weer naar het midden te komen. En in plaats van afhankelijk te zijn van jouw omgeving, volg je volledig jouw pad.

Wil je meer lezen over het verwerken van emoties? Lees dan dit blog: Kijk in de spiegel en zoek de passie en blijdschap van jouw hartsenergie

De geneeskracht van Meidoorn helpt jou in dit proces, maakt je sterk, krachtig en kalmeert het hart.

Meidoorn (Crataegus)

Deze mooie struik (of kleine boom) bloeit eind van het voorjaar met witte of roze bloemschermen. Hij geeft hele goede remedies voor hart en bloedsomloop. Door de flavonoïden, crataeguszuren, saponinen, kalium en etherische oliën geeft hij ontspanning aan het hart. Verwijdert de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verbetert. Het hart kan beter functioneren. De spieren en coronaire bloedvaten worden versterkt, de bloeddruk kan dalen en het lichaam komt tot rust.

De Chinese geneeskunde

Crataegus is afgeleid van het woord Kratos, wat krachtig en sterk betekend. Het heeft heel hard hout. Het is een struik en als je hem niet snoeit groeit hij uit tot een boom.

Hij staat solitair, de bloemen zijn wit, wat aangeeft dat hij verzachtend en kalmerend werkt. De rode meeldraadjes geven aan dat hij op het hart en de bloedvaten werkt. De bloemen ruiken heerlijk en dit werkt ontspannend op de shen, de geest.

De doorns steken agressief. Activeert de mannelijke kracht, de daadkracht en energie. En verbetert de doorbloeding.

De plant en de mens

Meidoorn past bij iemand die energiek is maar ook nerveus. Een vurig type, die zichzelf graag op de voorgrond ziet. Snel geprikkeld is en agressief reageert op de buitenwereld. Maar daarachter zit angst verstopt. Hij heeft moeite om zijn gevoelens te uiten en zijn kwetsbare binnenkant te laten zien.

Door je gevoelens voor jezelf te houden kun je uiteindelijk hartproblemen creëren. Het is goed om jezelf te uiten.

Het plukken van de bloemen is een uitdaging, omdat de kans je te prikken aan de doorns aanwezig is. Deze symboliek duidt op een gereserveerde en geprikkelde houding als iemand te dichtbij komt. Meidoorn helpt om het hart te openen en te luchten.

De geneeskrachtige werking

Meidoorn is goed voor hart en bloedvaten, het verbetert de doorstroming, werkt kalmerend en ondersteunt bij hartritmestoornissen en hoge bloeddruk en aderverkalking.

Voor het zenuwstelsel werkt meidoorn kalmerend, helpt bij slapeloosheid, hyperventilatie en is versterkend voor het hele lichaam.

Naar de geneeskracht is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en het heeft bewezen positief effect. Zeker als aanvulling op bestaande behandelingen. Het verbetert de doorbloeding van de hartkransslagader en werkt bloeddrukverlagend.

De plant is ook geschikt voor nabehandeling van een hartinfarct. De positieve werking treedt pas op bij langdurig gebruik. Hij is goed verdraagbaar en heeft geen bijwerkingen.

Het gebruik

Van de bloemen, blaadjes en bessen kan tinctuur gemaakt worden. Het mag gebruikt worden naast gewone hartmedicijnen. (wel altijd in overleg met een arts). Ook de thee geeft positieve resultaten. Drink niet meer dan twee kopjes per dag en breng je arts op de hoogte, wanneer je het medicinaal wilt inzetten.

Van augustus tot september kun je de vruchten oogsten. Verwijder de pit en eet ze rauw of voeg ze toe aan compote. Vroeger werd er ook pap van gemaakt door het te mengen met meel. Van de gedroogde vruchten kan je thee zetten.

De zaden kan je roosteren en als koffievervanger gebruiken. De bladeren kun je rauw eten door een zomerse salade of voor in de kruidenwijn. De bloemen en bloemknoppen kun je ook door salades strooien. Ook de bloemknoppen kun je eten.

De bladeren en bloemen hebben een noot amandelachtige smaak. De vruchten smaken fruitig en zoet.

Veel rust, plezier en een fijne zomer gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen: 

Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019

Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischaier e.a., 2014

De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998

Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, chinherbs

Onderzoeken:

Traditional Herbs: A Remedy for Cardiovascular Disorders https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26656228/

Significance of Hawthorn Extract in General Practice - A Current Positioning] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29974436/

Copyright © Sandra Voetelink