• De Kracht van Kruiden

Chinese geneeskunde: laat verdriet los en heel de energie van je longen

We zitten middenin de winterenergie. In de winter is het tijd om naar binnen te keren, de yin energie is dominant. Dat staat voor rust en loslaten. Kracht opdoen zodat we in het voorjaar weer kunnen bloeien. Om dit te kunnen is het belangrijk dat je de herfst goed hebt afgesloten. Daarna kun je makkelijk verder met alles wat je vorig jaar geleerd hebt. Loslaten en opruimen geeft ruimte voor het nieuwe. Blijf jij echter hangen in het verleden, dan lukt het niet om nieuwe energie te vinden.

Vanuit de Chinese geneeskunde zeggen ze dat jouw metaal-element dan uit balans is. Metaal staat voor de herfst en de bijbehorende emotie is verdriet. Verdriet zit opgeslagen in de longen. Balans creëer je door los te laten en al jouw emoties op te ruimen. De juiste ademhaling en een heerlijk drankje geeft steun in dit proces.

Is er geen goede doorstroming meer van jouw Qi, je levensenergie, dan zet dit zich vast in je organen. De organen die bij het element metaal horen, zijn de longen en dikke darm. Klachten zijn dan ook gerelateerd aan de longen zoals, bronchitis, astma, hoesten of hooikoorts. Ook problemen met de darmen en voedselintolerantie behoren bij een metaal-element wat uit balans is. Emotioneel gezien heb je moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Metaal is één van de vijf elementen naast water, hout, vuur en aarde. Loslaten is niet altijd makkelijk, zeker wanneer je niet alles meer kan overzien. Je hebt teveel op je bordje en zoekt houvast. Je valt terug in routines en tradities.

Maatschappij

Dit gebeurt niet alleen in onszelf maar ook op macro niveau. Sommige mensen hebben veel moeite met veranderingen en raken in paniek wanneer dit wel gebeurd. Ze worden boos en laten van zich horen, want je pakt hun houvast af. Tradities die soms grote waarde hebben voor de maatschappij. Wanneer de veiligheid verdwijnt, wil men terug naar het bekende. Accepteren dat alles vergankelijk is en verandert helpt om verdriet los te laten. Eerst zal je echter het verdriet moeten voelen, anders zet de pijn zich vast in je lichaam.

Het metaal type

Het metaal element staat voor de herfst, de nazomer. We gaan oogsten wat we gezaaid hebben. We laten los en gaan verder. Deze energie voel je wanneer je afscheid moet nemen en daarna verder gaat. Maar we kennen ook de herfst van ons leven, wanneer we ouder worden en moeten leren accepteren dat het grootste deel van ons leven erop zit. Je kan niet meer terug en moet aanvaarden dat alles eindigt. Dit proces is voor sommigen moeilijker dan voor anderen. Wanneer er een disbalans ontstaat, wil je niet verder, blijf je in het oude hangen en verkrampt het verdriet in je lichaam.

Volgens de Chinese geneeskunde heeft iedereen een overheersend element. Maar spelen alle elementen een rol in je leven. Metaal is het jonge yin, de terugtrekkende kracht, de herfst. Vlak voor de winterenergie als de natuur zich helemaal heeft teruggetrokken. Emotioneel gezien horen gevoelens van verdriet en eenzaamheid bij het metaal element. Fysiek gezien horen de longen en de dikke darm erbij.  Ook de huid en reukorgaan beheerst het metaal. Op mentaal vlak heeft het metaal type vaak een scherp verstand, veel wijsheid en moed. Tussen drie en zeven uur in de ochtend werkt de Qi van metaal het sterkste. De tijd dat de longen, tussen drie en vijf uur en dikke darm, tussen vijf en zeven uur, het meest actief zijn. Het metaal type is veel bezig met denken over leven en dood. Spiritualiteit is belangrijk. Veel metaaltypes hebben oog voor kunst en zijn verzamelaars. Ze zoeken naar schoonheid en streven naar perfectie. Ze kunnen de lat extreem hoog leggen. Kwaliteit gaat voor kwantiteit.

Disbalans

Wanneer jouw metaal element uit balans is kun je worden overvallen door een negatieve houding. Je wilt jezelf afzonderen en voelt je vaak eenzaam. Het niet kunnen voelen van verdriet uit je door overmatige vrolijkheid, terwijl het hart een diep verdriet verbergt. Klachten met de longen duiden ook op problematiek met het hartchakra. Heb je moeite met een diepe ontspannen ademhaling? De energie in je hart kan dan niet vrij doorstromen. Meer over het hartchakra kun je lezen in deze blog. Je kan ook blijven hangen in het verdriet en er geen afscheid van willen nemen. Ook onderdrukte woede zorgt voor verminderde energie van de longen. Beide emoties kunnen al vanaf jonge leeftijd problemen geven. Klachten van de longen, huid en dikke darm zijn het gevolg, zoals bronchitis, astma en longontsteking, maar ook overmatige vermoeidheid, eczeem, acne en obstipatie. Door disbalans in het metaal element is er vaak rigide gedrag. Een hang naar normen en waarden, houvast en rituelen. Ook angst voor de dood en loslaten in het algemeen.

balans 

Mensen met een sterk metaal element hebben vertrouwen, doorzettingsvermogen en zijn vaak intelligent. Om hier te komen, moet je meegaan met het leven, loslaten, accepteren dat alles eindigt maar ook emoties vrijelijk durven voelen. Je kunt jouw metaal element versterken door tijdelijk op zoek te gaan naar houvast en rituelen.Dit kan bijvoorbeeld een vast dagritme zijn en op tijd naar bed gaan. Een tekort aan mineralen hoort ook bij disbalans van metaal. Extra supplementen innemen, zoals magnesium helpt om jouw lichaam in balans te brengen. Een goede lichaamshouding is belangrijk, zodat je niet letterlijk gebukt gaat onder het verdriet. Ontspannen schouders en doen alsof je jezelf ophangt aan het bovenste puntje van je kruin. Je kin steekt hierbij niet teveel naar voren. Er loopt dan een rechte lijn door het midden van je lichaam van opzij bekeken. Een rustige ademhaling met ontspanning in de buik en het bekken is tevens van groot belang. Het loslaten van je verdriet, leren dat alles vergankelijk is helpt bij een ontspannen lichaam. Huilen zorgt voor de doorstroming van energie. De pijn doorvoelen, jezelf uiten door te schrijven en de juiste ademhaling zijn allemaal helend. Daarnaast is veel drinken belangrijk. Bij het metaal element hoort droogte. Een droge mond, veel dorst en een droge huid zijn tekenen dat de slijmvliezen opdrogen en dat vocht moet worden aangevuld.

Energie aanvoer

De aanvoer van energie gaat door twee kanalen, de voeding en de ademhaling. Het aarde orgaan milt onttrekt Qi uit de voeding. Meer hierover kun je lezen in deze blog. Hetzelfde doet het metaal orgaan longen met de ingeademde lucht. De voedings-Qi en de ademhalings-Qi bundelen zich als essentiële basisenergie. Daarom is gezonde voeding en een goede rustige ademhaling zo belangrijk voor onze energievoorraad. Ook voldoende rust om alles letterlijk en figuurlijk te kunnen verteren.

Ademhalen

De ademhaling wordt enerzijds automatisch gestuurd, anderzijds kunnen wij de ademhaling bewust sturen. De ademhaling is de verbindende schakel tussen de binnen en buitenwereld. In alle spirituele tradities gebruikt men de ademhaling als middel voor concentratie en meditatie. Middels een goede ademhaling kun jij je energie versterken. Het geheim van de ademhaling is het middel tegen angst en allerlei andere psychische klachten. Ook slapeloosheid heeft vaak een verstoorde ademhaling als oorzaak. Lichamelijke spanningen zetten zich vast in het lichaam wat een negatieve invloed heeft op de natuurlijke ademhaling.

Een juiste ademhaling

Een juiste ademhaling is een diepe buikademhaling. Je zit rechtop met ontspannen schouders en een ontspannen buik en bekken. Je ademt in, rustig zonder kracht, je buik zet uit. Je ademt daarna net zolang rustig uit en hebt een rust moment tussen de ademteugen door. In deze rust vindt de gaswisseling plaats tussen O2 en CO2. En herstelt het lichaam.

Tegelijk met een ontspannen ademhaling, kun je de energie in jouw hart helen. Haal ontspannen adem, concentreer je daarbij op je hart. Voel en denk aan mensen waar je van houdt. Laat dit gevoel door je heen stromen. Blijf diep in en uit ademen en voel dat je lichaam zich ontspant. Heb een open hart en hou onvoorwaardelijk van jezelf en anderen. Uit je liefde, heb compassie met je omgeving en vergeef anderen en jezelf voor de fouten die gemaakt worden. Heb jezelf en anderen lief.

Problemen met ademhalen

Problemen met ademen kan zich uiten door te weinig inademen of ingehouden ademen. Hierdoor neem je te weinig energie op.  Je kan ook teveel inademen of moeite hebben met uitademen. Zodat de Qi, oftewel energie, verzameld wordt. Vanwege een gebrekkig uitademing ontstaat er dan een energetische stagnatie. Klachten zoals een verstopte neus en bijholten, verstopping van de darmen, en astma behoren bij een slechte uitademing. Astma is verbonden met de diepste lagen van ons bewustzijn. Volgens de Chinese geneeskunde ligt hier de oorzaak van de blokkade. Gezond eten en een goed ademhalingspatroon moeten evenveel aandacht hebben.

Voedingsadvies

Verwarmende producten horen bij het in balans houden van het metaal element. Specerijen zoals cayennepeper, kruidnagel, nootmuskaat en anijs. Verder uien, knoflook, basilicum, bieslook, kurkuma, gember, komijn en koriander.

Contra-indicatie

Let bij hoge bloeddruk, ontstekingen, koorts, prikkelbaarheid en veel woede op met veel scherp en verwarmend eten.

Recept

Gember thee

Het drinken van gemberthee help om het lichaam te verwarmen. Gember beschermt onder andere bij de eerste tekenen van verkoudheid.  Snij wat stukjes verse gember en maak eenvoudig thee door er kokend (iets afgekoeld) water op te gieten.

Golden milk

Golden milk is een warm, kruidig drankje met kurkuma en specerijen zoals gember, kardemom en kaneel. Drink deze kruidige drank tijdens de koude winterdagen.

Ingrediënten
200 ml amandelmelk
Beetje zwarte peper
Halve tl kurkuma
1 cm gember in plakjes
1 kaneelstokje of een halve tl kaneel
2 kardemompeulen gekneusd (naar keuze)
Eventueel een beetje honing (bij voorkeur honing van de imker)

Verwarm de amandelmelk en roer de ingredienten er doorheen. Natuurlijk kun je variëren naar keuze.

Geniet ervan!


Meer lezen? 

Breng de energie van jouw chakra's in balans. Deel 1

Breng de energie van jouw chakra's in balans. Deel 2

Breng de energie van jouw chakra's in balans. Deel 3

 

Bronnen:
Vuurman en watervrouw, leven in harmonie met de vijf elementen, Dr. Silvana Schwitzer, 2018
Total health akademie, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

Copyright © Sandra Voetelink