• De Kracht van Kruiden

Chinese geneeskunde: laat boosheid los en bevrijd de energie in je lever

Het is lente en dat staat voor een nieuw begin en creatieve energie. De kracht van de natuur neemt toe. Ook onze energie komt langzaam tot bloei. Creatieve energie stroomt als er balans is in lichaam en geest. Deze balans is echter opeens verandert. We hebben geen controle over de huidige situatie en dat vraagt andere vaardigheden van ons. Als alle zekerheid wegvalt kunnen er gevoelens van angst en frustraties naar boven komen. Het vinden van nieuwe balans is de uitdaging.

De kwetsbaarheid van de maatschappij

De laatste tijd zijn we ons allemaal meer bewust geworden van de kwetsbaarheid van het leven. De crisis zorgt ervoor dat je geconfronteerd wordt met veel vragen. Opnieuw wegen we af welke waarden nu echt belangrijk zijn. Het belang van gezondheid en het gevoel van verbinding met de mensen om je heen wordt benadrukt. We nemen meer verantwoordelijkheid voor anderen. Dit doet ons beseffen dat we deel zijn van een groter geheel.

Iedereen gaat echter anders om met zware periodes. Voor sommigen brengt dit angst naar boven, anderen raken gefrustreerd. Vragen als: wie ben ik en wat kan ik doen? is het wel belangrijk wat ik doe? en hoe zit het met mijn gezondheid? komen naar boven. Het gebrek aan controle over de situatie is niet altijd makkelijk. Wanneer je geen invloed hebt, is het enige wat je kunt doen naar binnen keren en aandacht geven aan jezelf.

De lente energie van dit moment brengt precies de energie die we nu nodig hebben. Deze energie staat in de Chinese geneeskunde voor het hout element. 

Het hout element

Het hout element is het eerste element in de cyclus van de vijf elementen. Hout staat voor het scheppende, het nieuwe. Het hoort bij de lente. De lente is de periode waarin yin overgaat in yang. De energie van hout is dan ook een energie van groei en creatie. Al het nieuwe, dus ook de lente.

De boom is het symbool voor het hout element. De wortels zitten diep in de aarde en de takken reiken naar de hemel. Stevig en krachtig en tegelijk soepel meeverend met alle omstandigheden die er zijn. Geordend maar tegelijk steeds in verandering.

De kinderjaren staan voor het element hout. Wanneer de voorwaarden gunstig zijn, dan kan het kind zich goed ontwikkelen en aarden. De karakteristieken eigenschappen zoals creativiteit, bewegelijkheid, besluitvaardigheid en idealisme worden ontwikkelt.

Wanneer hij zich niet goed kan ontwikkelen, kan zich agressiviteit ontwikkelen en zal het kind veel huilen. In de volwassenheid zal intolerantie en starheid naar voren komen, de negatieve krachten van hout.

In balans

Het houttype is avontuurlijk. Zit vol met plannen en ideeën en weet deze tot uiting te brengen. Het toont leiderschap als dit nodig is, maar kan ook soepel meebewegen. Werkt volgens een duidelijke structuur, maar heeft ook volop verfrissende ideeën. Hij wordt gezien als een pionier. En neemt graag de leiding. Het houttype is correct, vriendelijk en een perfecte planner.

Hij is competitief en heeft een krachtig en gezond ego. Wanneer hij in balans is, is hij vol zelfvertrouwen staat stevig in de grond, maar gaat tegelijk mee met de stroom. Hij is graag in beweging en in de natuur. Heeft een voorkeur voor de kleur groen en de lente is hun tijd om te floreren.

Zijn ondernemingslust en gevoel voor humor zorgen voor veel energie. Deze energie kan ook omslaan in onweer, als zijn onstuimige en opvliegende kant naar voren komt. Frustraties en gestagneerde energie ligt hieraan ten grondslag.

Gezondheid betekent dat de levensenergie, Qi, vrij kan doorstromen en yin en yang in evenwicht zijn

Disbalans

Plezier in bewegen staat voor het element hout, vergelijkbaar zoals kinderen bewegen. Geen zin in bewegen duidt meestal op een disbalans in het hout element. De lever wil vrij, ondernemend en creatief zijn. Is dit niet mogelijk dan zal de disbalans tot uiting komen in de lever energie. Een verhoogde spierspanning kan een gevolg zijn. Hout wil voldoende speelruimte en heeft afkeer van inperkingen en druk. Andere stoornissen in de hout energie zijn spierpijn, spierzwakte en alle vormen van reumatische aandoeningen.

De organen worden in de Chinese geneeskunde anders gezien dan in de westerse visie. Organen staan in verbinding met een groter geheel. De lever is het orgaan van het houtelement. De lever is de heerser van de QI. Ze controleert de bloedhoeveelheid en kwaliteit, de ogen en gezichtsvermogen de spieren en bewegelijkheid. De lever is de yin kracht van het hout, de galblaas is het yang aspect.

Boosheid is de emotie die hoort bij een geblokkeerde lever energie. Boosheid, irritatie en frustratie zijn emoties die helpen met het afbakenen van grenzen. Daarnaast is boosheid een kracht die zorgt voor beweging. Het zet aan tot beweging. Wanneer deze emotie echter te sterk wordt ontstaat er disbalans en stagnatie. De creativiteit verandert dan in de wil om controle te houden. Een gebrek aan hout energie zorgt voor een gevoel van doelloosheid. De drive om te creëren is uitgeblust.

De energetische toestand van lever beïnvloed de lichamelijke en psychische energie voorraad en de belastbaarheid van het lichaam. Disbalans uit zich in een slap gevoel, lage stresstolerantie en snelle lichamelijke uitputting.

Het houtelement versterken is belangrijk weer fit en krachtig te worden.

Van disbalans naar een nieuwe balans

bewegen

Door beweging, waarbij je gaat transpireren, versterk je het houtelement. De eventueel geblokkeerde energie komt weer op gang. Hierdoor kom je in het volgende element en dat is het vuurelement. Wandelen in de natuur is ook heel goed als je maar flink doorloopt. Massages zorgen ook voor verlaging van de spierspanning. Het liefst massages waarbij de energiestroom, Qi, weer op gang komt.

meditatief bewegen – Chi Gong

Chi-gong is een bewegingsvorm waarbij we de energie in het lichaam willen voeden en laten stromen. De mens neemt met de voeten de energie op uit de aarde (daarom is lopen op blote voeten ook heel erg helend). Met de longen nemen we Qi op uit de lucht. En via ons hoofd maken we contact met het universum. Als mens staan we tussen de aarde en universum in en hoe beter de energie door je lichaam stroomt des te gezonder je bent. Zit er een blokkade in je lichaam dan stroomt deze energie niet goed door. Chi-gong zorgt voor een goede doorstroming van jouw energie. 

Emoties

Het is de kunst om de balans vinden tussen boosheid/frustraties te onderdrukken en alles de vrije loop te laten. Leren op welke wijze je emoties kan toelaten werkt helend. Niet alleen de woede gedoseerd naar buiten laten gaan, maar ook leren dat je het niet hoeft te onderdrukken. Irritatie, frustratie en boosheid zijn gevoelens die aangeven dat er over jouw grens wordt gegaan (of in het verleden is gegaan). Het aangeven van gezonde grenzen helpt om deze boosheid in goede banen te leiden.

Het gevoel van verdriet, de emotie die tegenover boosheid staat, durven toelaten werkt helend voor lichaam en geest. Ga met je aandacht naar je hart en voel welk verdriet daar zit. Dit verdriet uiten brengt het hout element in balans.

Schrijven

Vind je het moeilijk om je emoties te uiten? Begin, om je gedachten en gevoelens te ordenen, een dagboek. Ga naar jezelf schrijven, over je dag, wat je voelt, wat er gebeurt en wat je denkt. Hierbij is alles goed, het dagboek heeft geen oordeel, de enige die oordeelt ben jezelf. Wees dus eerlijk. En kijk er eens van een afstand naar. Brengt het helderheid? Wat zou jij jezelf adviseren?

Voeding

De juiste voeding is voor iedereen verschillend. Leer luisteren naar je lichaam en probeer uit wat het beste bij jou past. Welke reactie heeft je lichaam na het eten van bepaalde voeding? Voel je jezelf zwaar of word je misselijk? Laat het dan een tijdje achterwege. Probeer extreem hete of koude voeding te laten staan. Zoek balans in je voeding, zoals yin en yang.

De kleur groen en de zure smaak hoort bij het hout element. Ze hebben een positieve uitwerking op de lever. Veel groene groenten, maar ook groene appels, kersen, sinaasappels en zure bessen. Eet veel warme voeding en vermijd suiker en melkproducten.

kruidenthee

Er zijn verschillende kruiden die de lever in balans brengen. Niet elk kruid is geschikt om thee van te zetten. De kruiden thee die het hout element in balans kan brengen zijn: hibiscus en rozenbottel.

Deze thee bevat veel vitamine C. Hibiscus thee heeft een wat zure/bittere smaak. Eventueel kan je het combineren met andere kruiden zoals munt. Het wordt aanbevolen bij problematiek met de spijsvertering en werkt verkoelend en kalmerend. Hibiscus thee is een krachtige antioxidant. Het helpt de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. En is gezond voor de lever.

In de zomer is deze thee heerlijk om koud te drinken.

Contra-indicatie

De thee heeft invloed op het testosteron en oestrogeen gehalte. En wordt daarom afgeraden om dit tijdens de zwangerschap en borstvoeding te drinken. Het wordt ook afgeraden om deze thee te drinken in combinatie met medicatie voor een hoge bloeddruk.

Veel gezondheid gewenst!

Geen artikel meer missen?

Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Traditionele Chinese geneeskunde, Dr. Michael Grandjean-Dr. Klaus Birker, 2004

Vuurman en watervrouw, Dr. Silvana Schwitzer, 2018

Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

 

 

Copyright © Sandra Voetelink