• De Kracht van Kruiden

Breng jouw hogere chakra's in balans en maak verbinding met het universum!

In dit laatste en derde deel over chakra's lees je meer over het zesde en zevende chakra. Deze staan in verbinding met het universum.  Luister jij naar je ziel, je innerlijke leiding en kun je dit vertalen naar aardse werkelijkheid? Elke dag is het opnieuw zoeken naar het evenwicht in de stijgende energie, open staan voor jouw hogere zelf en daarna contact maken met de aarde, de dalende energie. In dit blog vind je praktische tips om jou te ondersteunen in dit proces. 

Wil je iets manifesteren in deze wereld, dan zul je aanwezig moeten zijn in het nu, aards kunnen zijn. Wil je daarnaast leren om moeiteloos te leven, leer dan vertrouwen te hebben in je intuïtie en ga mee met de stroom van het leven. Dromen en verlangens voel jij omdat het de bedoeling is dat jij ze waarmaakt.

Het zesde chakra of derde oog chakra noemen we Ajna

Ajna ligt ter hoogte van het voorhoofd en kun je zien als geestelijk centrum voor het bewustzijn. Hakini Shakti is een androgyne godheid en is een belangrijk symbool voor dit chakra. Ze vertegenwoordigt zowel het mannelijke als vrouwelijke aspect en staat voor verlichting, beheersing van gedachten, concentratie en meditatie.

Het Ajna overstijgt de dualiteit, zodat we stoppen met alle tegenstellingen die er zijn, zoals goed en slecht. Dit chakra zorgt voor verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar de intuïtie. Als de dualiteit wegvalt leer je de grote eenheid van het universum accepteren. Je doorziet conditioneringen en overtuigingen van jezelf en anderen.

Kleur: indigo

Disbalans: een tekort aan energie in dit chakra zorgt ervoor dat het lichaam extra moeite moet doen om de lichamelijke balans te herstellen. De ogen, voorhoofdsholtes en zenuwstelsel behoren bij dit chakra. Het zenuwstelsel is het orgaansysteem wat ervoor zorgt dat je gedachten omgezet worden in handelingen.

Wanneer er een disbalans is ben je emotioneel instabieler en heb je meer moeite jouw innerlijke waarheid te horen. Je herkent je eigen behoeften niet meer, je negeert je intuïtie. Je verwaarloost jouw gevoelens en problemen, zoals depressie, kunnen hieruit voortkomen. Je mist het contact met jezelf. Er is een kloof tussen lichaam en geest.

Balans: wanneer dit chakra in balans is, ben je 'open minded' en luister je naar je innerlijke leiding en intuïtie. Psychisch gezien is er balans in je cognitieve en zintuiglijke waarneming. Je kijkt voorbij de concrete wereldse informatie vanuit een hoger perspectief. En je ziet elke ervaring als leerzaam en gestuurd vanuit het hogere doel. Je luistert naar je intuïtie en stelt dit niet ter discussie.

Om dit chakra in balans te brengen zal je meer ruimte mogen geven aan jouw gevoelens. Schrijven is hiervoor een heel goed middel en niets is daarbij goed of fout. Wees eerlijk naar jezelf en vertrouw alles wat jij denkt en voelt toe aan het 'dagboek' wat je maakt. Voel je vrij om te delen wat er in je opkomt. Het opschrijven en teruglezen geeft inzicht in jezelf. 

Kruiden thee: munt

Munt is een verfrissende thee. Maak verse muntthee met afgekoeld gekookt water. Munt werkt kalmerend voor het zenuwstelsel, maakt het hoofd helder en verbetert de concentratie.

Hormonale systeem: hypofyse

Het zevende chakra of kruinchakra noemen we sahastrara

De Sahasrara of kruinchakra staat voor oneindigheid of kosmisch bewustzijn. Het kruinchakra hangt samen met verlichting en het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Eenmaal een geopend kruinchakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie.

Je voelt verbinding met de werkelijkheid die niet wordt beïnvloed door het denken. Binnen dit chakra lost je individualiteit op en sta je in dienst van het universum. Je voelt verbinding met alles en iedereen. Dit chakra ligt net boven het hoofd.

Kleur: paars

Disbalans

wanneer het kruinchakra uit balans is, dan is verbinding met de kosmische energie moeilijker. Je hebt weinig energie en geen vertrouwen in het grotere geheel. Het kan voelen alsof je weg wilt rennen van jezelf. Je negeert wat je diep van binnen wel weet. Je luistert niet naar je innerlijke stem. Je blijft verbonden met dezelfde mensen of situaties terwijl je weet dat dit niet meer bij je past.

Destructief gedrag, zoals ongezond eten, gebruik van drugs of teveel alcohol hoort bij een kruinchakra wat uit balans is. Je houdt jezelf liever vast aan verslavingen dan jouw gevoelens en intuïtie te gaan volgen. Hierdoor is het mogelijk dat je psychische klachten ontwikkelt, last krijgt van angsten of waanbeelden. Je hersenen en centrale zenuwstelsel raken uit balans.

Balans

Is er echter balans, dan is je fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveau verbonden tot één geheel. Je hebt ook het gevoel dat alles verbonden is. Je voelt jezelf psychisch in balans. Je geniet van aardse zaken maar weet wat belangrijk is. Je voelt je rustig en compleet en hebt vertrouwen in alles.

Jouw innerlijke rust wordt niet snel verstoort. Emoties en situaties komen langs maar jij blijft in balans. Alsof je in het oog van de storm zit. Je accepteert het leven zoals het is en gaat mee in de flow. Mediteren helpt om dit gevoel tot stand te brengen en te houden. Ook regelmatig stil zijn en gewoon 'zijn' houd je in verbinding met jezelf en het universum.

Kruiden thee: lavendel

Lavendel thee is heel goed tegen stress en geeft je zenuwstelsel rust. Doe een theelepel gedroogde lavendel in een thee-ei en schenk er afgekoeld gekookt heet water over. Misschien even wennen aan de smaak. Laat het niet te lang trekken, dan is het een afwisselende drank en goed om voor het slapen gaan te drinken.

Hormonale systeem: pijnappelklier

Samenvatting:

Wanneer de bovenste twee chakra's in balans zijn dan luister je naar je intuïtie en voel je jezelf verbonden met het universum en jouw spiritualiteit.

Derde oog chakra: luister naar je innerlijke leiding, gevoelens en intuïtie. Kijk voorbij de aardse werkelijkheid. Geef ruimte aan jezelf. Ga schrijven en voel je vrij om te delen wat er in je opkomt. Het teruglezen geeft inzicht in jezelf. Wees vrij en voel ruimte om jezelf te zijn.

Kruin chakra: maak contact met het universum in een meditatie. Voel je rustig en heb vertrouwen. Voel verbinding met alles en iedereen. Keer naar binnen en ervaar dat je daar altijd rust vindt. Ga regelmatig mediteren of wees alleen maar stil om te 'zijn'. Weet dat alles één is.

Praktische tips om balans te krijgen in jouw chakra's

 • Ademhaling en yoga
  Door middel van een goede ademhaling schep je ruimte in je lichaam. Je maakt contact met jezelf en voelt waar mogelijke blokkades zitten. Yoga of een ander ontspannende lichaamsgerichte bewegingsvorm, helpt bij het aanleren van een rustig en gelijkmatig adempatroon. Jouw ademhaling is een belangrijke bron naar heling.
 • Aarden en bewegen
  Maak contact maken met de aarde. Beweeg regelmatig, het liefst buiten. Loop op blote voeten dat zorgt voor aarding. Bewegen zorgt voor de doorstroming van energie.
 • Voeding en kruiden
  Eet goede en gezonde voeding om je lichaam te ondersteunen. Veel groene groentes en het liefste alleen wat de aarde herkent als voedsel. Neem eens een periode een detox om het lichaam te zuiveren. Drink kruidenthee die op dat moment bij jou past. En drink veel water voor een goede doorstroming en hydratatie van je lichaam.
 • Meditatie, stilte en schrijven
  Zoek regelmatig de stilte op of ga mediteren om contact te maken met jouw innerlijke leiding. Voel ruimte om jouw gevoelens te uiten. Dit schoont jouw blokkades op. Schrijven werkt helend. Schrijf eerlijk en open naar jezelf wat je voelt en denkt.

In deel één van dit blog lees je meer over het in balans brengen van de onderste drie chakra's. In het tweede deel meer informatie over het vierde en vijfde chakra.

Bronnen:

Het subtiele lichaam, Cyndi Dale, 2009

Copyright © Sandra Voetelink